Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom wil jij afvallen?

Iedereen heeft een eigen reden om af te vallen. Voordat je een streefgewicht kiest en aan de slag gaat met afvallen is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen waarom jij gewicht wilt verliezen.

Misschien wil je je weer fitter voelen, je favoriete broek weer passen of je (klein)kind kunnen optillen. Voordat je een streefgewicht kiest en aan de slag gaat met afvallen is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom jij gewicht wilt verliezen. Dat is namelijk het échte doel waarvoor je dit doet.

Een persoonlijke reden om af te vallen helpt je om gemotiveerd te blijven. Ook tijdens moeilijke momenten. Weet je nog niet waarvoor je wilt afvallen, dan kan het moeilijker zijn om je leefstijl te veranderen. Denk daarom eerste goed na over je persoonlijke reden voordat je begint. Dus: waarom wil jij afvallen?

Stel jezelf een 'wat-als-vraag'

Een andere oefening die kan helpen om te achterhalen waarom je wilt afvallen, is om jezelf een wat-als-vraag te stellen. Stel jezelf voor hoe de wereld er voor jou uit ziet als er plots een grote verandering heeft plaatsgevonden. Zoals bijvoorbeeld afgevallen zijn. Ook kan je iemand vragen je te helpen om jou een wat-als-vraag te stellen.

Stel je voor dat je morgen wakker wordt en je bent afgevallen. Neem een moment en probeer deze situatie zo goed mogelijk in te beelden.

  • Wat is het eerste kleine signaal waaraan je merkt dat er iets is veranderd?
  • Hoe ziet de wereld er dan uit voor je?
  • Waar ben je dan blij mee?

Je persoonlijke reden achterhalen

Jouw antwoorden op bovenstaande wat-als-vraag kunnen je een idee geven over waarom je wilt afvallen. Word je bijvoorbeeld wakker en voelt alles opeens heel licht, dan kan het misschien dat je wilt afvallen om meer energie te krijgen.

Vervolgens kun je jezelf de vraag stellen waarom je wilt afvallen. Er zit altijd een reden achter het getal op de weegschaal.

Om je persoonlijke reden te achterhalen stel je jezelf eerste vraag: waarom wil ik afvallen? Vervolgens stel je jezelf de vraag: waarom is dat zo belangrijk voor mij?

Waarom wil ik afvallen?
Ik wil afvallen om...
Omdat...

Voorbeelden:

  • Ik wil afvallen om… me weer fit te voelen.
  • Omdat… ik graag met mijn (klein)kinderen wil spelen.