Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: dranken

Voor je lichaam heb je elke dag drinken nodig, maar extra suiker? Nou nee. Daarom vind je in dit vak van de Schijf van Vijf de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. 

Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag.

Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je netjes op temperatuur. Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee nemen een speciale plek in. Deze dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.

Vul hieronder de Schijf van Vijf voor jou in en ontdek hoeveel dranken jij nodig hebt.

Tips bij dranken

  • Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag. Lees meer over welke thee je het beste kan drinken.
  • Niet alle soorten koffie staan in de Schijf van Vijf. Ook kun je het niet onbeperkt drinken. Bekijk welke koffies gezond zijn en hoeveel je ervan kunt drinken.
  • Staat bij koffie en thee één van deze keurmerken op de verpakking: Fairtrade-Max Havelaar of Rainforest Alliance? Dan is er rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de boeren.
  • Kraanwater heeft veel pluspunten: geen calorieën, goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar.
  • Wil je een keer wat anders? Bekijk hoe je kunt variëren met water, koffie en thee.
  • Melk telt mee met dranken, al staat het in het vak met vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel.

Water met smaakjes

Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Water
- Zwarte en groene thee
- Kruidenthee (beperkt)
- Koffie (beperkt)
- Dranken met suiker, zoals vruchtensap, groentesap, frisdrank, siroop, diksap, gezoete zuiveldrank, sportdrank en energiedrank
- Light-frisdrank
- Dranken met alcohol
- Kookkoffie, koffie uit een cafetière
Ontdek waarom deze dranken niet in de Schijf van Vijf staan