Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen met gezonde voeding

De Schijf van Vijf is de basis voor een gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen.

Met de aanbevolen hoeveelheden van de Schijf van Vijf krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Neem je daarnaast weinig buiten de Schijf van Vijf? Dan verlies je mogelijk al gewicht. Als dat niet voldoende is om af te vallen, kun je bij aanbevolen hoeveelheden de ondergrens aanhouden en keuzes maken binnen de Schijf van Vijf die laag of lager in calorieën zijn.

Afvallen met gezonde voeding

Eten en drinken volgens de Schijf van Vijf

Eten en drinken volgens de Schijf van Vijf betekent dat je:

1. Vooral uit de Schijf van Vijf eet en drinkt

Eet en drink producten die in de Schijf van Vijf staan. Probeer:

 • volop groente en fruit te eten.
 • vooral volkorenproducten te nemen.
 • te variëren met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
 • zachte en vloeibare vetten te gebruiken.
 • dranken zonder suiker te nemen.

Lees wat er in de Schijf van Vijf staat. En vul hieronder 'De Schijf van Vijf voor jou' in en bekijk hoeveel en wat je elke dag kan eten.

2. Varieert binnen de vakken

Kies elke dag genoeg uit elk vak én varieer daarbij volop. Zo zitten bijvoorbeeld in broccoli weer andere voedingsstoffen dan in wortels. Daarnaast zorgt variatie ervoor dat je voeding niet eenzijdig wordt. Zo krijgt je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Naast variëren is het ook belangrijk om voldoende uit elk vak te eten. Zo ga je je niet hongerig en slap voelen.

3. Zo weinig mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf neemt

Vaak bevatten producten die niet in de Schijf van Vijf staan veel calorieën. Denk aan snoep, koek, gebak, snacks, zoet broodbeleg, sauzen, frisdrank en alcohol. Als je wilt afvallen kan je deze producten het beste zo min mogelijk nemen. Enkele tips zijn:

 • Vervang tussendoortjes van buiten de Schijf van Vijf door gezonde alternatieven.
 • Kies voor gezond en lekker broodbeleg uit de Schijf van Vijf.
 • Neem geen sappen en smoothies. Sappen en smoothies klinken heel gezond, maar je krijgt er veel (natuurlijke) suikers en daarmee calorieën mee binnen. En we weten dat suiker drinken gelinkt is aan overgewicht. Eet fruit en groente dus liever in hun geheel.

Wil je toch een product buiten de Schijf van Vijf eten? Maak dan slimme keuzes. Zoals:

 • Kies voor een klein koekje in plaats van een grote koek met veel calorieën. Kleine koekjes zijn bijvoorbeeld een speculaasje, café noir, lange vinger of mariakaakje.
 • Lukt het je niet om frisdrank in 1 keer te laten staan? Vervang dit dan eerst door light-frisdrank.
 • En als je toch zoet broodbeleg op brood wil, kies dan voor bijvoorbeeld halva-jam.

Hoeveel calorieën mag ik eten?

Hoeveel calorieën je nodig hebt, verschilt per persoon. We kunnen daarom niet zeggen hoeveel calorieën je nodig hebt om ongeveer een halve kilo per week af te vallen. De belangrijkste manier om te controleren of je de calorieën binnenkrijgt die je nodig hebt, is door jezelf regelmatig te wegen.

Wegen

Weeg jezelf regelmatig. Dat houdt in dat je jezelf maximaal één keer per week op dezelfde dag weegt. Het liefst ’s ochtends als je uit bed komt voordat je hebt gegeten en gedronken, nadat je naar de wc bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan.

Bij afvallen geldt: wanneer je ongeveer een halve kilo per week afvalt krijg je niet te veel en niet te weinig calorieën binnen. Val je meer af, dan kun je wat extra calorieën eten en drinken. Val je minder af, dan kun je kijken waar je slimme keuzes kunt maken binnen de Schijf van Vijf om calorieën te besparen.

Andere keuzes voor minder calorieën

Voor mensen met overgewicht is gezonder eten volgens de Schijf van Vijf soms al genoeg om af te vallen. Als dat niet voldoende is om af te vallen, kun je andere keuzes maken binnen de Schijf om calorieën te besparen. Wat houdt dit in?

Houd de ondergrens van de aanbevolen hoeveelheden aan. Dus als jouw aanbeveling 3 tot 4 boterhammen is, eet er dan 3. Is jouw aanbevolen hoeveelheid 3 tot 4 opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen, schep dan 3 opscheplepels op.

Kies binnen de Schijf van Vijf voor producten met minder calorieën. Zo kun je extra calorieën besparen en toch gezond blijven eten. De Caloriechecker kan je helpen kiezen. Voorbeelden van deze keuzes zijn:

 • Neem magere kwark, magere yoghurt en magere melk in plaats van de halfvolle varianten. Daar zitten minder calorieën in. Kijk bij de ingrediënten of er geen suiker aan is toegevoegd.
 • Eet een handje noten van 15 gram in plaats van de aanbevolen 25 gram per dag. Noten passen namelijk in een gezond voedingspatroon, maar zijn ook erg calorierijk.
 • Eet een dubbele boterham met enkel beleg.
 • Wanneer je vlees eet, kies dan voor magere vleessoorten binnen de Schijf van Vijf. Zo zijn kipfilet, varkensfilet, biefstuk of tartaar magere soorten.
 • Paneren en gratineren zorgen voor veel extra calorieën door de toevoeging van bloem, paneermeel of kaas. Doe dit daarom liever niet en houd het bij een ongepaneerde variant.
 • Neem halvarine op brood. Margarine staat ook in de Schijf van Vijf, maar daar zitten meer calorieën in.
 • Eet en drink zo min mogelijk producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals frisdrank en vruchtensappen of smoothies, sauzen, zoet broodbeleg, zoete toetjes, snacks en snoep. En kies, wanneer je toch iets neemt, ook daar voor de minst calorierijke opties.

Handige tools

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van gezonde en slimme keuzes? Dan zijn de volgende tools handig:

 • Mijn Eetmeter geeft een overzicht van wat je allemaal gegeten hebt op een dag, in hoeverre je volgens de Schijf van Vijf eet en waar verbeteringen mogelijk zijn. Met het onderdeel Mijn nieuwe balans zie je jouw voortgang op gewicht, Schijf van Vijf, snacks, dranken, sauzen en beweging.
 • De 'Kies Ik Gezond?'-app helpt bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt.
 • De Caloriechecker geeft inzicht in hoeveel calorieën er in een product zitten.
 • Probeer is een van onze dagmenu's om mee af te vallen, dan weet je precies wat je die dag kan eten.