Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met volkoren noedels en witte kool voor een oosters tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Prebiotica

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Hieraan worden gunstige effecten voor de gezondheid toegeschreven. 

Je krijgt prebiotica binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Het nemen van extra prebiotica bijvoorbeeld uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen heeft geen bewezen voordelen.

Bij een teveel aan prebiotica kan er winderigheid of diarree ontstaan. Verder zijn er geen nadelige effecten van prebiotica bekend.

Omschrijving

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in  het lichaam bevorderen en daardoor een gezondheidseffect hebben. De meest bekende prebiotica zijn voedingsvezels die de groei van bepaalde bacteriën in de dikke darm stimuleren. Ze zitten in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Prebiotica zijn ook als supplement verkrijgbaar.

Soorten prebiotica

De meest bekende prebiotica zijn:

  • Inuline
  • Fructo-oligosachariden
  • Pectines uit groenten en fruit
  • Glucanen uit graanproducten

Probiotica

Naast prebiotica bestaan ook probiotica. Synbiotica zijn producten waar probiotica én prebiotica in zitten.

Gezondheidseffecten

Prebiotica worden niet door ons lichaam afgebroken en opgenomen. Ze worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Dat heet fermentatie. Bacteriën gebruiken prebiotica in feite als voedsel. Met name de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de darm wordt hiermee gestimuleerd.

Deze bacteriën zetten prebiotica om in korte-keten vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmwand. Verder wordt de verandering in de bacteriepopulatie in de darm in verband gebracht met allerlei gezondheidseffecten zoals verbeterde weerstand tegen infecties, minder kans op allergie en minder risico op overgewicht en diabetes. Dat is echter nog onvoldoende bewezen. Omdat prebiotica meestal vezels zijn, dragen ze bij aan een gezonde stoelgang.
 
Bij hoge inneming bestaat de kans op winderigheid. Er zijn verder geen ongewenste effecten bekend.

Het is belangrijk om voldoende vezels te eten. Niet alleen vezels met prebiotische eigenschappen, maar ook andere soorten vezels. Eet daarom voldoende verschillende vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en graanproducten, groente en fruit, peulvruchten en noten. Het nemen van extra prebiotica uit verrijkte voedingsmiddelen  of supplementen heeft geen bewezen voordelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.