Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel groente per dag heb ik nodig?

Volwassenen krijgen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Als je varieert tussen de verschillende groentesoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt.

Groente is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

Groente eten kan de hele dag door. Denk bijvoorbeeld aan groente op je brood, als tussendoortje en bij de avondmaaltijd natuurlijk. Meer tips om genoeg groente te eten.

Hoe kun je meer groente eten gedurende de dag?

Hoe kan 250 gram groente er op een dag uitzien? We hebben een aantal voorbeelden van hoe je meer groente kunt eten gedurende de dag voor je op een rijtje gezet.


Bonensalade als lunch (paprika, tomaat, prei) + warme maaltijd van nasi goreng (prei, ui) en schaaltje witte kool met komkommer.


2 volkoren boterhammen met gebakken champignons met ui bij de lunch + 2 volkoren wraps met zalm, sla, paprika, tomaat en mais bij de warme maaltijd.


1 boterham met hummus en gegrilde courgette + schaaltje tzatziki met 2 volkoren boterhammen voor lunch + roerbakgroente bij de warme maaltijd.


Volkoren boterham met plakje kaas en reepjes paprika + stamppot rauwe andijvie + schaaltje rauwkost van sla, komkommer, tomaat en radijs.


Volkoren boterham met hüttenkäse en radijs + spaghetti met pastasaus (2 tomaten, 1/3 paprika, 1/2 ui en 1/2 stengel bleekselderij.