Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gezond eten

Goed zorgen voor jezelf en het milieu

 

Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf

Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? En neem je niet zoveel snoep, snacks of frisdrank? Dan eet je in grote lijnen goed voor jezelf en ons milieu.
 

  • Schijf van Vijf (achtergronden) De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
  • Wat staat er niet in de Schijf van Vijf? Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten.
  • Omgaan met verleidingen Onderzoek laat zien dat we ongeveer 200 eetkeuzes per dag maken. En die keuzes maken we niet allemaal bewust. Bijvoorbeeld geuren, reclame, aanbiedingen of een open koektrommel:...
  • Gezond eten Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten...
  • Wat staat er in de Schijf van Vijf? Zoek het hieronder per product op. Of kijk voor meer informatie op deze pagina. App 'Kies Ik Gezond?' Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app scan, zoek en vergelijk je...
  • Duurzaam eten in 7 stappen Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
  • Hoeveel en wat kan ik eten? Vul je hieronder je gegevens in en ontdek hoeveel en wat jij per dag kunt eten volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt ook 10 voorbeelden van dagmenu's. Vul de Schijf van Vijf...

Goed eten doe je zo

Gezond eten en duurzaam eten = lekker variëren en elke dag kiezen uit elk vak van de Schijf van Vijf.

Schijf van Vijf voor iedereen

De adviezen uit de Schijf van Vijf passen in verschillende eetculturen zoals de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse eetcultuur. Er zijn wel een aantal aandachtspunten.
 
 

Tips om gezond te eten

In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde en duurzame keuzes. Dat is genieten én goed zorgen voor jezelf en de wereld.

Volop groente en fruit

Elke dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit is lekker gezond: eet je veel groente en fruit, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Zachte en vloeibare vetten

Onverzadigd vet is goed voor je bloedvaten. Denk aan olie en halvarine.

Vooral volkoren

Volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous: eet je er genoeg van, dan verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Dorstlessers zonder suiker

Je lichaam heeft elke dag vocht nodig, maar extra suiker? Nou nee. Daarom staan in de Schijf van Vijf dranken zonder calorieën: water, koffie en thee.

Meer plantaardig, minder vlees

Dat is goed voor jou én voor het milieu. Je kunt variëren met vis, peulvruchten, vlees, noten en ei. Geen vlees kan ook. En neem niet meer zuivel dan nodig.

Niet te veel en niet te vaak

Buiten de Schijf van Vijf staan producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, of weinig vezel. Maar je kunt prima af en toe iets buiten de Schijf van Vijf nemen. Onze vuistregels geven houvast.
 
 
 

Hoeveel en wat kun je eten?

Hoe ziet jouw Schijf van Vijf eruit? Vul je geslacht en leeftijd in en ontdek hoeveel jij kunt eten. Zie met de 10 voorbeeldmenu's hoe je elke dag weer wat anders op tafel tovert.

 

Kleine stapjes

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf.

Eetwissel maken?

Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu. En daar mag je best trots op zijn.

Mijn Eet-update

Wat wordt jouw eerste update? Mijn Eet-update helpt je kiezen. Ga meteen van start en krijg 2 weken lang gratis tips en trucs in je mailbox om je doel te bereiken.
 
 

Handige hulpmiddelen

Gezonde recepten

Onze recepten maken gezonder eten makkelijk. We werken vooral met producten uit de Schijf van Vijf.

Jouw eetdagboek

Wil jij weten in hoeverre je gezond eet volgens de Schijf van Vijf? Of hoeveel voedingstoffen je binnenkrijgt? Ontdek het met Mijn Eetmeter.

Kookboek Schijf van Vijf

Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Dit boek staat daarom vol lekkere recepten.