Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Afvallen en gewicht Helpt calorieën tellen bij afvallen? Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? In welk ijs zit minder calorieën? Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat? Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen? Hoe zwaar mag ik zijn? Hoeveel calorieën verbrand ik? Hoe ontstaat overgewicht? Kun je gezond dik zijn? Bestaan zware botten? Bestaan negatieve calorieën echt? Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds? Helpt het om grapefruitsap of citroensap te drinken? Kun je dik worden van te weinig eten? Is diëten ongezond? Kan ik afvallen met populaire diëten? Wat is een goed dieet om af te vallen? Mag ik afvallen met een gezond gewicht? Hoe vaak per dag moet ik eten als ik wil afvallen Kan ik afvallen met smoothies of pillen? Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? Hoe krijg ik een platte buik of slanke bovenbenen? Ik eet heel weinig eten maar val niet af Gaat het afvallen beter als ik veel water drink? Hoe kan ik afvallen, als ik niet kan sporten? Word je dik als je elke week friet eet? Moet ik meer eten als ik meer beweeg? Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen? Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer bewegen? Bevat magere vruchtenyoghurt minder calorieën dan volle yoghurt? Bevat mager gehakt weinig vet? Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles? Is rundvlees altijd minder vet dan varkensvlees? Eet je meer van grotere porties? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken? Waar let ik op als ik gezond uit eten wil of bij laten bezorgen? Wat zijn de beste eettips voor hardlopers? Hoe kan ik minder snoepen? Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie? Gezond aankomen Kun je afvallen na je 70ste? Wat zijn de grootste fabels over afvallen? Hoe blijf ik op gewicht? Heb je extra eiwit (proteïne) nodig als je sport? Moet je meer zout eten als je intensief sport? Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig? Gaan vegetarisch eten en veel sporten samen? Ik sport veel, maar ik val niet af Is een eiwitshake gezond en nodig als je sport? Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen Ik wil meer dan 20 kilo afvallen; wat kan ik doen? Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht? Is het erg om ondergewicht te hebben? (12-18 jarigen) Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen) Is het erg om overgewicht te hebben? (12-18 jarigen) Afvallen lukt niet, wat kan ik doen?
Afvallen en gewicht

Wat kun je doen als je ondergewicht hebt? (12-18 jarigen)

Voor een gezond lichaam is gezonde voeding, voldoende beweging en een gewicht dat past bij je lichaam belangrijk. Het helpt om lekker in je vel te zitten en voldoende energie te hebben voor school en andere activiteiten. Als je gewicht volgens de BMI-meter onder een gezond gewicht zit, dan wordt dat ondergewicht genoemd. Op deze pagina lees je meer over ondergewicht en wat je eraan kunt doen.

Wat als je onder een gezond gewicht zit?

Het kan een probleem zijn dat je ondergewicht hebt, maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat je altijd lichter bent geweest dan je leeftijdsgenoten. Als je verder goed groeit en genoeg energie hebt voor school, vrienden, werk of sport, dan is dit waarschijnlijk gewoon het gewicht dat bij je hoort. Het is wel een probleem als je voor langere tijd minder voeding binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je kunt dan een tekort aan energie, eiwitten en andere voedingsstoffen krijgen, wat slecht is voor je lichaam. Je bent bijvoorbeeld erg moe, verliest gewicht, hebt minder sterke spieren, je kunt sneller ziek worden en je kunt je minder goed concentreren op school.

Wanneer kan ik contact opnemen met een arts?

Voel je je erg moe of ben je gewicht verloren? Maak je je ergens zorgen over? Maak dan gerust een afspraak met je huisarts. Ga ook naar je huisarts wanneer je ver onder een gezond gewicht zit. Dit kun je controleren door de BMI-meter in te vullen. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist. Samen kunnen jullie dan bepalen wat de beste aanpak is in jouw situatie.

Wat kun je doen om een gezond gewicht te krijgen?

Het is belangrijk dat je er goed op let dat je gezond en genoeg eet. Met de tool 'Schijf van Vijf voor jou' kun je zien wat je ongeveer nodig hebt. Laat het resultaat ook aan je ouders zien. Zij kunnen ervoor zorgen dat er gezonde producten in huis zijn voor jou.

Naast je ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor eten. Probeer dit te beperkten tot maximaal 4 keer, dat is beter voor je tanden. Kies daarbij zoveel mogelijk voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals:

 • een volkoren boterham met beleg uit de Schijf van Vijf zoals 30+ kaas, 100% notenpasta of light zuivelspread
 • fruit, (snack)groente of een rauwkostsalade
 • een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit
 • een handje ongezouten noten
 • Kies zo min mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf zoals:

 • chips
 • snoep
 • chocola
 • frisdranken of sappen

 • Kijk voor ideeën bij onze tips voor gezonde snacks. Heb je (ernstig) ondergewicht en ben je onder behandeling bij een diëtist of arts? Dan kan het zijn dat je tussendoortjes geadviseerd krijgt die meer energie bevatten.

  Voldoende beweging

  Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur te bewegen waarbij je ademhaling omhooggaat. Denk aan het van en naar school fietsen of flink doorlopen naar een winkel. En het is belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook sporten bij je sportclub, dansen of hardlopen. Probeer daarnaast stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je computer zit en hang niet te veel op de bank

  Informatie voor ouders en verzorgers.