Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken?

Gemiddeld worden mensen die stoppen met roken zo’n 2,5 tot 6 kilo zwaarder. Of en hoeveel gewicht je precies aankomt verschilt per persoon. Er zullen mensen zijn die niet aankomen, maar er zullen ook mensen zijn die meer dan 6 kilo aankomen. Misschien niet zo’n fijn vooruitzicht, maar de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken zijn veel groter dan de nadelen van een paar kilo extra lichaamsgewicht.

Waarom kun je zwaarder worden als je stopt met roken?

De nicotine in sigaretten heeft invloed op de stofwisseling. Iemand die rookt heeft een snellere stofwisseling dan iemand die niet rookt. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, verbruikt je lichaam wat minder energie. Wanneer je evenveel blijft eten als toen je nog rookte, word je zwaarder. En misschien heb je de behoefte om de gewoonte van roken en de trek in een sigaret op te vangen met snoepen en snacken. Ook dat draagt bij aan de toename in gewicht.

Hoe kun je ermee omgaan?

Nu je een ongezonde gewoonte (roken) probeert af te leren, kun je daar gezonde gewoontes voor in de plaats zetten. Probeer zo gezond mogelijk te eten. Kies op moeilijke momenten in plaats van snoep bijvoorbeeld voor suikervrije kauwgom of een stuk fruit. En beweeg! Bewegen verhoogt je energieverbruik, zorgt voor afleiding en helpt te ontspannen.

Als-dan-plan

Een ‘als-dan-plan’ helpt om je ongezonde gewoonte (roken) te vervangen door een gezonde gewoonte. Een voorbeeld: ‘Als ik trek krijg in een sigaret op mijn werk, dan eet ik een snackworteltje’. Bedenk in welke situaties je het allemaal moeilijk hebt en wat je in elk van die situaties kunt doen. Soms werkt even wandelen of sporten misschien, of koffie en thee halen. Andere keren werkt een gezonde snack wellicht beter en weer op andere momenten is suikervrije kauwgom een goed alternatief.

Maak je plan voor elke situatie zo concreet mogelijk. Het blijft moeilijk, maar hoe specifieker je je plannen maakt, hoe beter het je kan helpen. Het helpt ook om je als-dan-plan op te schrijven en mensen in je omgeving te vertellen wat je van plan bent, zodat zij kunnen helpen. Lees meer over ongezonde gewoonten veranderen.


Kom je aan? Maak je niet te veel zorgen

Kom je na een tijdje gestopt te zijn met roken aan? Maak je niet te veel zorgen over de gewichtstoename, probeer het te accepteren. Probeer niet meteen uit alle macht af te vallen. Pas als je 3 maanden gestopt bent met roken, is het tijd om met je gewicht aan de slag te gaan. 1 stap tegelijk!

En als ik nicotine-vervangers gebruik?

Wanneer je bij het stoppen met roken ondersteund wordt door medicatie of nicotinevervangers, zal je in eerste instantie niet zwaarder worden. Wanneer de nicotinevervangers worden afgebouwd word je vanaf dat moment meestal wel zwaarder. Maar omdat je nu de moeilijkste fase van het stoppen met roken achter de rug hebt, kun je als je wilt met je gewicht aan de slag.

Moet ik afvallen?

Als je een gezond gewicht en een gezonde middelomtrek hebt, is afvallen niet per se nodig. Misschien is je gewicht, ondanks dat je bent aangekomen, in orde. Als je wel te zwaar bent, kan het voor je gezondheid beter zijn om af te vallen.

Wil je graag afvallen? Bekijk eerst of je wel te zwaar bent door je BMI en middelomtrek te bepalen. En besluit dan of dit het moment is om aan de slag te gaan.

Als je wilt afvallen en blijvend een gezond gewicht wilt houden, dan is je voedingspatroon veranderen de beste manier. Op de pagina’s over gezond afvallen voor adviezen hoe je kunt afvallen.

Meer informatie

Kijk voor informatie over stoppen met roken op www.ikstopnu.nl
Kijk voor meer informatie over hoe sport kan helpen bij het stoppen op www.allesoversport.nl