Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zo maak je goede voornemens om af te vallen

Gezond afvallen betekent dat je gezonde nieuwe gewoontes aanleert en ongezonde gewoontes doorbreekt.

Met kleine, maar uitdagende stappen en realistische voornemens maak je afvallen haalbaarder. En zorg je ervoor dat je je leefstijl langdurig verandert.

Kleine stappen

Bij het aanleren van gezonde gewoontes helpt het om realistisch te blijven. Neem kleine, maar uitdagende stappen die je kunt blijven herhalen. De kans dat je dit op de lange termijn blijft doen en een gezond voedingspatroon bijhoudt is groter. Veranderen aan de hand van kleine stappen helpt je namelijk om concreet aan de slag te gaan, je komt sneller tot een succeservaring en je kunt er gemakkelijker een gewoonte van maken.

Door een aantal kleine stappen te vinden die bij jou passen en deze te blijven doen, kom je op een punt waarmee je voldoende mindert in je energie-inname. En dan val je af. Dit zijn een paar voorbeelden van kleine stappen:

Maak een Eetwissel

Je kunt een aantal eetwissels uitproberen en kijken welke bij jou past. Ruil iets ongezonds om voor iets gezonds. Ruil bijvoorbeeld frisdrank om voor water, koffie of thee zonder suiker. En in plaats van brie op brood, kies je voor mozzarella. Maak een Eetwissel. Dat bespaart al wat calorieën en is een mooie kleine stap.

maak een eetwissel

Neem kleinere porties

Toch een keer chips, een ijsje of iets anders dat niet in de Schijf van Vijf valt? Zoek naar manieren om er minder van te eten. Doe wat in een schaaltje en berg de rest weer op. Kun je minder beleg op je boterham doen? En kies voor small als je de keuze hebt uit small, medium en large. Small is vaak al groot genoeg.

Doe iets anders in plaats van eten

Maak een afspraak met jezelf dat je als je zin krijgt om ongezond te snacken, iets anders gaat doen om jezelf af te leiden. Bijvoorbeeld een blokje om of even die vriend of vriendin bellen.

Realistische voornemens maken

Een realistisch en goed gekozen kleine stap, of 'voornemen' maakt de kans op slagen veel groter.

Tips bij kleine stappen:

  • Begin met 3 kleine maar uitdagende stappen.
  • Probeer de stappen uit en pas ze aan waar nodig.
  • Vervang stappen wanneer ze niet lukken of bij je passen.
  • Lukt een stap al aardig? Zet dan een nieuwe!
  • Blijf nieuwe stappen zetten. Op den duur val je af.

Lees hoe je een goed voornemen maakt: