Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het slim om suikervrij te eten?

100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten ook suikers. En deze producten heb je nodig en passen in een gezond eetpatroon.

Zelfs als je gezond eet, krijg je dus suiker binnen en dat is helemaal niet erg. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers.

100% suikervrij eten is onmogelijk. Fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten ook suikers. En deze producten heb je nodig en passen in een gezond eetpatroon.

Wat is suikervrij eten?

Als je écht suikervrij zou eten, mag je bijvoorbeeld geen fruit, mais, tomaten, melk, ontbijtgranen en brood. Sommige dieetgoeroes gebruiken de term ‘suikervrij’ om ‘geen toegevoegde suikers én zo min mogelijk koolhydraten’ aan te duiden.

Koolhydraatarme diëten

In Nederland hebben we geen richtlijn voor totaal suikers of toegevoegde suikers. Maar er zijn wel richtlijnen voor koolhydraten. Dit is de overkoepelende term voor suikers, zetmeel en voedingsvezels. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Koolhydraten uit de Schijf van Vijf

Koolhydraten kun je het beste halen uit producten uit de Schijf van Vijf, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Met deze producten krijg je vitamines, mineralen en vezels binnen.

Goed om minder toegevoegd suiker te eten

Toch kun je wel iets doen om niet te veel toegevoegde suiker binnen te krijgen. Toegevoegde suikers zitten het meest in extra’s, zoals frisdrank, snoep, koek, gebak, gezoete zuiveltoetjes en sauzen. Dit zijn producten die je niet nodig hebt en vooral calorieën leveren en weinig voedingsstoffen. Bekijk meer tips om minder toegevoegd suiker te eten.

Als je eet volgens de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf krijg je automatisch minder van deze producten en dus minder toegevoegde binnen.