Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een terugval bij het afvallen

Wanneer je afvalt weet je dat terugval op de loer ligt. Veranderen zonder terugval bestaat namelijk niet. Goed omgaan met terugval wel.

Zelfs wanneer je gemotiveerd bent en een plan hebt gemaakt om af te vallen, kunnen bepaalde gebeurtenissen ervoor zorgen dat je terugvalt in oude gewoonten. Denk aan negatieve gevoelens, sociale druk, een conflict met iemand en zelfs positieve gevoelens zoals wanneer je iets te vieren hebt. Iedereen heeft wel aanleidingen die ervoor zorgen dat je ongezond eet. Hoe beter jij jouw valkuilen kent, hoe beter weet wat je kunt doen.

Schrijf eens voor jezelf op:
Wat zijn mijn valkuilen en wat doe ik dan?

Terugval bij het afvallen? Pak de draad weer op

Je terugval voorbereiden

Een terugval bij het afvallen hoort erbij. Vergeet dus niet een beetje mild voor jezelf te zijn. En als het gebeurt, dan is het geen falen. Hiervan kun je leren zodat je de volgende keer sterker in je schoenen staat. Een nieuw voedingspatroon aanleren gaat met vallen en opstaan. Daarop kun je je voorbereiden. Ga voor jezelf na:

  • Wat is je valkuil?
  • Hoe kun je die voorkomen?
  • Wat moet je in die situatie niet doen?
  • Wat wil je in die situatie wel doen?

Omgaan met een terugval

Eet je een keer een zak chips of een rol koek, denk dat niet: nu heb ik het toch al niet goed gedaan, dus kan ik net zo goed nog meer eten. Psychologen noemen dit het 'What the Hell effect': als je eenmaal buiten je boekje gaat, dan laat je meteen alle teugels vieren.

Bedenk dat iedereen weleens een steekje laat vallen. En dat je meteen weer de gezonde draad kunt oppakken. Een nieuw eetpatroon aanleren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. In plaats van te stoppen met je poging om af te vallen, kun je accepteren dat het af en toe fout gaat, ervan leren en weer verder gaan op de goede weg.

Dit kun je doen bij een terugval

1. Luister naar jezelf

Sta even stil bij de gebeurtenis, zo maak je het moment bewust.

2. Blijf rustig

Laat het schuldgevoel komen en daarna ook weer gaan. Een terugval betekent niet dat je hebt gefaald.

3. Bekijk het als eenmalige gebeurtenis

Wat gebeurt er. Hoe ben ik hier ingetrapt? Was ik moe? Liet ik me door iemand of mijn omgeving verleiden? Zo krijg je deze situaties in beeld.

4. Hervat je afspraak

Je hebt een goede reden om te willen veranderen. Herhaal voor jezelf waarom je wilt afvallen. Het opnieuw doornemen of maken van goede voornemens kunnen je daarbij helpen: