Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: water, thee en koffie

Hoofdadvies: ga voor dranken zonder suiker

In dit vak van de Schijf van Vijf vind je de dorstlessers water, thee en koffie zonder suiker. Drink je er voldoende van, dan doe je je lichaam een plezier.

Inhoud

Meer water, thee en koffie drinken?

Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Wil jij gezondere keuzes maken? Of drink je eigenlijk niet genoeg? Wij geven 3 tips die je kunnen helpen.

Tip 1: maak een eetwissel

Als je het niet gewend bent om water, thee of koffie zonder suiker te drinken, dan kan het voelen als een grote stap. Maak de stap voor jezelf kleiner. Begin eens met een keer je favoriete drankje te wisselen. Hieronder vind je een aantal Eetwissels. Welke past bij jou?

Tip 2: vaste drinkmomenten

Genoeg drinken, en dan ook nog eens op een gezonde manier, gaat een stuk makkelijker als het een gewoonte is. Het kan handig zijn om het drinken van water, thee of koffie te koppelen aan vaste momenten.

 • Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd iets te drinken, bijvoorbeeld bij het ontbijt en de lunch een kop thee en bij het avondeten een glas water.
 • Maak drinkmomenten onderdeel van je dagelijkse routine, zoals een kopje koffie drinken na het boodschappen doen of een kop thee nemen aan het begin van je werkdag.
 • Zet een kan water op tafel, zodat je eraan herinnerd wordt om te drinken.

Tip 3: zorg voor variatie

Wil je een keer wat anders? Ook met water, koffie en thee kun je variëren. Denk aan water met fruit, kruiden of specerijen erin, bijvoorbeeld gember met sinaasappel of komkommer en munt. Of maak eens zelf (suikervrije) ijsthee of een smaakvolle ijskoffie. Meer inspiratie voor water, thee en koffie.

Hoeveel drinken per dag?

Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar krijgen het advies om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig. Je kunt dit ook bekijk in de Schijf van Vijf voor jou.

Genoeg drinken is belangrijk omdat je daarmee het meeste vocht binnenkrijgt. Je hebt voldoende vocht nodig, omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en poep. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur.

Overzicht dranken in de Schijf van Vijf

 • Water
 • Zwarte en groene thee
 • Kruidenthee (beperkt)
 • Koffie (beperkt)

Ook zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink tellen mee voor de hoeveelheid vocht die je op een dag binnenkrijgt. Deze dranken staan niet in het dranken-vak, maar wel in de Schijf van Vijf.

Niet in de Schijf van Vijf

Dranken met suiker staan niet in de Schijf van Vijf. Denk aan vruchtensap, groentesap, frisdrank, en siroop, maar ook zuiveldranken met veel suiker. Ook light- of zero frisdranken vind je niet terug in de Schijf. Ze bevatten minder of geen suiker, maar tasten wel net als gewone frisdrank je tanden aan vanwege de zuren die erin zitten. Dranken met alcohol staan ook niet in de Schijf.

Ook kookkoffie en koffie uit een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf, omdat daar veel cafestol in zit. Dat is een stofje waarvan een teveel niet goed is voor de bloedvaten. Meer over welke koffie gezond is.

Totaaloverzicht

Wil je uitgebreid zien wat wel en niet in de Schijf van Vijf staat? Bekijk dan het volledige overzicht van alle vakken.

Bekijk ook onze video over de vakken van de Schijf van Vijf:

Waarom zijn water, thee en koffie gezond?

 • Water bevat geen calorieën en is goed voor je tanden. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Het is van goede kwaliteit, en in vergelijking met flessenwater veel goedkoper en 30 tot 1300 keer beter voor het milieu. Naast kraanwater staat ook bronwater en mineraalwater, met of zonder koolzuur (prik) in de Schijf van Vijf.
 • Groene en zwarte thee bevat geen calorieën. Het advies voor volwassenen is 3 kopjes (een kopje is 125 milliliter) groene of zwarte thee te drinken op een dag. Thee verlaagt namelijk de bloeddruk en verkleint het risico op een beroerte. Groene en zwarte thee is gemaakt van de theeplant Camellia sinensis en bevat daardoor cafeïne.
 • Kruidenthee en fruitthee bevatten geen calorieën. Deze theesoorten zijn officieel geen thee want ze worden niet gemaakt van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, fruit, bloemen, specerijen of combinaties daarvan. Het bevat daardoor ook geen cafeïne. Het advies is om niet te veel, maar bijvoorbeeld maximaal een paar koppen kruidenthee per dag te drinken, en met soorten te variëren.
 • Koffie bevat nagenoeg geen calorieën. Volwassenen kunnen vanwege de cafeïne gemiddeld gezien, naast 3 kopjes (een kopje is 125 milliliter) groene of zwarte thee, nog ongeveer tot 5 kopjes koffie drinken per dag. Verder geldt: hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol en hoe gezonder.

Hoe kies ik voor duurzame dranken?

Als je kiest voor kraanwater, thee of koffie in plaats van bijvoorbeeld flessenwater, frisdrank, vruchtensap of energiedrank, dan kies je automatisch al duurzamer. Frisdranken en vruchtensappen belasten het milieu veel zwaarder. Kraanwater is de meest duurzame optie, daarna volgen thee of koffie.

Bij thee en koffie kun je extra letten op keurmerken. Staat Fairtrade-Max Havelaar of Rainforest Alliance op de verpakking? Dan is rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de boeren.