Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welke groenten bewaar je in de koelkast?

Als je groente, zoals komkommers, tomaten, paprika’s en uien, goed bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden. Maar bewaar je ze nu wel of niet in de koelkast?

Een kort overzicht van veel gegeten groenten en de beste bewaarplek vind je hieronder.

In de koelkast

  • Bladgroenten, zoals sla en andijvie, en koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei en bleekselderij. Bewaar verse verpakte groenten, zoals komkommer of paprika, in de oorspronkelijke verpakking tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.
  • Voorgesneden groenten, moeten altijd in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren.

Buiten de koelkast

  • Vruchtgroenten als tomaat, paprika en komkommer kun je bijvoorbeeld beter niet in de koelkast bewaren, want door de kou bederven ze sneller.

  • Wintergroenten zoals wortel, knolselderij en ui kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, droge en donkere plek, zoals een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze twee tot vier weken bewaren.

Meer groentesoorten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.