Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Afvallen en gewicht Helpt calorieën tellen bij afvallen? Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? In welk ijs zit minder calorieën? Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat? Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen? Hoe zwaar mag ik zijn? Hoeveel calorieën verbrand ik? Hoe ontstaat overgewicht? Kun je gezond dik zijn? Bestaan zware botten? Bestaan negatieve calorieën echt? Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds? Helpt het om grapefruitsap of citroensap te drinken? Kun je dik worden van te weinig eten? Is diëten ongezond? Kan ik afvallen met populaire diëten? Wat is een goed dieet om af te vallen? Mag ik afvallen met een gezond gewicht? Hoe vaak per dag moet ik eten als ik wil afvallen Kan ik afvallen met smoothies of pillen? Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? Hoe krijg ik een platte buik of slanke bovenbenen? Ik eet heel weinig eten maar val niet af Gaat het afvallen beter als ik veel water drink? Hoe kan ik afvallen, als ik niet kan sporten? Word je dik als je elke week friet eet? Moet ik meer eten als ik meer beweeg? Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen? Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer bewegen? Bevat magere vruchtenyoghurt minder calorieën dan volle yoghurt? Bevat mager gehakt weinig vet? Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles? Is rundvlees altijd minder vet dan varkensvlees? Eet je meer van grotere porties? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken? Waar let ik op als ik gezond uit eten wil of bij laten bezorgen? Wat zijn de beste eettips voor hardlopers? Hoe kan ik minder snoepen? Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie? Gezond aankomen Kun je afvallen na je 70ste? Wat zijn de grootste fabels over afvallen? Hoe blijf ik op gewicht? Heb je extra eiwit (proteïne) nodig als je sport? Moet je meer zout eten als je intensief sport? Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig? Gaan vegetarisch eten en veel sporten samen? Ik sport veel, maar ik val niet af Is een eiwitshake gezond en nodig als je sport? Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen Ik wil meer dan 20 kilo afvallen; wat kan ik doen? Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht? Is het erg om ondergewicht te hebben? (12-18 jarigen) Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen) Is het erg om overgewicht te hebben? (12-18 jarigen) Afvallen lukt niet, wat kan ik doen?
Afvallen en gewicht

Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen)

Voor een gezond lichaam is gezonde voeding, voldoende beweging en een gewicht dat past bij je lichaam belangrijk. Het helpt om lekker in je vel te zitten en voldoende energie te hebben voor school en andere activiteiten. Op deze pagina lees je meer over hoe je een gezond gewicht houdt.

Hoe blijf je op gezond gewicht?

Om een goed gewicht te behouden en fit te zijn, is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Dat is belangrijk voor nu en later. Een goed voorbeeld is het bouwen van een huis. Eerst wordt de fundering gelegd, een stevige ondergrond. Pas daarna wordt het huis erbovenop gebouwd. Tijdens je puberteit wordt er precies zo’n basis gelegd voor je volwassen lichaam. Gezonde voeding is hierbij hard nodig. Je lichaam bouwt namelijk aan een goede basis voor je botten en spieren en heeft daarom eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig.

Schijf van Vijf voor jou

Met de tool 'Schijf van Vijf voor jou' kun je hieronder zien wat en hoeveel eten en drinken je per dag nodig hebt. Laat het resultaat ook aan je ouders zien. Zij kunnen ervoor zorgen dat er gezonde producten in huis zijn voor jou.

Naast je ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor eten. Probeer dit te beperkten tot maximaal 4 keer, dat is beter voor je tanden. Kies daarbij zoveel mogelijk voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals:

 • een volkoren boterham met beleg uit de Schijf van Vijf zoals 30+ kaas, 100% notenpasta of light zuivelspread
 • fruit, (snack)groente of een rauwkostsalade
 • een schaaltje halfvolle yoghurt met fruit
 • een handje ongezouten noten
 • Kies zo min mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf zoals:

 • chips
 • snoep
 • chocola
 • frisdranken of sappen

 • Kijk voor ideeën bij onze tips voor gezonde snacks.

  Voldoende beweging

  Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Voor jongeren tot 18 jaar is het advies om elke dag minstens een uur te bewegen. Doe iets waarbij je ademhaling omhoog gaat. Denk aan het van en naar school fietsen of flink doorlopen naar een winkel. En het is belangrijk om minimaal 3 keer per week oefeningen te doen die je spieren en botten versterken. Hier valt bijvoorbeeld de gymles op school onder, maar ook de sporten op de sportclub, dansen of hardlopen. Probeer daarnaast zo veel mogelijk in beweging te blijven. Sta bijvoorbeeld regelmatig op als je achter je computer zit en hang niet te veel op de bank.

  Wondermiddelen bestaan niet

  Er is geen pil, fruitsoort of drankje waar je direct een gezond gewicht van krijgt. Het is ook niet verstandig om bepaalde producten ineens niet meer te eten zonder medische reden. Denk aan producten als brood en melk. Dat kan namelijk het risico verhogen op een tekort aan voedingsstoffen zoals vezels en calcium. En dat is niet goed voor je lichaam. Zo heb je vezels nodig voor gezonde darmen en calcium voor je botten en je gebit. Met voldoende en gezonde voeding krijgt je lichaam alles binnen om zo goed mogelijk te kunnen werken.

  Informatie voor ouders en verzorgers