Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op gewicht: hoe nu verder

Mooi als het je gelukt is om je persoonlijke doel te behalen! Tegelijkertijd breekt er een uitdagende fase aan, namelijk op gewicht blijven. We weten dat veel mensen dit lastig vinden. Wanneer je je leefstijl hebt aangepast in kleine stappen is dit makkelijker.

Houd je gewicht, voeding en beweging bij

Ook na het afvallen blijft gezond eten, veel bewegen en je gewicht in de gaten houden de belangrijkste basis. Probeer jezelf regelmatig te wegen en houd een eet- en beweegdagboek bij. Op die manier kun je op tijd bijsturen wanneer je merkt dat je weer teruggaat naar oude gewoonten.

Weeg jezelf regelmatig

Wegen is de manier om te controleren of je op je streefgewicht blijft. Het is voldoende om één keer per week op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Bij voorkeur ’s ochtends als je uit bed komt voordat je hebt gegeten en gedronken, nadat je naar de wc bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan. Als je gewicht stijgt, is het belangrijk om opnieuw naar de balans te zoeken. Probeer dan gezonder en minder te eten en blijf voldoende bewegen.

Eet- en beweegdagboek bijhouden

Het regelmatig bijhouden van een eet- en beweegdagboek geeft inzicht in hoeverre je nieuwe leefstijl een gewoonte is geworden. Bovendien kun je kijken wat eventuele stappen zijn waarmee je gezonder kunt eten. Je hoeft niet dagelijks een dagboek bij te houden, maar probeer dit bijvoorbeeld eens per maand te doen. Via Mijn Voedingscentrum of de app Mijn Eetmeter kun je zowel je gewicht, als je voeding en beweging bijhouden.

Op gewicht blijven wordt makkelijker

Op gewicht blijven nadat je bent afgevallen is een uitdaging. Het kan lastig zijn om niet terug te vallen in je oude eet- en beweeggewoonten. Hoe langer je op gewicht blijft, hoe makkelijker het wordt. Probeer te zorgen voor regelmaat en routine in zowel je beweeg- als voedingspatroon.

Het kan fijn zijn om doelen voor jezelf te stellen, zoals je ook hebt gedaan tijdens het afvallen. Bijvoorbeeld: ik ga voor het avondeten op dinsdagavond 30 minuten hardlopen. En zorg ervoor dat je de sociale steun houdt die je ook tijdens het afvallen kreeg. Het is namelijk makkelijker om samen aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht te blijven werken dan alleen. Hiervoor gelden dezelfde tips als bij het afvallen.

Vergeet ook nu niet om jezelf regelmatig een compliment te geven. En sta eens stil bij alle stappen die je afgelopen tijd hebt gemaakt. Wat is er allemaal verandert en hoe voelt dat nu? Je hebt je persoonlijke doel bereikt én je streefgewicht. Je mag trots op jezelf zijn.