Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde voeding als basis

Bekijk hier de informatie over gezonde voeding en de materialen die je kunt inzetten.
Fruit hoort bij een gezonde voeding

Met de Schijf van Vijf krijg je voedingsmiddelen binnen die welvaartsziekten helpen voorkomen én je krijgt alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. De Schijf van Vijf is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf is voor iedereen een goede basis om gezond te eten, ook voor bijvoorbeeld vegetariërs en mensen uit verschillende eetculturen. En voor mensen met een ziekte of aandoening. Het kan dan wel zijn dat een diëtist nog aanvullende of afwijkende adviezen geeft.

De basis van de Schijf van Vijf is simpel: kies elke dag genoeg uit elk vak en varieer daarbij volop. Eet niet te vaak producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Gebruik onze pagina met de basisadviezen op een rij.

Tools voor praktijk en patiënt

  • Samenvatting Schijf van Vijf (pdf). Handig om uit te printen en mee te geven.
  • Folder Schijf van Vijf (pdf). Kun je gratis bestellen. Deze folder geeft praktische handvatten om aan de slag te gaan met de Schijf van Vijf.
  • Scheurblokken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen. Ideaal om mee te geven als richtlijn hoe je gezond en gevarieerd eet. Je kunt daarvoor ook de online tool gebruiken.
  • Video over eten volgens de Schijf van Vijf.
  • Inzicht in wat je patiënt eet om gerichter adviezen te kunnen geven? Raad het gratis online eetdagboek Mijn Eetmeter aan. In te vullen in de app of computer. Op de computerversie kunnen ze via ‘Overzicht’ het ingevulde dagboek toesturen. In Mijn Eetmeter geven we ook tips om gezonder te kiezen.
  • Onze recepten helpen bij gezonder eten. Wijs ook op de filters (verfijn), zoals ‘bij diabetes’ of ‘Met minder zout’. We hebben ook de een receptenapp Slim Koken.