Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welke groente bewaar je in de koelkast? En welke erbuiten?

Sommige soorten groente, zoals sla en bloemkool, bewaar je in de koelkast. Andere groentesoorten, zoals tomaat en komkommer, bewaar je juist beter buiten de koelkast. Als je groenten op de goede plek bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden.

Sommige groenten bewaar je in de koelkast, andere erbuiten. Bekijk hier hoe het zit.

Een kort overzicht van veel gegeten groenten en de beste bewaarplek.

Welke groente bewaar je in de koelkast?

  • Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.
  • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
  • Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortelen moeten altijd in de koelkast worden bewaard. Het maakt daarbij niet uit om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren. Ook groente die je zelf hebt (aan)gesneden, moet je altijd in de koelkast bewaren.
  • Sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C). Als je sperziebonen langer wilt bewaren, kun je ze eventueel tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren.
  • Champignons en andere paddenstoelen (officieel geen groente, maar vaak wel tot de groente gerekend). Bewaar ze in de originele verpakking in de koelkast.

Tip: gebruik de groentelade

Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.

Welke groente bewaar je buiten de koelkast?

  • Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.
Aubergine en paprika bewaren
Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.
sluiten
Tomaat bewaren
Tomaten smaken het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn.
sluiten
Komkommer bewaren
Laat de komkommer in zijn folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.
sluiten
  • Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C).. Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.
Winterwortel bewaren
In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig voor winterwortel, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard.
sluiten
Ui bewaren
Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. Je kunt ze ook bewaren in een netje. Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen. Leg ze dus niet naast knoflook.
sluiten

Bij warm weer wel in koelkast

Als in de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groenten in de koelkast te bewaren.

Tip: gebruik een aparte groenteschaal

Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.

Zoek groente op in de Bewaarwijzer

Hoe je verschillende groenten het beste bewaart, kun je zien in de Bewaarwijzer. Je vindt er het bewaaradvies van zo'n 2.000 producten.

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van zwanger
in de koelkast
Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?