Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie?

Een gecombineerde leefstijlinterventie is gericht op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Verschillende zorgprofessionals kunnen een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Zij kunnen dat individueel of in teamverband doen. Deze professionals moeten voldoen aan bepaalde eisen.

Per 1 januari 2019 zit de ‘erkende gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) in de basisverzekering. Op dit moment zijn er 4 erkende GLI’s. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke GLI zij vergoeden.

Welke gecombineerde leefstijlinterventies worden vergoed?

Niet alle GLI’s worden vergoed. Deze 4 programma’s zitten in je basisverzekering:

Hoe wordt bepaald of een GLI wordt vergoed in de basisverzekering?

Het RIVM beoordeelt de effectiviteit van de programma’s. Als het oordeel is dat een programma effectief is, dan bepalen het Zorginstituut Nederland en de vereniging Zorgverzekeraars Nederland of het programma kan worden vergoed uit de basisverzekering. Het Zorginstituut en de vereniging Zorgverzekeraars Nederland dragen bij aan het op peil houden van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Een programma kan worden vergoed uit de basisverzekering als het voldoet aan voorwaarden van de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorg. Een zorgverzekeraar bepaalt daarna zelf welk programma zij vergoeden.

Hoelang duurt een gecombineerde leefstijlinterventie?

Alle programma’s duren 2 jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt 6 maanden tot 1 jaar. Dit hangt af van het programma dat je volgt. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten.

Kan ik zelf een GLI kiezen?

Je zorgverzekeraar bepaalt welke GLI wordt vergoed uit de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars maken hierover afspraken met de zorgverleners. Je huisarts of medisch specialist verwijst je door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen. Het is verstandig bij de zorgverzekering de voorwaarden voor de vergoeding na te gaan.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie?

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een grote buikomvang (vanaf 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen)
  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een normale buikomvang maar een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte).
  • Personen met een BMI van meer dan 30