De peer is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
Wat zijn peren?
De peer is een pitvrucht, net als de appel. Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné du Comice, Beurré Alexandre Lucas, Triomphe de Vienne, Migo, Chinese peer en Nashipeer. Stoofperen zijn hard en moeten voor consumptie eerst gestoofd worden. Een bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Kweeperen worden verwerkt in compotes. Ze zijn te hard en te zuur om zo te eten.
Waar komen peren vandaan?
Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van peren. De belangrijkste regio's waar fruitproductie plaatsvindt zijn Zeeland en Gelderland. Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Ongeveer op 9.400 hectare groeit er peer. Op driekwart hiervan wordt het ras Conference gekweekt. Naast Nederland komen peren ook uit andere Europese landen, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en China.
Hoeveel peren eten we?
Peer staat zesde op de lijst van populairste fruitsoorten in Nederland.
Hoe kan ik peren bewaren?
Peren kun je buiten de koelkast bewaren, maar ze zijn langer houdbaar in de koelkast. Je kunt ze dan het beste in de groentelade bewaren. Hier blijven ze 2 tot 4 weken goed. Je kunt peren ook op de fruitschaal bewaren, daar blijven ze 3 tot 7 dagen goed. Bewaar peren liever niet bij andere groente en fruit, dat versnelt de rijping. Peren zijn geschikt om in te vriezen.
Kijk voor advies voor het bewaren van peren in de Bewaarwijzer.
Zijn peren gezond?
Peren bevatten weinig
vitamine C.
Voedingsvezel leveren ze
in gemiddelde hoeveelheid. Dat geldt ook voor
kalium. Voor
fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Staan peren in de Schijf van Vijf?
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag.
Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf. In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Het advies is om vooral vers fruit te eten.
Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Etiket: waarop kan ik letten bij peren?
Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering. Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de voedingswaarden, ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst
vermeld. Kijk
naar het
online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Zijn peren duurzaam?
De klimaatbelasting van het meeste fruit is laag. Het hele jaar door zijn peren uit de Nederlandse volle grond te koop. De meeste peren worden geoogst in het najaar en vervolgens gekoeld bewaard. Van september tot en met mei zijn peren een
seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. De teelt van seizoensfruit is afhankelijk van het weer en de oogstperiode kan per jaar verschillen. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor peren met een
topkeurmerk.
Lees meer over hoe je duurzaam groente en fruit kunt kiezen.