Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer

Groente

In het kort

  • Groente staat in de Schijf van Vijf en levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen.
  • Groente is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op bepaalde ziekten.
  • Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
  • Was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.
  • De impact van groente op het milieu is laag. Nederlandse seizoensgroente is een klimaatvriendelijke keuze. Topkeurmerken op groente zijn biologisch, EKO-NL 3 sterren, Demeter, Rainforest Alliance, Fairtrade en Fair for Life.

Wat is groente?

Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Eetbare paddenstoelen, komkommer, tomaat, paprika en avocado worden tot de groenten gerekend. Groente staat in de Schijf van Vijf

Uit welke landen komen onze groenten?

Onze groenten komen uit de hele wereld. Op de zak, het schap of de kist met groente staat waar ze precies vandaan komen. 

Welke soorten groente zijn er?

Deze soorten groente zijn er: 

  • Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. 
  • Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
  • Wortel- en knolgewassen, bijvoorbeeld: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich. 
  • Koolsoorten, bijvoorbeeld: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, spruitjes, paksoi.   
  • Uien, bijvoorbeeld: ui, knoflook, bosui, prei. 
  • Stengelgewassen, bijvoorbeeld: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, bamboe.
  • Kiemgroenten, bijvoorbeeld: taugé, alfalfa.
  • Overige groenten, bijvoorbeeld: witlof, paddenstoelen, champignons en de groenten die botanisch gezien vallen onder de peulvruchten: doperwten, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

(Zoete) aardappelen, andere knolgewassen, peulvruchten en groentesappen vallen buiten de definitie van groente, door hun afwijkende voedingswaarde of gebruik.

Kom meer te weten over deze groentesoorten:

  • Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool.
  • Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Je kunt bloemkool zowel rauw als gekookt eten.
  • In koolsoorten, zoals bloemkool, komen glucosinolaten voor. Dit zijn natuurlijke gifstoffen. De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn. Normaal gebruik van bloemkool levert geen gezondheidsproblemen op.
  • Bloemkool komt uit Nederland en uit andere Europese landen.
  • Van maart tot en met november is bloemkool uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Komkommer is een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten, net als paprika en tomaat.
  • Komkommer bevat weinig calorieën.
  • Meestal eten we komkommer rauw. Hij kan ook gestoofd, gebakken en gekookt worden.
  • Komkommers komen uit Nederland. Ze komen ook uit Zuid-Europese landen, met name Spanje. Komkommer is het hele jaar door verkrijgbaar.
  • Van juli tot en met oktober is komkommer uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.
  • In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
  • Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Sommige soorten mais hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermais. Dit is de soort die we eten.
  • Suikermais wordt geïmporteerd uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Verse maiskolven zijn goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. Diepvriesmaiskolven zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland wordt alleen snijmais verbouwd. Die wordt gebruikt als veevoer.
  • In augustus en september is mais uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Paprika is een vruchtgroente, net zoals komkommer, tomaat, courgette en aubergine.
  • Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C, tweemaal zoveel als groene paprika.
  • Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika’s en puntpaprika’s. Naast de ronde paprika is er een platte paprika en snackpaprika.
  • Paprika komt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar ook uit Nederland.
  • Van juli tot en met oktober is paprika uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
  • Prei bestaat uit een groen deel en een wit deel. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
  • Er zijn 2 soorten prei: winterprei en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger dan zomerprei. Beide soorten bevatten een wit deel en een groen deel. Het witte deel van de prei groeit onder de grond en is zo niet aan zonlicht blootgesteld.
  • Het hele jaar door is prei uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dus het hele jaar een seizoensproduct en een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Sperziebonen worden gezien als een groente en behoren tot de familie van de peulvruchten.
  • Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
  • Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt gebruikt vooral in de Surinaamse keuken. Andere verse peulvruchten die tot de groente worden gerekend zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
  • Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
  • Sperziebonen zijn goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Een deel van de oogst verwerken fabrikanten in blik of in diepvries. Daardoor zijn ze het hele jaar beschikbaar.
  • Van juni tot en met oktober zijn sperziebonen uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
  • Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Betacaroteen geeft de oranje kleur aan de wortel.
  • Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Winterpeen of winterwortel is een grote wortel.
  • Wortel komt uit Nederland of uit Duitsland, Frankrijk, Spanje of Israël.
  • Het hele jaar door zijn wortelen uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dus het hele jaar een seizoensproduct uit Nederland en daarom een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten

Hoeveel groente eten we in Nederland?

We eten gemiddeld 153 gram groente per dag. Volwassenen (167 gram) eten meer groente dan kinderen (100 gram). De groente-inname neemt toe met de leeftijd. Zo’n 81% van de groente eten we tijdens de avondmaaltijd, 12% tijdens de lunch en 6% tussendoor. 

De top 10 van de meest gegeten groente

  1. Tomaat
  2. Komkommer
  3. Wortel
  4. Sla
  5. Gemengde groente voorgesneden
  6. Ui
  7. Broccoli
  8. Sperziebonen
  9. Paprika
  10. Bloemkool

Hoe bewaar je groente?

Sommige soorten groente - zoals sla en bloemkool - bewaar je liever in de koelkast. Andere groentesoorten - zoals tomaat en komkommer - bewaar je juist liever buiten de koelkast. Als je groente op de beste plek bewaart, is het langer houdbaar of de smaak blijft beter behouden. Hoe langer je groente wilt bewaren, hoe meer invloed de bewaarplek heeft.

Gedurende de tijd gaat de smaak en structuur van groente achteruit. Hoe snel de kwaliteit van groente achteruitgaat, hangt af van de soort groente en de bewaarplek. Kijk, ruik en proef bij ongesneden groenten of het nog goed is.

Tip: De samenstelling van groente verandert al een paar uur na de oogst. Voor behoud van alle voedingsstoffen is het de meeste soorten verse groente aan te raden ze niet langer dan 2 tot 5 dagen te bewaren. Voorgesneden groenten eet je het beste dezelfde dag. 

  • Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei. 
  • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten.
  • Peultjes en sugarsnaps.
  • Champignons en andere paddenstoelen.
  • Alle soorten voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortels.

Tip: gebruik de groentelade. Groente bevat veel vocht en is daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast. Bewaar de groente daar in de originele verpakking.

sluiten
  • Vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en onrijpe avocado. Leg ze bijvoorbeeld op een fruitschaal zonder direct zonlicht.
  • Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek. Leg ze bijvoorbeeld in een voorraadkast, keukenkastje of op de aanrecht uit de zon.

Tip: gebruik een aparte groenteschaal. Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed.  

Als in de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groenten in de koelkast te bewaren.

sluiten

Bijna alle groenten kun je invriezen. Door groenten eerst een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren) blijven ze langer goed in de vriezer. Het blancheren zorgt ervoor dat enzymen, eiwitten die groente versneld kunnen laten bederven, kapot worden gemaakt. Zo wordt het bederf tegengehouden. Lees meer over blancheren.

Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit doordat ijskristallen de structuur van de groente aantasten. Maar het is niet zo dat je er ziek van wordt als je ze eet.

Wil je groente direct in de diepvries bewaren zonder ze eerst te blancheren? Houd er dan rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven.

sluiten

Gedetailleerde bewaartips per groentesoort zijn te vinden in de Bewaarwijzer.

Hoe maak je groente klaar?

Er zijn verschillende manieren om groente klaar te maken, zoals koken en stomen. Het is belangrijk groente voor de bereiding altijd eerst te wassen om vuil en stof te verwijderen. 

De bereidingswijze heeft invloed op hoeveel voedingsstoffen het lichaam uit de groente opneemt. Voedingstoffen worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen uit bereide groenten. Wissel daarom verschillende bereidingswijzen en rauwkost af.

Kun je groente beter koken of stomen?

Groente verliest tussen de 20 en 50% van de vitamines bij het koken. Daarom geldt het advies groente niet langer dan nodig te koken in weinig water. Bekijk de kooktijd per groentesoort.

Ook zijn groenten te blancheren of te  stomen. Bij stomen blijft er meer smaak en blijven er meer vitamines behouden. Het is aan te raden groente uit blik of pot kort te verwarmen totdat het water kookt. Kook diepgevroren groente met weinig water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Wat is het verschil tussen voorgesneden en ongesneden groente?

Voorgesneden groente kan minder vitamine C bevatten dan ongesneden groente. Bij het schillen en snijden gaat vitamine C verloren. Het verlies van vitamine C blijft beperkt als de voorgesneden groente onder laag zuurstof (beschermende atmosfeer) is ingepakt.

Is alle groente veilig om te eten?

Op groente kunnen resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven. Maar dat zijn er zo weinig dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of er niet meer resten op groente zitten dan wettelijk is toegestaan. In de biologische sector worden minder bestrijdingsmiddelen ingezet. De middelen die gebruikt worden, zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn gunstiger voor het milieu. 

Wat zijn de risico’s van nitraat in groente?

Nitraat is een stof die van nature voorkomt in groente. Deze kan tijdens het bereiden of bewaren worden omgezet in nitriet. Onderzoek laat zien dat bij het eten van nitraatrijke groente de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn.

Kun je ziek worden van bacteriën en virussen op groente?

Op groente kunnen ziekmakende bacteriën of virussen voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Zij kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Het is daarom belangrijk om groente altijd zorgvuldig te wassen voor gebruik onder stromend water. Daarmee verwijder je vuil en stof en eventueel aanwezige ziekmakende bacteriën.

Op groente kan ook schimmel ontstaan. Is dit zichtbaar, dan kun je dat gedeelte beter niet eten. Ook zie je soms roestplekken op groente. De groente ziet er dan minder mooi uit, maar verder zijn ze onschadelijk.

Zitten er natuurlijke gifstoffen in groente?

In sommige groenten zitten van nature hele kleine hoeveelheden natuurlijke gifstoffen. Dat zijn er zo weinig dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De kans is klein dat je te veel natuurlijke gifstoffen binnenkrijgt. 

In groene tomaten zit de natuurlijke gifstof tomatine. In de groene delen van aardappelen zit de natuurlijke gifstof solanine. Deze groene delen van de aardappel kun je niet eten en kun je het beste wegsnijden. Sommige groenten kun je beter niet rauw eten vanwege de natuurlijke gifstoffen. Voorbeelden zijn champignons en sperziebonen.

Zitten er schadelijke stoffen in groente?

Op en in groente kunnen schadelijke stoffen zitten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om resten van zware metalen door milieuvervuiling. Dit is in Nederland nauwelijks een probleem.

Bekijk ook deze veelgestelde vragen over veilig groente eten:

Voorgesneden groente in een plastic zakje dat een beetje bol staat, kun je vaak gerust nog eten. Dat het zakje wat bol staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een aangepast luchtmengsel in het zakje is gedaan. Bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.

Staat het zakje uitzonderlijk bol, dan is het product vaak over de houdbaarheidsdatum, of het is te lang buiten de koelkast geweest. Als er sprake is van bederf, dan is dat goed aan het verpakte product zelf te zien. De groenten gaan dan verslappen, verleppen, verkleuren of zelfs geuren.

sluiten

Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot’ datum (TGT) niet meer veilig te eten. Dan kunnen er te veel ziekteverwekkers in gaan groeien. Deze zie, ruik of proef je niet, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten bereidt of invriest voordat je die datum bereikt.

Heb je de verpakking voorgesneden groenten voor de ‘te gebruiken tot’ datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.

sluiten

Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.

Ook kun je een blik beter weggooien als:

  • Als de deuk op een naad of een rand zit
  • Als het blik uitzonderlijk bol staat
  • Als er roest op zit die je niet weg kunt vegen
  • Als de inhoud er raar uitziet of vreemd ruikt
sluiten
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel en ongeopend is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente uit pot kun je jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten. Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.
sluiten

Waarom is groente gezond?

Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.

Groente eten is dus goed voor de gezondheid. Maar er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is daarom de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Groente bevat weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Het eten van groente verzadigt meer dan het drinken van groente.

Hoe beschermen groenten je tegen ziekten?

Het is niet duidelijk welke stoffen uit groente precies beschermen tegen chronische ziekten. Waarschijnlijk gaat het om de verschillende (combinaties van) vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen in groente. Om die reden kan een vitaminepil groente niet vervangen. 

Wat is de voedingswaarde van groente?

Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. In groente zitten daarnaast veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden.

De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende groentesoorten. Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan, afhankelijk van het ras, het seizoen, de bodem, de bemesting en het klimaat. Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteelde groente meer voedingsstoffen bevat.  

  • Vitamine C zit vooral veel in spruitjes en gele en rode paprika. Groenten zijn samen met fruit de belangrijkste bron van vitamine C.
  • De bioactieve stof carotenoïden kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Die zit in worteltjes, koolsoorten en donkergroene bladgroenten zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbiet.  
  • Foliumzuur is nodig voor de groei en het in stand houden van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Groenten zijn de beste leverancier van foliumzuur. Met name groene bladgroenten vormen een belangrijke bron. 
  • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in tomaat en sla. 9% van de kalium die de Nederlander gemiddeld binnenkrijgt is afkomstig uit groenten. 
  • IJzer hebben we nodig voor het transport van zuurstof in ons lichaam en de stofwisseling. IJzer zit vooral in groene groenten. Van de hoeveelheid ijzer in plantaardige voeding neemt ons lichaam tussen de 1 en 10% op. 
  • Koolhydraten leveren energie, bij groente vooral in de vorm van suiker. Groente en fruit leveren samen 5% van de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt. Groenten zijn goed voor 3%. 
  • Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Groente is een goede bron van voedingsvezels. 

Avocado wijkt qua voedingswaarde af van andere soorten groenten. Het bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in avocado is voornamelijk oliezuur, dat is een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

Veelgestelde vragen over groente en gezondheid:

Een vitaminepil of multivitamine is geen vervanging voor groente. Groente vermindert het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is niet helemaal duidelijk hoe groente het risico op deze ziekten vermindert. Het gaat waarschijnlijk om de combinatie van verschillende stoffen. Met het eten van groente krijg je ook nog andere belangrijke voedingsstoffen binnen die niet in pillen zitten, zoals vezels.
sluiten
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit. We adviseren om dagelijks 250 gram groenten en 200 gram (2 porties) fruit te eten.
sluiten

Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. Verse groente en diepvriesgroente staan in de Schijf van Vijf.

Aan groente uit pot of blik kan zout en/of suiker zijn toegevoegd. Groente uit blik of pot staat daarom meestal niet in de Schijf van Vijf. Kies je voor groente uit pot of blik, kies dan een variant zonder toegevoegd suiker en/of zout.

In onderstaande video leggen we uit hoe het precies zit:

sluiten

Er wordt wel eens beweerd dat groenten tegenwoordig minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger, maar dat weten we eigenlijk niet zeker. Naar de hoeveelheid voedingsstoffen in groente is door de jaren heen nooit goed gecontroleerd onderzoek gedaan. Het kan dus ook hetzelfde zijn gebleven, of zelfs zijn gestegen.

Voor informatie over verschillen in de hoeveelheden voedingsstoffen in groente tussen vroeger en nu moeten we gebruik maken van voedingsmiddelentabellen. Vroeger werden andere meetmethodes gebruikt dan nu. Dat maakt vergelijken en duidelijke conclusies trekken erg lastig. Er zijn wel aanwijzingen dat sommige groenten minder mineralen bevatten dan voorheen, maar dat kan ook veroorzaakt worden door het verschil in meetmethodes.

We adviseren om dagelijks 250 gram groente te eten. Dit advies is gebaseerd op de huidige voedingswaarde van groente.

sluiten
Groentesap telt niet mee voor de dagelijkse hoeveelheid groente. Groentesap bevat meestal kleinere hoeveelheden vezels, vitamine C, foliumzuur (B11) en andere (bioactieve) stoffen, dan die van nature in groente aanwezig zijn. Er is nauwelijks onderzoek uitgevoerd naar het verband tussen het gebruik van groentesappen en het risico op chronische ziekten. Groentesap is ook een suikerhoudende drank en suikerhoudende dranken staan niet in de Schijf van Vijf.
sluiten

Groenteproducten die voor 100% uit groente bestaan, zoals bloemkoolrijst, broccolirijst en courgettespaghetti, zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf. Aan deze producten is niks toegevoegd. Zo is bloemkoolrijst gemaakt van geraspte bloemkool, en bestaat courgettespaghetti uit sliertjes courgette.

Producten die deels uit groente bestaan staan niet altijd in de Schijf van Vijf. Het hangt er vanaf wat er verder in het product zit of het gezond is. Denk aan een pizzabodems, pitabroodjes en pasta waarin een deel van het meel vervangen is door groente. Die zijn misschien iets gezonder dan de volledig witte varianten, maar bestaan nog steeds voor een deel uit witte bloem.

Er is weinig bekend over het effect van groenteproducten op de gezondheid. Het is niet duidelijk of groente verwerkt in een product, zoals in een pizzabodem of pitabroodje, net zo goed voor je is als groente die je zo bij de maaltijd opeet. In onderzoeken naar de gezondheidseffecten van groente is alleen gekeken naar groente die niet of minimaal is bewerkt (bijvoorbeeld koken).

sluiten
Een allergische reactie kan optreden bij vrijwel alle voedingsmiddelen, dus ook bij groenten. Mensen met hooikoorts kunnen sommige groenten beter niet eten. Het gaat om groenten met stoffen die erg op pollen lijken. Zo kunnen mensen met een bijvoetallergie beter geen selderij en wortel eten en mensen met een graspollenallergie geen tomaat. 
sluiten

Hoeveel groente per dag heb ik nodig?

Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Je kunt je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Als je steeds andere groente kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. Je kunt groente beter eten dan drinken. Lees meer over welke groente(producten) wel en niet in de Schijf van Vijf staan en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Hoe kan ik genoeg groente eten?

Vind je het lastig om genoeg groente te eten? Bekijk dan deze tips.

  • Groente kun je op heel veel manieren klaarmaken. Je kunt ze verwerken in een pastasaus, curry of stoofpot, rauw eten in een salade, koken of roerbakken. Zoek je inspiratie? Bekijk dan onze recepten en filter op groenterecepten.
  • Eet je losse groenten bij de avondmaaltijd? Schep die dan eerst op en vul er de helft van je bord mee. Zitten de groenten verwerkt in een gerecht? Doe er dan meer groente in dan je normaal zo doen. Zo eet je vanzelf meer groenten.
  • Je hoeft die 250 gram groente niet in één keer te eten. Je kunt het verspreiden in verschillende porties over de dag. Doe bijvoorbeeld plakjes komkommer of tomaat op je brood, eet wat snackgroenten als tussendoortje, of maak nog een extra salade bij de avondmaaltijd.

Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Het kan soms lastig in te schatten zijn hoeveel dit nu precies is als het op je bord ligt. Onderstaande afbeeldingen geven je een idee.

Moet je oppassen met de hoeveelheid nitraat in groente?

Er is geen beperkend advies voor het eten van nitraatrijke groenten. Ook mag nitraatrijke groente gegeten worden in combinatie met vis en schelpdieren. Bekende soorten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.

Wat staat er op het etiket?

Op een etiket staan onder meer de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld. Wat er op de groenteverpakkingen moet staan, is vastgelegd in de Warenwet. Aan verse, niet-voorverpakte groenten worden nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam en het land van herkomst moeten worden vermeld.  

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Keurmerken

Aan keurmerken is te zien hoe groente is geteeld. Groente met een keurmerk voldoet aan de voorschriften van de organisatie die het keurmerk verstrekt. Je kunt letten op de topkeurmerken, dat zijn keurmerken die het hoogst scoren op duurzaamheid en controle en transparantie:

  • Europees Biologisch
  • EKO-NL 3 sterren
  • Demeter
  • Fairtrade (sperziebonen en sugarsnaps)
  • Rainforest Alliance
  • Fair for Life

Hoe duurzaam is groente?

De milieudruk van groente is laag en is per kilo vergelijkbaar met andere plantaardige productgroepen, zoals granen, peulvruchten en brood. De teeltfase draagt met afstand het meeste bij aan de klimaatbelasting van groente. Alleen als groente per vliegtuig vervoerd wordt, kan dat grotere emissies opleveren, maar dat gebeurt nog nauwelijks. De meeste supermarkten zijn (bijna) gestopt met het invliegen van verse groente en fruit.

In Nederland komt groente uit de volle grond, uit de plastictunnel, uit de onverwarmde of uit de verwarmde kas. Ook wordt een deel geïmporteerd. Op verse en verpakte groente moet verplicht het land van herkomst staan. Dat geldt niet voor de teeltmethode of de methode van vervoer. Lees meer over duurzaam groente kiezen.

Groenten van het seizoen worden in de volle grond, onder plastic tunnels of in onverwarmde kassen geteelt. Seizoensgroente zijn minder belastend voor het klimaat dan geïmporteerde groenten die met het vliegtuig worden ingevlogen of groenten uit gasgestookte verwarmde kassen. In de seizoenskalender is te zien welke groente wanneer in Nederland in het seizoen zijn.

Als je meer rekening wilt houden met de milieu-impact, kun je kiezen voor groenten met een topkeurmerk.

Wat is natuurvriendelijke teelt?

Een groenteteler heeft een GlobalGap-certificaat nodig om zijn producten aan supermarkten te kunnen verkopen. Global Good Agricultural Practice (GlobalGAP) stelt wereldwijd eisen aan boeren en tuinders voor voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Hiernaast kunnen groentetelers en bedrijven die hun groente kopen eigen afspraken maken over natuurvriendelijke teelt. 

Kenmerken van natuurlijke teelt zijn:

  • Telers gebruiken zaden die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten. Het telen gebeurt in die klimaatgebieden waar de groenten van nature het beste groeien.
  • Er worden geen of slechts minimaal bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wanneer het toch nodig is worden de minst belastende middelen gebruikt. Voor bemesting worden alleen organische stoffen gebruikt van het eigen bedrijf. 
  • Het is wisselteelt. Dit belast de grond minder omdat de gewassen elk jaar ergens anders staan.
  • Er is geen sprake van genetische manipulatie.
  • Binnen 2 uur na de oogst worden de gewassen verwerkt. 

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ52 kJ
Energiewaarde in kcal13 kcal
Vet
Vet totaal0,4 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,1 g
ALA0,11 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel1,2 g
Eiwit
Eiwit plantaardig1 g
Eiwit totaal1 g
Vitamines
Alfa-caroteen11 µg
Beta-caroteen814 µg
Beta-cryptoxanthine25 µg
Folaat equivalenten28,4 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne1010 µg
Lycopeen10 µg
Niacine0,3 mg
Retinol activiteit equivalent69 µg
Vitamine B10,05 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,06 mg
Vitamine B60,045 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,2 mg
Zeaxanthine19 µg
Overigen
Alcohol0 g
As1 g
Cholesterol0,0 mg
Water96 g
Koolhydraten
Koolhydraten0,3 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,3 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,008 g
Zout0,020 g
Mineralen
Calcium49 mg
Fosfor36 mg
IJzer0,7 mg
Jodium2 µg
Kalium352 mg
Koper0,04 mg
Magnesium15 mg
Selenium0 µg
Zink0,41 mg

Informatie over bewaren en bereiden

Bereiden
Magnetron in minuten (ca. 650 Watt)3