Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Verstopping

Er is sprake van verstopping wanneer iemand minder dan 3 keer per week moet poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. 

Bij verstopping geldt het advies om veel vezels te eten, op regelmatige tijden te eten, veel te drinken en elke dag voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. 

Laxeermiddelen helpen niet om de oorzaak weg te nemen van verstopping. Voor het gebruik van laxeermiddelen en bij lang aanhoudende verstopping is het aan te raden de huisarts te raadplegen.

Omschrijving

Wie last heeft van verstopping heeft moeite met poepen. Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. De een gaat drie keer per dag naar het toilet, de ander maar een paar keer per week. 

Bij minder dan drie keer per week ontlasting heeft iemand last van verstopping. De ontlasting is dan vaak zo droog en hard dat deze slechts met hard persen naar buiten komt. 

Oorzaken van verstopping

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van verstopping:

 • Meestal ontstaat verstopping doordat iemand te weinig vezels eet. Vezels stimuleren de darmen om goed te werken. De darmen zijn nodig voor een goede stoelgang. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. 
 • Niet genoeg drinken.
 • Te weinig lichaamsbeweging, waardoor de darmen niet gestimuleerd worden. 
 • Negeren van aandrang.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals kalmerende middelen, sommige pijnstillers, slaapmiddelen en staaltabletten. 
 • Verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. 
 • Psychische factoren, bijvoorbeeld toiletbezoek in een andere omgeving. 
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Ziekte, voedselintolerantie of voedselallergie

Oorzaken van verstopping bij kinderen

Bij kinderen kan het dwingen om te poepen verstopping in de hand werken. Ook gebrek aan regelmaat, pesten, leerproblemen of spanningen kunnen bij kinderen een oorzaak zijn. 

Bij jonge kinderen kan verstopping ontstaan bij de overgang naar ander voedsel. De darmen moeten daar dan aan wennen. 

Voedingsadvies

Om verstopping te voorkomen of om de stoelgang te verbeteren gelden de volgende voedingsadviezen:

 • Eet vezelrijke producten en varieer je keuze. Eet dus volkorenbrood, groente en fruit. Als aanvulling hierop kun je elke dag 2 tot 4 eetlepels zemelen gebruiken. Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Grove zemelen zijn beter dan fijngemalen zemelen. Je kunt ze verwerken in yoghurt, karnemelk, vla, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel. 
 • Drink veel, minimaal 2 liter per dag. Te weinig vocht kan leiden tot een harde en droge ontlasting. Bij een vezelrijke voeding is het extra belangrijk om voldoende te drinken.
 • Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over. Een goed ontbijt is helemaal belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met een stuk fruit en koffie of thee. Dit zet de darmen in werking. 

Naast gezond eten gelden ook deze adviezen:

 • Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging. Zo blijven de darmen aan het werk. 
 • Als je moet, moet je. Negeer de aandrang niet. 
 • Neem elke ochtend voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt.
Wanneer verstopping met deze adviezen na 4 tot 6 weken niet over is kan er het beste een arts geraadpleegd worden.

Verstopping bij kinderen

Bij kinderen die last hebben van verstopping geldt het advies de klachten niet te negeren, maar er ook niet te veel aandacht aan te geven. Dwing kinderen niet te poepen, maar motiveer ze door een compliment te geven als ze het zelf proberen. Het kan helpen de buik te masseren, waardoor de darmen ontspannen. 

Laxeermiddelen

Laxeermiddelen nemen nooit de oorzaak van een verstopping weg. Ze lossen de klachten alleen tijdelijk op. Dat geldt ook voor natuurlijke laxeermiddelen als sennapeulen, kruidenthee met senna en wonderolie. Een huisarts kan aangeven of een laxeermiddel nut heeft.

Meer informatie

Maag Lever Darm stichting: www.mlds.nl en doe de test:  Hoe gezond is jouw buik? 

Voor een goede uitleg over de spijsvertering voor kinderen: www.poepie.info

Over spijsvertering: www.spijsvertering.info 

Tip

Voedingsadviezen bij darmproblemen

De juiste voeding kan sommige darmklachten vaak al een stuk verminderen. In deze brochure vind je nuttige tips en praktische adviezen. 

Bekijk