Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

Helaas is het niet mogelijk om snel en gemakkelijk af te vallen op een gezonde manier. Het is beter om met kleine, maar uitdagende stappen te werken aan een nieuw gezond eetpatroon en leefstijl, zodat je blijvend afvalt.

Volgens sommige adverteerders zou je 5 kilo of 10 kilo kwijt kunnen in een week, maar je verliest dan voornamelijk vocht en geen vet. Zo’n crashdieet zorgt bovendien dat je niet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en de resultaten zijn vaak maar van korte duur.

Hoe werkt een crashdieet?

Een crashdieet levert per dag lang niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Vaak krijgt je niet meer dan 400 tot 800 kilocalorieën (kcal) binnen, in plaats van de aanbevolen 2.000 kcal (vrouw) of 2.500 kcal (man). Door gebrek aan voedsel val je meestal snel af. Enkele dagen een crashdieet volgen kan waarschijnlijk geen kwaad. Langer raden we af vanwege het tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

In het begin gaat het vooral om vochtverlies. Al vrij snel zal je lichaam waardevol spierweefsel gaan afbreken. Dit is niet zonder risico. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die je lichaam via de voeding nog binnenkrijgt.

Zo’n streng dieet helpt vaak maar even, omdat het slecht vol te houden is op de langere termijn. Zodra je weer normaal gaat eten, is de kans groot dat de kilo’s er weer aan vliegen. Kies daarom voor een gezonder eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert: eet iets minder, zorg voor variatie en voor meer beweging.

Dit werkt wél

Wil je blijvend een gezond gewicht? Val dan af door je leefstijl blijvend te veranderen. Bekijk de adviezen van het Voedingscentrum.