Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën. Er bestaan beweringen dat ze darmklachten of allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen, maar hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Het nemen van probiotica heeft waarschijnlijk geen meerwaarde voor de gezondheid. Ze hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen.

Probiotica liggen in de winkels als yoghurtdrank of als voedingssupplement. 

Omschrijving

Probiotica zijn levende bacteriën. Er wordt geclaimd dat ze een positief effect op de gezondheid hebben. Ze zouden bijvoorbeeld darmklachten en allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen. Voor de gezondheidsclaims is niet genoeg bewijs.

Soorten probiotica

Probiotica worden verkocht als yoghurtdrank of als voedingssupplement (capsules of sachetjes). Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste bacteriën zijn lactobacillen of bifidobacteriën. Het gaat specifiek om deze bacteriën:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Enterococcus faecium SF68
  • Lactobacillus rhamnosus Goldin en Gorbach (LGG)
  • Lactobacillus casei Shirota
  • Lactobacillus reuteri
  • Lactococcus lactis
  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium lactis

De bekendste van al deze soorten zijn de Lactobacillus casei Shirota en Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG). 

Prebiotica en synbiotica

Naast probiotica bestaan er ook prebiotica. Synbiotica zijn producten waar probiotica én prebiotica in zitten.

Gezondheidseffecten

Bacteriën zoals probiotica, komen via de maag in de darmen terecht. Vaak worden bacteriën al in de maag door het maagzuur, of in dunne darm door de gal gedood. Veel probiotica overleven de maag en dunne darm wel en bereiken uiteindelijk de dikke darm.

Van probiotica wordt geclaimd dat ze goed zouden zijn voor de gezondheid van je darmen. Ook zouden sommige probiotica de weerstand verbeteren of allergische verschijnselen verminderen, zoals eczeem. Voor de gezondheidsclaims voor probiotica is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Probiotica hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen.

Etiket

Op het etiket van het product is te zien of er probiotica in het product zitten. De naam van de bacterie wordt vaak vermeld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.