Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn 'natuurlijke' voedingsmiddelen vrij van E-nummers?

In de wet staat nauwelijks iets over het wel of niet mogen gebruiken van de term 'natuurlijk' op verpakkingen van levensmiddelen. Fabrikanten kunnen er dus veelal naar eigen inzicht gebruik van maken. Je kunt niet zeggen dat producten waar ‘natuurlijk’ op staat beter zijn voor je gezondheid. De term 'natuurlijk' zegt ook niets over of er wel of geen E-nummers in het voedingsmiddel zitten.

E-nummers van natuurlijke oorsprong

Er zijn E-nummers die kunstmatig gemaakt worden in een fabriek en die als stof niet voorkomen in de natuur. Voorbeelden hiervan zijn de azo-kleurstoffen. Er zijn ook E-nummers die als stof voorkomen in de natuur, maar kunstmatig in een fabriek gemaakt worden. Vaak is het namelijk goedkoper een stof in de fabriek te maken, dan het uit de natuur te halen. Een voorbeeld hiervan is glutamaat. Verder zijn er E-nummers die (kunnen) worden gemaakt met stoffen uit de natuur. Neem bijvoorbeeld E160d. Dit is lycopeen, een rode kleurstof die gewonnen kan worden uit tomaten.

Voor meer informatie over specifieke E-nummers, kijk in onze E-nummerzoeker.

Citroenzuur

Om een voedingsmiddel ‘natuurlijker’ te laten lijken, gebruiken fabrikanten soms de naam van een stof in plaats van het E-nummer. Bijvoorbeeld ‘citroenzuur’ in plaats van ‘E330’.

Aroma’s

Bij aroma’s is de term ‘natuurlijk’ wel vastgelegd. Bij aroma’s (stoffen die een sterke geur of smaak geven aan het product) mag ‘natuurlijk’ alleen gebruikt worden als uitsluitend natuurlijke componenten gebruikt zijn. In de lijst van ingrediënten van een product kan bijvoorbeeld staan ‘natuurlijk aardbei-aroma’. Dat mag alleen als het aroma voor 95 procent uit aardbeien is verkregen.