Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: oliën en vetten

Hoofdadvies: smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten

In dit vak van de Schijf van Vijf vind je oliën en vetten met veel onverzadigd vet, zoals olijfolie, zachte margarine en halvarine. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.

Schijf van Vijf - oliën en vetten

Inhoud

Oliën en vetten uit de Schijf van Vijf eten?

We geven 3 tips.

Tip 1: maak een eetwissel

Begin met een Eetwissel en vervang vetten die niet in de Schijf van Vijf staan door vetten die wel in de Schijf van Vijf staan. Op die manier maak je een kleine stap binnen wat je nu al eet. Hieronder vind je een aantal Eetwissels. Met welke begin jij?

Tip 2: besmeer je brood

Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E. Lees wat je kunt doen als je geen margarine of halvarine gebruikt.

Tip 3: krijg je al genoeg oliën en vetten uit de Schijf van Vijf binnen?

Hoeveel olie en vet gebruik jij al? Misschien is dat al voldoende. In ons gratis online eetdagboek Mijn Eetmeter kun je een tijdje bijhouden wat jij eet. Besmeer jij je brood met halvarine? Bak jij in vloeibaar vet? Maak je saladedressings met olie? Noteer het allemaal. Je krijgt direct tips.

Goed om te weten: oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. Oplossing: varieer bij het bereiden van de warme maaltijd tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet.

Hoeveel oliën en vetten per dag?

Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jij nodig hebt.

Overzicht van vetten in de Schijf van Vijf

  • Zachte margarine of halvarine voor op brood (uit een kuipje)
  • Vloeibare margarine en vloeibare bak-en-braadproducten
  • De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie

We geven hierboven een overzicht. Wil je zeker weten dat een product in de Schijf van Vijf staat? Download dan onze gratis app ‘Kies Ik Gezond?’.

Niet in de Schijf van Vijf

De vetten die niet in de Schijf van Vijf staan zijn meestal hard. Denk aan roomboter en harde margarine, maar ook kokosvet en ghee of geklaarde boter. In deze producten zitten in verhouding veel verzadigde vetten.

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Totaaloverzicht

Wil je uitgebreid zien wat wel en niet in de Schijf van Vijf staat? Bekijk dan het volledige overzicht van alle vakken.

Bekijk ook onze video over de vakken van de Schijf van Vijf:

Teaserafbeelding voor video ''

Waarom zijn onverzadigde vetten gezond?

Je lichaam heeft vet nodig als bouw- en brandstof. Ook levert het de vitamines A, D en E. Vet is een complexe stof: het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. In elk product met vet zitten altijd beide soorten, in verschillende verhoudingen.

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het goed om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, maar ze zijn wel nodig voor een goede gezondheid. Daarom moeten we ze via de voeding binnenkrijgen.

Meer lezen of hulp?

Verdieping: Meer hulp bij stappen zetten om gezonder te eten: