Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?

Jij bent je eigen afvalexpert. Natuurlijk, wij als Voedingscentrum proberen je zo goed mogelijk te helpen. Zo geven we allerlei informatie en tips om gezond af te vallen. En hopelijk krijg je steun uit je omgeving. Maar jij kent jezelf het beste en jíj doet het. Jij bent de held, de rest de helpers. Jij bent Batman, de rest Robins.

Helaas zijn wij er niet steeds om te vertellen hoe goed jij bezig bent. Daarom willen we wat extra doen. Als één van je helpers, geven we op deze pagina tips hoe jij jezelf gemotiveerd kan houden. En we verzamelen tips van andere afvallers. Want je bent niet alleen. We hopen dat je er wat aan hebt!

Dáárom doe je het

Waarschijnlijk heb jij een persoonlijk doel waarom je wil afvallen. Bijvoorbeeld dat je fit genoeg bent om met je (klein)kinderen te spelen. Geen of minder medicijnen nodig hebt. De trap oploopt zonder ademnood. Of je favoriete kledingstuk weer past.

Ben je een van onze duizenden Mijn nieuwe balans-gebruikers? Dan heb je dit doel misschien ook ingevoerd en zie je ‘m vaak terug. Zo niet, schrijf dan jouw doel op. Op een post-it op de koelkast bijvoorbeeld. Maar het kan ook met een foto van je (klein)kinderen bijvoorbeeld. Het maakt niet uit hoe, als je maar regelmatig herinnert: daar doe ik het voor.

Vier al je successen

Geef jezelf telkens een compliment als er weer iets goed gaat. Dat mogen ook kleine overwinningen zijn. Iedere kilo die je verliest is een hele prestatie. Heb je boodschappen gedaan zonder iets te kopen wat je niet wilde? Of heb je een gezonde maaltijd op tafel gezet? De droppot op het werk weerstaan? Goed bezig!

Je hebt waarschijnlijk ook kleine tussendoelen. Bijvoorbeeld deze week een koekje minder. Volgende week stoppen met sap of frisdrank drinken. Dit soort kleine uitdagende stappen halen, is heel erg knap. Dus geef jezelf een schouderklop. Dat heb je écht verdiend.

Lukt het je niet om jezelf regelmatig een compliment te geven? Neem elke week een moment om er rustig bij stil te staan. Wat waren jouw successen afgelopen week? Van groot tot klein, alles is goed.

Geef jezelf vaak complimenten tijdens het afvallen

Geef jezelf cadeautjes

Dat je zo goed voor jezelf zorgt is al prettig. Daar hoort natuurlijk uiteindelijk de beloning bij van een gezond en fit lichaam. Maar je kunt jezelf tussendoor nog extra belonen met iets leuks. Van alles kan: een tijdschrift, een avond voor jezelf of een leuk uitje. Verzin het maar. Met welke beloning kan jij jezelf echt blij maken?

Bedenk: iedereen heeft het weleens moeilijk

Ook belangrijk: laat je niet ontmoedigen. Terugval hoort erbij. Het belangrijkste is dat je doorgaat en kleine stappen zet die je lang kunt volhouden. Wees niet te streng voor jezelf, het belangrijkste is dat je vertrouwen houdt in jezelf. Lees meer over terugval bij het afvallen en wat je kunt doen. Lukt het jou niet meer om kilo’s kwijt te raken? Lees dan onze pagina over wat je kunt doen als afvallen niet meer lukt.

Help elkaar!

Afvallen kan gewoon best lastig zijn. Dus waarom zullen we elkaar niet helpen? Wat werkt voor jou om jezelf gemotiveerd te houden? Vul hieronder jouw tip in. Wij zetten de nieuwe tips* elke 2 weken op deze pagina.

Mijn tip
 
Naam
Ik woon in
Leeftijd
Ik wil volledig anoniem blijven (dus plaats wel de tip, maar niet mijn naam, woonplaats en leeftijd)
E-mailadres
   

*We plaatsen de tips met naam, woonplaats en leeftijd. Behalve als je aangeeft dat niet te willen. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen je woonplaats en leeftijd invoeren. Als een tip niet past bij onze adviezen, plaatsen we 'm niet. E-mailadres hoef je alleen in te vullen als je jouw tip ook in je eigen mail wilt. Is niet verplicht.