Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?

Kun je fruit zoals bananen en appels het beste in de koelkast bewaren of op de fruitschaal? En hoelang blijft het ongeveer goed? Vul het fruit van je keuze in de online Bewaarwijzer in en vind direct het antwoord. Je krijgt ook handige bewaartips.
Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van zwanger
in de koelkast
Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?

Welk fruit bewaar je in de koelkast?

Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt het ook op de fruitschaal bewaren, maar dan is het minder lang houdbaar.

Zacht fruit

Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen kun je het beste onafgedekt in een plat bord of schaal bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.

Voorgesneden fruit

Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking.

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?

Exotisch fruit zoals mango

Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je daarom het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).

Koudebederf

Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten bij een temperatuur van meer dan 25 °C in huis liever in een koele voorraadkast. Eet je (een deel van) het fruit niet binnen een paar dagen op? Ook dan kun je het het beste in een koele voorraadkast leggen. Bewaar fruit wat je wel van plan bent snel op te eten in de fruitschaal.

Citrusfruit zoals citroen en sinaasappels

Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik een gaatje in het fruit en snijd het niet helemaal door, zo blijft het langer goed.

Ethyleen en rijping

Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.

Welk fruit blijft langer goed in de koelkast en welk fruit op de fruitschaal? Bekijk het overzicht:

Fruit in de koelkast of op de fruitschaal? Check het in dit overzicht.

Recepten met restjes fruit

Restjes fruit zijn lekker om zo op te eten, op brood of in de yoghurt. Andere mogelijkheden zijn:

  1. Toetje: pureer wat fruit in de blender en meng het met kwark of yoghurt.
  2. Yoghurtijsje: maak wat vruchten en yoghurt lekkere, gezonde ijsjes.
  3. Pannenkoek: vul een volkoren pannenkoek met stukjes overrijp fruit.
  4. Fruitsalade: doe stukjes fruit door de salade, of maak een fruitsalade.

In onze receptenzoeker vind je veel recepten met fruit. Je kunt hier ook één of meerdere ingrediënten invullen. Zo vind je eenvoudig een recept om je restjes in te verwerken.