Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sulfietallergie (overgevoeligheid)

Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. 

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.

Omschrijving

Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties op sulfiet krijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. In Nederland hebben naar schatting ongeveer 0,05-3,4% van de mensen last van sulfietovergevoeligheid. Van de astmapatiënten loopt 2-11% het risico op overgevoeligheidsreacties op sulfiet.

Wat is sulfiet?

Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen. 

Waar zit sulfiet in?

Sulfiet kan van nature in voedingsmiddelen voorkomen als gevolg van fermentatie of als conserveermiddel zijn toegevoegd (E-nummers E-220 t/m E-228).

Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.

In deze producten kan meer dan 50 milligram per kilo sulfiet zitten. Met name gedroogde vruchten, citroensap, wijn en melasse bevatten vaak zeer veel sulfiet (meer dan 100 milligram per kilo).

Hoe herken ik producten met veel sulfiet?

Als er meer dan 10 milligram sulfiet per kilo of 10 milligram per liter in een product zit, dan moet het woord ‘sulfiet’ duidelijk op het etiket staan. 

Hoe ontstaat een sulfietallergie?

Het is nog niet bekend hoe overgevoeligheid voor sulfiet ontstaat. 

Allergie of overgevoeligheid?

Meestal noemen mensen het een sulfietallergie, maar officieel is het een overgevoeligheid. Bij een allergie speelt je afweersysteem een rol, dat is bij reacties op sulfiet niet het geval.

Symptomen van sulfietallergie

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om:

  • hartkloppingen
  • huiduitslag
  • vochtophoping

Voedingsadvies

Als je werkelijk overgevoelig bent voor sulfiet, is het vermijden hiervan de enige behandeling. Het is echter niet zomaar vast te stellen waar een overgevoeligheid vandaan komt.  We raden aan om niet zelf te gaan experimenteren met het weglaten of juist gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen. Merk je bij jezelf dat je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel?

Het beste is om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en je dan doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van de klachten. Hij of zij kan je advies geven over hoe je allergische reacties kunt voorkomen. Hierbij krijg je advies over hoe je bepaalde voedingsmiddelen kunt mijden zonder dat je een tekort aan voedingsstoffen krijgt.