Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De oudere patiënt

Bekijk hier de informatie over de patiënt van 70 en ouder en de materialen die je kunt inzetten.

Met het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling en zijn er specifieke aandachtspunten voor de voeding. Bekijk hier de informatie over voeding voor mensen van 70 jaar en ouder.

De belangrijkste adviezen zijn:

  • Neem meer voeding met een goede voedingsstoffendichtheid. Dit omdat de energiebehoefte afneemt met toenemende leeftijd. Beperk het gebruik van producten met een hoge energiedichtheid die veel energie leveren en weinig voedingsstoffen bevatten, zoals frisdrank, alcohol en snacks.
  • Neem voldoende producten met eiwit, zoals vis, onbewerkt mager vlees, peulvruchten, ei, noten, zuivel en volkoren producten. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van spieren.
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Dit verlaagt het risico op fatale coronaire hartziekten.
  • Eet dagelijks veel groenten, fruit en volkorenproducten, voor een goede stoelgang en het verlagen van het risico op coronaire hartziekten en beroerte.
  • Slik een vitamine D-supplement voor het behoud van sterke botten.
  • Beperk de hoeveel zout in de voeding, om hoge bloeddruk te voorkomen en omdat de nierfunctie afneemt. Hierbij is het ook belangrijk om voldoende te drinken.
  • Voorkom een voedselinfectie.

Tools voor praktijk en patiënt

  • Op onze site Eten na je 70ste kunnen patiënten zelf informatie, inspiratie en tips vinden over gezonde voeding.
  • Je kunt ze ook onze folder Fit en vitaal na je 70ste meegeven. Daarin kunnen ze alles lezen over gezonde voeding en beweging.
  • Op de pagina 5x veilig eten voor 70+ vind je tips om het risico op een voedselinfectie te beperken. Ook te downloaden als infokaart.

Verdiepende informatie