Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?

Een algemene overgevoeligheid of allergie voor alle E-nummers bestaat niet. Stoffen die een E-nummer krijgen van de Europese Unie (EU) zijn altijd uitvoerig getest op gezondheidseffecten, door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Het komt nauwelijks voor, maar er zijn 2 uitzonderingen, waarbij je E-nummers beter kunt mijden.

Het gaat om voedselovergevoeligheid voor sulfiet en de aangeboren aandoening PKU.

Overgevoeligheid voor sulfiet

Er zijn mensen met een voedselovergevoeligheid voor sulfiet. Het wordt ook wel sulfietallergie genoemd, maar het is geen allergie, maar een intolerantie. Sommige mensen met astma, kunnen door sulfiet last krijgen van hartkloppingen of huiduitslag.

Informatie over sulfiet op het etiket

Als er meer dan 10 milligram (mg) per kilo of liter in een product zit, moet sulfiet als ingrediënt op het etiket staan. Sulfiet wordt gebruikt als conserveringsmiddel, om bijvoorbeeld wijn langer goed te houden. Sulfiet heeft de E-nummers E150b, E150d, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227 en E228.

Je huisarts kan je helpen bij het vermoeden van sulfietovergevoeligheid.

Vermijden van aspartaam bij PKU

Phenylketonurie, kortweg PKU, is een zeldzame, aangeboren stofwisselingsziekte. Elke baby wordt hierop getest met een hielprikje. Mensen met PKU kunnen fenylalanine niet afbreken. Een onderdeel van aspartaam is fenylalanine. Alleen als je PKU hebt dan moet je aspartaam (E951) mijden. Aspartaam binnenkrijgen met bijvoorbeeld lightproducten, kan namelijk voor PKU-patiënten schadelijke gevolgen hebben.

Informatie over aspartaam op het etiket

Als er aspartaam op in een product zit, moet dat vermeld staan op het etiket. Er staat dan een waarschuwing op ‘bevat een bron van fenylalanine’ voor PKU-patiënten.

Lees meer over E-nummers en veiligheid

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.