Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Ook verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Hier zitten ze in:

  • Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
  • Groente
  • Fruit
  • Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
  • Noten

5 tips om meer vezels te eten

1. Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant

Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan de witte varianten. Bekijk meer volkoren-tips.

2. Eet minimaal 250 gram groente per dag

Groente kan altijd en overal. Lees hoe je meer groente kunt eten.

3. Eet 200 gram fruit per dag

Lukt het niet altijd om zoveel fruit te eten als je zou willen? Probeer deze tips.

4. Kies vaker voor peulvruchten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen: hun populariteit stijgt. En dat is terecht. Er zitten veel vezels in, en ze zijn een goede vleesvervanger Ze verdienen daarom een plek in ieders weekmenu. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaar kunt maken.

5. Eet elke dag een handje noten

Elke dag een handje ongezouten noten is goed voor de gezondheid. Ze bevatten vezels en gezonde vetten. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, strooi ze over de pasta of door de stamppot. Lees meer over noten.

En ook belangrijk:

6. Drink voldoende

Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je ook voldoende drinkt.

Overzicht: hoeveel vezels zitten er in...?

Vezels in ontbijtproducten en vezelproducten 
Eenheid  Gewicht per
eenheid (g) 
Hoeveelheid
voedingsvezel (g) 
 Muesli  voor 1 schaaltje  45  3,6
 Muesli, krokant  voor 1 schaaltje  40  2,7
 Tarwezemelen  eetlepel  5  2,2
 Lijnzaad  eetlepel  5  1,7
 Havermout  voor 1 bord  20  1,4
 Cornflakes  voor 1 schaaltje  30  0,9

 

 

 Vezels in brood en graanproducten 
  Eenheid 

Gewicht per
eenheid (g)

Hoeveelheid
voedingsvezel (g)
 Broodje, volkoren  stuks  50  3,8
 Roggebrood, donker  snee  45  3,7
 Krentenbrood, volkoren  snee  35  2,5
 Broodje, bruin  stuks  50  2,4
 Mueslibrood  snee  35  2,4
 Volkorenbrood  snee  35  2,3
 Meergranenbrood  snee  35  2,2
 Krentenbol  stuks  50  2,1
 Roggebrood, licht  snee  25  1,9
 Bruinbrood  snee  35  1,8
 Knäckebröd, volkoren  stuks  10  1,5
 Broodje, wit  stuks  50  1,4
 Krentenbrood  snee  35  1,2
 Knäckebröd  stuks  10  1,0
 Cracker, volkoren  groot  10  0,9
 Croissant  stuks  40  0,9
 Witbrood  snee  35  0,9
 Beschuit, volkoren  stuks  10   0,8
 Beschuit  stuks  10  0,2
 Cracker  groot  10  0,2
Vezels in pasta, rijst aardappelen, peulvruchten, groente en fruit
   Eenheid Gewicht per
eenheid (g)
Hoeveelheid
voedingsvezel (g)

 Pasta, rijst en aardappelen

     
 Pasta, volkoren, gekookt  opscheplepel  50  2,1
 Zilvervliesrijst, gekookt  opscheplepel  60  1,3
 Aardappelen, gekookt  klein  50  0,8
 Pasta, gekookt  opscheplepel  50  0,7
 Rijst, gekookt  opscheplepel  55  0,4

 Peulvruchten

     
 Bruine/ witte bonen, gekookt  opscheplepel  60  4,3
 Kapucijners, gekookt  opscheplepel  55  4,4
 Linzen, gekookt  opscheplepel  55  2,9
 Groente      
 Groente, gemiddeld, gekookt  opscheplepel  50  1,4
 Rauwkost  schaaltje  35  0,6

 Fruit

     
 Vijgen, gedroogd  3 stuks  60  5,9
 Dadels, geconfijt  10 stuks  60  4,5
 Fruit  schaaltje  125  2,1
 Sinaasappelsap met vruchtvlees  glas  150  0,9
 Vruchtensap  glas  150  0,8
 Rozijnen  handje  20  0,7
 Noten en pinda's
  Eenheid Gewicht per
eenheid (g) 
Hoeveelheid
voedingsvezel (g)
 Noten, gemengd  eetlepel  20  1,2
 Studentenhaver  eetlepel  20  1
 Pindakaas  voor 1 snee  15  0,8
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.