Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu. 

Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid. Vul hieronder de Schijf van Vijf voor jou in en ontdek hoeveel jij nodig hebt.

Vis, peulvruchten, vlees en ei

Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.

Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu.

Tips voor vis, peulvruchten, vlees en ei

 • In deze groep draait het om afwisseling tussen de dierlijke en plantaardige producten. Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees. Ook kun je heel goed zonder vlees. Lees hoe je gezond minder of geen vlees eet.
 • Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.
 • Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine bonen. Lees meer over peulvruchten en bekijk hoe je ze klaarmaakt.
 • 1 keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm , bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.
 • Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu ook meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
 • Lees meer tips voor ei, vis en vlees
 • 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Bijvoorbeeld een keer een gekookt ei bij het ontbijt, een omelet bij de lunch of door de salade. Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen.
 • Ga voor de duurzame vissoorten. Bij vis met het MSC-keurmerk is rekening gehouden met het natuurbehoud in de zee. Voor kweekvis bestaat het ASC-keurmerk. De VISwijzer geeft aanvullende informatie. Haring, makreel en zalm zijn bijvoorbeeld prima keuzes.
 • Wil je letten op dierenwelzijn? Let dan bij het kopen van vlees of ei op keurmerken zoals Beter Leven-sterren, Vrije Uitloop of biologisch. Bekijk ook eens de Boodschappenhulp dierenwelzijn.
 • Verhit rauw vlees, kip, vis en eieren altijd door en door. Hiermee dood je eventuele ziekmakers. Lees meer over het veilig eten met vlees, kip, vis en ei.
 • sluiten

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
  - Vis (vooral vette vis)
  - Schaal- en schelpdieren
  - Peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen
  - Onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager rundergehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees
  - Eieren
  - Tofu en tempé
  - Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met niet te veel zout
  - Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté
  - Bewerkt vlees, zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees
  - Vette vleessoorten, zoals speklap, gehakt, spare ribs, lamskotelet en lamskarbonade
  - Peulvruchten uit blik met toegevoegd suiker of te veel zout
  - Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met te veel zout
  Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

  Zuivel

  Melk, yoghurt, kwark en kaas, ze zijn populair in Nederland. En dat is mooi, want met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast levert zuivel je onder andere calcium en vitamine B12.

  Magere en halfvolle zuivel staat in de Schijf van Vijf. Neem niet meer dan je nodig hebt voor het milieu.

  Tips voor zuivel

  • Met halfvolle en magere varianten zuivel krijg je niet te veel verzadigd vet binnen.
  • Yoghurt en kwark combineert fantastisch met fruit. Ook een handje noten erdoor smaakt goed. En bij het ontbijt kun je er volkoren ontbijtgranen bij nemen.
  • Brood met kaas nog smaakvoller maken? Wat denk je van kaas met tuinkers of komkommer, hüttenkäse met reepjes paprika en peper, mozzarella met tomaat en basilicum. En vergeet de tosti niet.
  • Lactose-intolerantie of liever geen zuivel? Sojadrink geeft niet dezelfde gezondheidseffecten als zuivel, maar levert wel vitamine B12 en calcium, als dit eraan is toegevoegd.
  • Bewaar zuivel in de koelkast bij 4 °C. Lees meer over veilig eten met zuivel.
  • Neem niet meer zuivel dan aangegeven staat, dan belast je het milieu niet meer dan nodig is.

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
  - Magere en halfvolle melk, karnemelk
  - Magere en halfvolle yoghurt
  - Magere kwark
  - Drinkyoghurt
  - Sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium
  - 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout
  - Zuivelspread
  - Hüttenkäse
  - Mozzarella
  - Verse geitenkaas
  - Zuivel- en sojadrink met te veel suiker
  - Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
  - Volle melk en volle yoghurt
  - Rijstdrink en amandeldrink
  - Vla
  - Roomijs, softijs en yoghurtijs
  - 48+ en 60+ kaas
  - Feta
  - Crème fraîche, zure- en kookroom
  - Slagroom
  Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

  Noten

  Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.

  Tips voor noten

  • Elke dag wat ongezouten noten is goed voor je lijf. Hoe vind jij noten het lekkerste? Om te eten tussendoor, in je avondmaaltijd, in een salade, in de yoghurt of als notenpasta op brood? Je kunt met een handje noten ook een keer vlees vervangen.
  • Ongebrand, gebrand of geroosterd? Alle noten zonder zout zijn goed.
  • Een handje noten staat in de Schijf van Vijf, maar overdrijf het niet. Er zitten veel calorieën in noten.
  • Gek op pindakaas? Wist je dat er notenpasta en pindakaas bestaat van 100% noten en 100% pinda? Kijk op het etiket of er geen zout of suiker aan is toegevoegd.

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf   Niet in de Schijf van Vijf
  - Ongezouten noten en pinda’s 
  - Notenpasta en pindakaas van 100% noten of pinda’s
  - Gezouten noten 
  - Borrelnoten
  - Noten met chocolade of suiker
  - Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker
    Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan