Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik gezond eten als ik in een rolstoel zit?

Wanneer je in een rolstoel zit, ben je meestal minder actief. Hierdoor heb je minder energie nodig. Toch kun je gewoon eten volgens de Schijf van Vijf. Merk je dat je wat zwaarder wordt? Probeer dan wat minder en gezonder te eten. Wij geven je een aantal tips om dat te doen.

Het kan zijn dat je door een ziekte of aandoening aanvullende of aangepaste voedingsadviezen nodig hebt. Een diëtist kan je hierbij helpen.

Porties

Bekijk met de Schijf van Vijf voor jou-tool hoeveel eten jij per dag nodig hebt. Wanneer de tool een aanbeveling geeft zoals 4-5 boterhammen per dag, kies dan voor het laagste getal. Op deze manier krijg je minder energie binnen. 
In plaats van 25 gram noten per dag, kun je ook een kleiner handje van 15 gram per dag nemen. 

Boodschappen doen

Kleine aanpassingen in de manier waarop je boodschappen doet, kunnen veel verschil maken. Het scheelt bijvoorbeeld een hoop wanneer je kiest voor halvarine in plaats van margarine en voor magere melk, karnemelk, magere yoghurt en 20+ of 30+ kaas in plaats van de volle varianten. Kies ook voor mager vlees, zoals kipfilet, biefstuk of varkensfiletlapje in plaats van speklap, gehakt of lamskarbonade.

Buiten de Schijf van Vijf

Eet je producten buiten de Schijf van Vijf, zoals koek, gebak of snacks? Ga dan voor een kleine portie en eet het niet te vaak. Zo kun je toch blijven genieten en zorg je dat je minder energie binnen krijgt.

Frisdrank en sap

In frisdrank en sap zit veel suiker. Zo krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Wanneer je kiest voor water, thee of koffie voorkom je dat je te veel calorieën binnenkrijgt via je drinken.

Alcohol

Het algemene advies voor iedereen is om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. In alcoholische dranken zitten ook veel calorieën: nog een reden om het te laten staan.

Voorkom verstopping

Als je weinig beweegt, heb je meer kans op verstopping. Wil je dit voorkomen? Begin de dag dan met een vezelrijk ontbijt. Bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met een stuk fruit. Dit zet je darmen aan de slag. Verder zorgen voldoende vezels voor een goede spijsvertering. Vezels zitten in volkoren graanproducten, zoals volkoren brood, volkorenpasta, groenten en fruit. Ook voldoende drinken draagt bij aan een goede stoelgang. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter.

Negeer aandrang niet, als je moet, moet je. Neem iedere ochtend voldoende tijd om naar het toilet te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld na het ontbijt doen. Lees meer tips over verstopping