Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet je meer zout eten als je intensief sport?

Als je intensief hebt gesport, bijvoorbeeld een uur wielrennen of hardlopen, een les bootcamp of spinning, of een zware hockeytraining, dan hoef je niet meer zout te eten. Je krijgt namelijk al voldoende zout binnen via je eten.

Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na het sporten. Door te zweten verlies je namelijk vocht. Door te drinken vul je de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: zo’n 1,5 a 2 liter per dag.

intensief sporten

Tekort aan zout door sporten

De kans op een tekort aan zout is erg klein, ook als je intensief sport. Na het sporten hoef je de verloren hoeveelheid zout niet aan te vullen door extra zout te eten. Dit gaat vanzelf door bijvoorbeeld je normale maaltijd of een extra volkoren boterham met 30+ kaas te eten. Het is voldoende om alleen water te drinken tijdens en na trainingen of wedstrijden.

Voorkom uitdroging

Uitdroging is erg gevaarlijk en het komt meer voor bij sporters dan je misschien denkt. De verschijnselen zijn onder andere: dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Ernstige uitdroging kan leiden tot verwarring.

Zorg dat je voor de training of wedstrijd voldoende hebt gedronken. En drink ook tijdens en na het sporten weer. Hoeveel je moet drinken, hangt onder andere af van hoe intensief je sport. Als je dorst krijgt tijdens het sporten, heb je eigenlijk al te weinig gedronken.

Nog een graadmeter: als je urine licht is van kleur, dan heb je genoeg gedronken. Is je urine donkergeel? Dan moet je meer drinken.

Is sportdrank een goede keuze?

Als je intensief sport op een warme dag is voldoende water drinken extra belangrijk. Doordat je bij warme temperaturen nog meer zweet, verlies je nog meer vocht en dus ook wat meer zout. Omdat eten tijdens intensieve inspanning lastig is, is het bij zeer warm weer verstandig een sportdrank te gebruiken. Zo houd je de voorraad energie, zout, mineralen en vocht op peil. Ook bij langdurige intensieve inspanning is dat slim. Denk aan een marathon lopen, een 4 uur durende wielrentocht of een lange wedstrijddag.

Hypotone, isotone of hypertone sportdrank

Sportdranken kunnen worden onderverdeeld in hypotone, isotone en hypertone dranken. Je kunt het beste kiezen voor een hypotone of isotone sportdrank. Deze worden sneller opgenomen door het lichaam dan hypertone sportdranken.

Een kanttekening: sportdrankjes bevatten vaak veel calorieën. Voor de meeste sporters die ongeveer een uur lang sporten zijn die extra calorieën eigenlijk niet nodig. Zeker niet als je ook nog wil afvallen.