Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Recepten voor Keti Koti (Emancipation Day)

Op 1 juli wordt in Nederland jaarlijks Keti Koti gevierd, wat verbroken ketenen betekent in de Surinaamse taal Sranantongo. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en de vrijheid gevierd. Op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten heet deze dag officieel Emancipation Day en op Bonaire en Curaçao “Dia di Emansipashon”. Rondom Keti Koti worden er typische Surinaamse en Caribische gerechten gegeten. Op deze pagina vind je recepten die Jennifer Jessica van 'Surinaams koken met Jen' en Jurino Ignacio (The Super Dushi Chef) al eerder maakte ter verrijking van onze receptensite. Kook je mee?

Heri heri

Dit gerecht bestaat uit ingrediënten die tot slaaf gemaakte mensen tot hun beschikking hadden op de plantages, zoals groene en gele bakbananen, cassave, bakkeljouw (zoute vis) en eieren. Samen met Jennifer Jessica maakten we een variant op deze klassieker. Op deze pagina vind je het recept

Cassave met gestoofde kip en kousenband

Een heerlijke Surinaamse maaltijd, speciaal voor ons geschreven door Jennifer Jessica. Bekijk het recept op YouTube of lees de bereidingswijze op deze pagina.

Bakbanaan uit de oven

Bakbanaan: een rijpe bakbanaan is mooi geel van kleur en mag wat zwarte plekken bevatten. Als hij nog helemaal groen is, laat hem dan een flinke tijd rijpen. Een zwarte banaan is meer geschikt om te bakken. Naar de bereidingswijze van Jurino Ignacio.

Stoba di boonchi Wowo Pretu

Deze heerlijke stoofschotel met zwartoogbonen is vegan. Jurino zegt hier zelf over: “Deze vegan stoofschotel is zo lekker dat je het vlees helemaal niet mist!” Om een gezonde twist te geven aan dit recept hebben we ervoor gekozen om zilvervliesrijst te gebruiken in plaats van witte rijst. Zilvervliesrijst zit boordevol vezels. Zo maak je dit heerlijke gerecht.

Surinaamse nasi met boontjes en eierreepjes

Jennifer maakte een gezonde variatie en gebruikt in plaats van witte rijst zilvervliesrijst. Aan de slag met dit recept.

<h2>S&ograve;pi di karni</h2>
Jurino: "Ik wilde onze recepten bewaren, zodat ook onze kinderen kunnen genieten van traditionele Antilliaanse gerechten." <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/sopi-di-karni-gevulde-groentesoep.aspx">Bekijk het recept.</a> <h2>Surinaamse okersoep met tom tom</h2>
<p>Recept van het Voedingscentrum met een beetje van Jennifer Jessica. <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/surinaamse-okersoep-met-tom-tom.aspx">Hoe je het maakt vind je hier.</a></p> <h2>Surinaamse pindasoep met tom tom</h2>
<p> In deze soep gaan balletjes met bakbanaan (tom tom). Banaan en pinda is echt een gouden combi.
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/surinaamse-pindasoep-met-tom-tom.aspx">Aan de slag met het recept.</a>
</p>
<p> </p>

Bruinen bonen met rijst

Bruine bonen mogen niet ontbreken in de Surinaams keuken. Daarnaast zijn bruine bonen heerlijk voedzaam en een goede vervanging van vlees. Zo maak je het recept ‘ Surinaamse bruine bonen met rijst’.

Piska na fornu (vis uit de oven)

Jurino vertelt ons hierbij: "Mijn oma leerde het me vroeger al: eten is om te delen!" Bekijk het recept.

Deze pagina is mede tot stand gekomen met advies van Stichting Ocan en NiNsee.