Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Zijn gluten slecht voor je?

Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in je maag-darmstelsel. Ongeveer 1% van alle Nederlanders is overgevoelig voor gluten. Dit heet coeliakie. Deze mensen moeten producten met gluten, zoals tarwebrood of speltbrood vermijden.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt. Het lichaam gaat niet anders om met gluten dan met eiwitten afkomstig uit andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uit vlees of eieren.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Bij mensen met coeliakie veroorzaakt het eten van gluten beschadigingen aan de dunne darm. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Coeliakie is niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet, dus een dieet dat geen tarwe of andere gluten bevattende granen bevat.

Hoe weet je dat je coeliakie hebt?

Om met zekerheid vast te stellen dat je coeliakie hebt moet uitgebreid onderzoek worden gedaan door een arts. Klachten zijn niet alleen hevige buikkrampen of diarree, maar bijvoorbeeld ook moeheid, lusteloosheid of bloedarmoede omdat je een tekort hebt aan voedingsstoffen.

Hoe krijg je coeliakie?

Het is niet duidelijk hoe coeliakie ontstaat. Erfelijkheid speelt een rol. De kans op een overgevoeligheid voor gluten is groter als een familielid dit ook heeft. Glutenovergevoeligheid kan voorkomen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.