Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is gericht op het verminderen van (ernstig) overgewicht en het aanleren van een gezondere leefstijl. Dit gaat met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Verschillende zorgprofessionals kunnen een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Zij kunnen dat individueel of in teamverband doen. Deze professionals moeten voldoen aan bepaalde eisen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie?

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een grote buikomvang (vanaf 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen).
  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een normale buikomvang maar een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte).
  • Personen met een BMI van meer dan 30.

Bereken hier je BMI en meet je middelomtrek


Welke gecombineerde leefstijlinterventies worden vergoed?

Per 1 januari 2019 zit de ‘erkende gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) in de basisverzekering. Op dit moment zijn er 7 erkende GLI’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering:

Hoelang duurt een gecombineerde leefstijlinterventie?

Alle programma’s duren twee jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt zes maanden tot een jaar. Dit hangt af van het programma dat je volgt. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten.

Hoe kan ik deelnemen aan een GLI?

Om deelname aan een GLI vergoed te krijgen, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de GLI ook bij verwijzing van een medisch specialist. Vaak weet de huisarts welke zorgaanbieders bij jou in de buurt een GLI aanbieden. Je kunt ook zelf kijken op Loketgezondleven.nl.