Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is een goed dieet om af te vallen?

Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Atkins, Montignac, Voedselzandloper, Sonja Bakker, detoxen of het Oerdieet: als er één langdurig zou werken, dan was de rest niet nodig. Zo zie je: het wonderdieet bestaat helaas niet. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Niet lang vol te houden

Wanneer je energie-inname lager is dan je energiegebruik zorgt een afvaldieet voor gewichtsverlies. Volg je langdurig een energiebeperkt dieet? Dit kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Wanneer je een afvaldieet volgt met een zeer lage energie-inname neemt ook je spiermassa overmatig veel af. Dit is ongewenst. Veel mensen houden een afvaldieet niet lang vol, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Bovendien is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen permanente gezonde leefstijl is aangeleerd.

Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees de belangrijkste kritiekpunten op bekende afvaldiëten.

Blijvend een gezond gewicht bereiken

Wil je geleidelijk en blijvend een gezond gewicht krijgen én een gezond eetpatroon aanleren? Volg dan de adviezen van het Voedingscentrum.