Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is een goed dieet om af te vallen?

Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Atkins, Montignac, Voedselzandloper, Sonja Bakker, detoxen of het Oerdieet: als er één langdurig zou werken, dan was de rest niet nodig. Zo zie je: het wonderdieet bestaat helaas niet. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt én alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Nadelen van diëten

Wanneer je energie-inname lager is dan je energiegebruik zorgt een afvaldieet voor gewichtsverlies. Maar aan veel diëten zitten nadelen. Zo krijg je niet met alle afvaldiëten de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Het lang volgen van zo’n dieet kan zelfs zorgen voor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Ook zijn er genoeg afvaldiëten die niet lang vol zijn te houden, omdat ze bijvoorbeeld te streng, te eenzijdig of te onpraktisch zijn. Denk aan een dieet met maaltijdvervangers of als je apart moet koken voor jezelf. Als gezinsleden of huisgenoten gewone maaltijden eten kan dit voor verleiding zorgen. Bovendien is het gewichtsverlies meestal niet blijvend.

Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Je kunt hier hulp bij vragen aan een diëtist of gewichtsconsulent.

Lees de belangrijkste kritiekpunten op bekende afvaldiëten.

Afvallen én gezond eten

Wil je geleidelijk en blijvend een gezond gewicht krijgen én een gezond eetpatroon aanleren? Volg dan de adviezen van het Voedingscentrum.