Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: groente en fruit

Hoofdadvies: neem veel groente en fruit, vooral uit het seizoen

In dit vak van de Schijf van Vijf heb je veel keuze. Want bijna alle soorten groente en fruit staan in de Schijf van Vijf. Lekker, duurzaam en gezond: dit vak geeft kleur aan je dag!

Schijf van Vijf - groenten

Inhoud

Meer groente of fruit eten?

Wil jij wel wat meer groente of fruit eten? Wij geven 3 tips. Kijk vooral wat bij jou past. En ga dan voor een haalbare stap. Als bijvoorbeeld 2 stuks fruit eten nog voelt als een te grote stap, kijk dan hoe je daar in stapjes kunt komen. Wat je ook kiest: lekker bezig!

Tip 1: bijhouden wat je eet

Hoeveel groente en fruit eet je eigenlijk? Als je dat weet is het makkelijker om een stap kiezen. Je kunt natuurlijk elke dag opschrijven hoeveel je eet. Maar we hebben ook handige hulpmiddelen:

  • Met de groentemeter hieronder krijg je simpel en snel inzicht én tips om aan de slag te gaan.
  • In onze gratis app Mijn Eetmeter houd je een eetdagboek bij voor alles wat je eet. Dus ook groente en fruit. Je ziet wat je al genoeg neemt en wat wel wat meer kan.
Hoeveel groente eet jij op een dag?
Elke dag 250 gram groente
Daar gaan we voor! Haal jij dit? Vul alle groente in die je gisteren at. We geven je direct handige groentetips.

Tip 2: vaste groente- en fruitmomenten

Gezond eten is een stuk makkelijker als het een gewoonte is. Thuis, onderweg of op het werk. Wat worden jouw vaste momenten voor groente en fruit? Of heb jij al je vaste momenten? Dan is het misschien een haalbare stap om wat meer te eten. Bijvoorbeeld:

Tip 3: probeer iets nieuws uit

Jouw favoriete groenterecept of fruitsoort ontdekken? Probeer bijvoorbeeld elke week eens wat nieuws uit! Je kunt zelf in onze meer dan 2.000 recepten zoeken. Óf meld je aan voor ons Menu van de week en Vegetarische favorieten. Dan krijg je elke week de lekkerste recepten in je mailbox.

Schijf van Vijf - fruit

Hoeveel groente en fruit per dag?

Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit. Daarom is ook het advies om veel af te wisselen. En je kunt groente en fruit niet voor elkaar vervangen: ze leveren andere goede stoffen en in andere hoeveelheden, je hebt ze daarom allebei nodig.

Kinderen tot en met 13 jaar krijgen andere adviezen. Kijk daarvoor in de Schijf van Vijf voor jou.

Hoe ziet dat eruit?

Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. En voor fruit dat je nog schilt of pelt, tel je de schil niet mee voor die 200 gram. Hieronder zie je wat voorbeelden hoe dit er op een dag uit kan zien.

Tomaat tussendoor + sperziebonen bij de warme maaltijd. Mandarijn en peer Boterham met hummus en gegrilde courgette + schaaltje tzatziki voor lunch + roerbakgroente bij warme maaltijd. Ananas en mango Boterham met radijs + spaghetti met pastasaus van 2 tomaten, 1/3 paprika, 1/2 ui en 1/2 stengel bleekselderij. Banaan en kiwi Bonensalade als lunch (met paprika, tomaat, prei) + warme maaltijd van nasi (prei, ui) en schaaltje witte kool met atjar tjampoer. Meloen en pruimen

Overzicht groente en fruit in de Schijf van Vijf

  • Alles wat vers in de winkel ligt.
  • Alle soorten voorgesneden groente en fruit.
  • Groente en fruit uit diepvries, blik en pot zonder toegevoegd suiker of zout.
  • Gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zout.
  • Een handje gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker. Neem niet meer dan een handje, want in gedroogd fruit zit veel suiker. Daarnaast gaat vitamine C verloren bij het drogen van fruit.

We geven hierboven een overzicht. Wil je zeker weten dat een product in de Schijf van Vijf staat? Download dan onze gratis app ‘Kies Ik Gezond?’.

Niet in de Schijf van Vijf

Alles waar wél suiker of zout aan is toegevoegd staat dus niet in de Schijf van Vijf. Dus ook kant-en-klare groentesoepen en veel groente en fruit uit blik en pot. Ook olijven staan niet in de Schijf van Vijf vanwege het zout. Verder is kokos een uitzondering, het staat niet in de Schijf van Vijf vanwege de grote hoeveelheid verzadigd vet dat erin zit.

Tot slot staat al het sap van fruit en groente niet in de Schijf van Vijf. Waarom staat sap niet in de Schijf van Vijf?

Totaaloverzicht

Wil je uitgebreid zien wat wel en niet in de Schijf van Vijf staat? Bekijk dan het volledige overzicht van alle vakken.

Bekijk ook onze video over de vakken van de Schijf van Vijf:

Teaserafbeelding voor video ''

Waarom is groente en fruit gezond?

Eet je genoeg groente en fruit, dan heb je een lager risico op ziekten, zoals hart- en vaatziekten en darmkanker. Ook is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Fruit eten hangt ook samen met een lager risico op diabetes type 2 (suikerziekte) en longkanker. En natuurlijk krijg je veel goede voedingsstoffen binnen met groente en fruit. Denk aan vitamines, mineralen en vezels.

Lees meer over de effecten op je gezondheid van groente en waarom fruit gezond is.

Hoe kies ik voor duurzame groente en duurzaam fruit?

Groente en fruit hebben een relatief lage impact op het klimaat in vergelijking met andere producten. Wil je letten op duurzaamheid? Let dan op keurmerken, zoals On the way to PlanetProof, Biologisch en Rainforest Alliance. En kijk naar het seizoen. Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het klimaat dan soorten die per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas.

Meer lezen of hulp?

Verdieping: Meer hulp bij stappen zetten om gezonder te eten: De andere Schijf van Vijf-vakken: