Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang?

Kun je fruit zoals bananen en appels het beste in de koelkast bewaren of op de fruitschaal? En hoelang blijft het ongeveer goed? Vul hier het fruit van je keuze in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook handige bewaartips.

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?

Meeste fruit in de koelkast bewaren

Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt het ook op de fruitschaal bewaren maar dan is het minder lang houdbaar.

Exotisch fruit op de fruitschaal

Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).

Citrusfruit zoals sinaasappels

Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.

Ethyleen en rijping

Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.

Recepten met restjes fruit

Restjes fruit zijn lekker om zo op te eten, op brood of in de yoghurt. Andere mogelijkheden zijn:

  1. Smoothie: pureer wat fruit in de blender met melk of yoghurt.
  2. Yoghurtijsje: maak wat vruchten en yoghurt lekkere, gezonde ijsjes.
  3. Pannenkoek: vul een volkoren pannenkoek met stukjes overrijp fruit.
  4. Fruitsalade: doe stukjes fruit door de salade, of maak een fruitsalade. 

In onze receptenzoeker vind je veel recepten met fruit. Je kunt hier ook één of meerdere ingrediënten invullen. Zo vind je eenvoudig een recept om je restjes in te verwerken. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.