Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?

Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers, bijvoorbeeld voor glutamaat of bepaalde kleurstoffen.

In de praktijk komen overgevoeligheden voor E-nummers echter heel weinig voor. Vaak is het onduidelijk waar de klachten door komen. Waar ze ook door veroorzaakt worden: overgevoeligheidsreacties kunnen ernstig overlast geven. Als dergelijke reacties optreden, raden we aan contact op te nemen met de huisarts of een allergoloog. Op die manier kan goed onderzocht worden wat de oorzaak is van de overgevoeligheidsreactie. Alleen mensen met ‘phenylketonurie’ (PKU) of met een overgevoeligheid voor sulfiet moeten sommige E-nummers echt mijden.

Overgevoeligheid voor sulfiet

Er zijn mensen met een voedselovergevoeligheid voor sulfiet. Het wordt ook wel sulfietallergie genoemd, het is echter geen allergie, maar een intolerantie. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Naar schatting loopt minder dan 4% van de astmapatiënten het risico op een overgevoeligheidsreactie op sulfiet. De reacties kunnen mild tot heftig zijn en het gaat dan om hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping.

Informatie over sulfiet op het etiket

Als een product meer dan 10 mg per kilo of 10 mg per liter zwaveldioxide (E 220) of sulfieten (inclusief de toegevoegde sulfieten E 221t/m E 228), bevat, moet sulfiet als ingrediënt benadrukt worden op het etiket. Sulfiet kan van nature in voedingsmiddelen voorkomen als gevolg van fermentatie. Zwaveldioxide en sulfieten worden ook gebruikt als conserveermiddelen en antioxidanten, om bijvoorbeeld wijn langer goed te houden en bederf tegen te gaan. De huisarts kan je helpen bij het vermoeden van sulfietovergevoeligheid.

Vermijden van aspartaam bij PKU

Phenylketonurie, kortweg PKU, is een zeldzame, aangeboren en erfelijke stofwisselingsziekte. Elke baby wordt hierop getest met een hielprikje. Mensen met PKU kunnen fenylalanine niet goed afbreken. Fenylalanine ontstaat als aspartaam in het lichaam wordt omgezet. Mensen met PKU moeten producten met aspartaam (E 951 en E 962) mijden. Aspartaam binnenkrijgen met bijvoorbeeld lightproducten, kan namelijk voor PKU-patiënten schadelijke gevolgen hebben in de hersenen.

Informatie over aspartaam op het etiket

Op producten met aspartaam (E 951 en E 962) staat voor mensen met de aandoening phenylketonurie (PKU) de waarschuwing “bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)” of “bevat een bron van fenylalanine”.

Overgevoeligheid voor glutamaat

Uit onderzoek blijkt dat glutamaat niet schadelijk is voor de gezondheid op de lange termijn. Sommige mensen kunnen mogelijk wel gevoelig zijn voor de stof. Een onderzoek uit 2016 liet zien dat enkele mensen last kregen van lichte klachten bij een hoeveelheid die hoger lag dan de in 2017 door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), voorgestelde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor toegevoegd glutamaat. Het ging hierbij om de klachten slaperigheid en een warm gevoel. Bij een nog hogere dosis waren bij sommige proefpersonen hoofdpijn, een tijdelijke stijging van bloeddruk en insulinestijging te zien.

Informatie over glutamaat op het etiket

Als in een product glutamaat gebruikt is, dan staat dit bij de ingrediënten. Op het etiket staat de term ‘smaakversterker’ gevolgd door de naam van de stof of het E-nummer
(E 620 t/m E 625).

Overgevoeligheid voor kleurstoffen

In september 2016 heeft de EFSA een groot project afgerond waarin alle kleurstoffen, waaronder de azo-kleurstoffen, opnieuw op veiligheid onderzocht zijn. De EFSA heeft al het wetenschappelijke onderzoek bekeken en komt tot de conclusie dat er geen aanleiding is bepaalde kleurstoffen niet meer goed te keuren.

Informatie over azo-kleurstoffen op het etiket

Ondanks dat de EFSA geen aanleiding heeft gevonden om azo-kleurstoffen niet meer goed te keuren, heeft het Europese Parlement uit voorzorg besloten dat een waarschuwing moet staan op producten met de kleurstoffen: tartrazine (E 102), chinolinegeel (E 104), zonnegeel FCF/oranjegeel S (E 110), azorubine, karmozijn (E 122), ponceau 4R, cochenillerood A (E 124) en allurarood AC (E 129). Op het etiket staat dan: “[naam of E-nummer]: kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.”

E-nummers mijden

E-nummers zoals zoetstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Sommige mensen willen E-nummers liever vermijden. Vanuit veiligheidsoogpunt is dit niet nodig want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen om ze te mijden. Alleen mensen met ‘phenylketonurie’ (PKU) of met een overgevoeligheid voor sulfiet moeten sommige E-nummers dus wel echt mijden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.