Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

Een gecombineerde leefstijlinterventie richt op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Verschillende zorgprofessionals kunnen een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Zij kunnen dat individueel of in teamverband doen. Deze professionals moeten voldoen aan bepaalde eisen.

Per 1 januari 2019 zit de ‘erkende gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) in de basisverzekering. Op dit moment zijn er 3 erkende GLI’s. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke GLI zij vergoeden.

Welke gecombineerde leefstijlinterventies worden vergoed?

Niet alle GLI’s worden vergoed. Vanaf 1 januari 2019 kunnen deze 3 programma’s in je basisverzekering zitten:

  • SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland
  • BeweegKuur GLI van Huis voor Beweging
  • Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertisecentrum Leefstijlinterventies

Deze worden vergoed omdat het RIVM ze heeft beoordeeld als voldoende effectief.

Hoe lang duurt een gecombineerde leefstijlinterventie?

Alle programma’s duren 2 jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt 6 maanden tot 1 jaar. Dit hangt af van het programma dat je volgt. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten.

Kan ik zelf een GLI kiezen?

De zorgverzekeraar bepaalt welke GLI wordt vergoed in de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars maken hierover afspraken met de huisartsen. De huisarts verwijst patiënten door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen. Het is verstandig bij de zorgverzekering de voorwaarden voor de vergoeding na te gaan.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie?

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een grote buikomvang (vanaf 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen)
  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met normale buikomvang maar verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte).
  • Personen met een BMI van meer dan 30
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.