Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Brood, graanproducten en aardappelen

De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel op een zonnig terras, volkoren spaghetti perfect opgerold om je vork. Waar geniet jij het meest van?
De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag. Daarnaast leveren graanproducten energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Ook aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.

Bekijk hieronder de video over volkorenproducten in de supermarkt.

Tips voor brood, graanproducten en aardappelen

 • Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Een simpele ingreep, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.
 • Volkorenbrood eten is de meest makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Maak je brood elke dag anders met deze tips voor broodbeleg.
 • Brood is de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen. In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, kijk op het etiket of vraag het na bij de bakker. Wil je meer lezen over jodium of over eten zonder brood? Kijk bij de veelgestelde vragen hieronder.
 • Neem een keertje havermout of muesli in plaats van brood. Kies bijvoorbeeld voor een basis muesli en voeg wat rozijnen, noten en vers fruit toe.
 • Aardappel is geen graanproduct, maar wel een goede basis voor de maaltijd en een bron van nuttige voedingstoffen. Kook ze, pureer ze of bak ze in een vloeibaar vet.
 • Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, aardappel… ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Doe ze allemaal eer aan door elke warme maaltijd wat anders op tafel te zetten.

Hoeveel brood, graanproducten en aardappelen heeft jouw lichaam nodig?

Hieronder vind je de tool Schijf van Vijf voor jou. Vul hem in en ontdek hoeveel jij elke dag nodig hebt.

Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Volkorenbrood en volkoren bolletjes Informatie
- Bruinbrood en bruine bolletjes Informatie
- Volkoren knäckebröd
- Volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood
- Roggebrood
- Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout Informatie
- Volkorenpasta
- Zilvervliesrijst
- Volkoren bulgur
- Couscous met voldoende vezels Informatie
- Quinoa
- Aardappel
- Witbrood
- Wit knäckebröd
- Beschuit
- Krentenbrood
- Croissant
- Ontbijtgranen met te veel suiker, zoals krokante muesli en cornflakes Informatie
- Witte pasta
- Witte rijst
- Witte couscous
- Kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpureepoeder
Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

Veelgestelde vragen over vezels, jodium en brood

Wat is gezond en lekker broodbeleg?

Beleg voor op brood bestaat in honderden soorten en maten. Hieronder geven we tips om gezonder te kiezen voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de Schijf van Vijf en welke soorten niet? Het is sowieso goed om te variëren in beleg. Dat is lekker en je krijgt steeds andere voedingsstoffen binnen.

16x broodbeleg-inspiratie

Brood met beleg

Boven

1. Paprikaspread
2. Plakjes banaan
3. Plakjes aardbei
4. Makreelspread met rucola

Onder

5. Doperwtjesspread
6. Geraspte wortel met rozijnen
7. Sla met plakken avocado
8. Gegrilde groente

Boven

9. Hüttenkäse met radijs
10. Plakje 30+ kaas met paprikaringen en veldsla
11. Notenpasta met plakjes komkommer met schil
12. Plakjes appel met schil

Onder

13. Hummus met avocado
14. Zuivelspread met verse vijg
15. Gekookt ei met kerstomaat
16. Komkommer en sardine (uit blik)

Nog 10 recepten voor op je brood

Beleg uit de Schijf van Vijf

Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf:

 • Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham Informatie
 • Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas
 • Ei Informatie
 • Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
 • Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout
 • Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei

Beleg buiten de Schijf van Vijf

Sommige belegsoorten staan niet in de Schijf van Vijf. Zoet en hartig beleg is namelijk niet altijd even gezond: er zit soms veel zout, verzadigd vet en/of suiker in. We hebben een vuistregel bedacht voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: ‘Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters’. Lees meer over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf. Hieronder zie je 'dagelijkse keuzes' en 'wekelijkse keuzes' voor beleg.

Uit deze belegsoorten kun je dagelijks een keer iets kiezen:

 • Kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet, knakworstje Informatie
 • Salades op brood zoals komkommersalade, selderijsalade
 • (Halva)jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag, vlokken
 • Voorverpakte hummus Informatie

Uit deze belegsoorten kun je wekelijks een keer iets kiezen:

 • Rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon Informatie
 • Chocoladepasta en kokosbrood

sluiten
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?

Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood is echter een bron van belangrijke voedingsstoffen en draagt bij aan het verlagen van het risico op chronische ziekten. Daarom is brood vervangen ingewikkeld en kan het leiden tot tekorten aan belangrijke stoffen zoals jodium en vezels.

Voordelen van brood

Volkorenbrood is een belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Ook verminder je met 3 sneden volkorenbrood per dag je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Haal je brood weg, dan kun je deze gezondheidsvoordelen ook halen uit andere volkoren graanproducten. Maar dan zal je voedingsstoffen waar brood een belangrijke bron voor is uit andere producten moeten halen. Let er hierbij op dat je hele voeding minstens zo gezond en duurzaam blijft. Je zou bijvoorbeeld ook voldoende jodium uit vis kunnen halen, maar dan moet je wel veel vis eten, en dat is niet duurzaam.

Jodium

Als je brood weglaat, krijg je ook van een belangrijke voedingsstof veel minder binnen: jodium. De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Omdat je lichaam het wel hard nodig heeft, wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout. Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen. Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

Als je als vrouw geen brood meer eet, zou je bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten moeten eten en 70 gram noten, en dan nog krijg je niet voldoende jodium binnen. Voor mannen komt de berekening wel tot een ‘passende’ oplossing: dagelijks 900 gram groenten, 1000 gram fruit, 500 gram aardappelen en veel water.

Vezels

Kijk je naar de Schijf van Vijf, dan zie je in het vak van brood nog andere belangrijke vezelleveranciers. Maar hierin zitten minder vezels per gram, dus je moet er vaak veel meer eten. Ter vergelijking: in 6 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 14 gram vezel. Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezel binnen met:

 • 560 gram gekookte groenten
 • óf 780 gram gekookte aardappelen
 • óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst
 • óf 7 borden (zelfgemaakte) havermoutpap
 • óf 195 gram gekookte peulvruchten

En dat is alleen voldoende om de vezels uit je boterhammen te vervangen. Om voldoende andere voedingstoffen binnen te krijgen, zijn de andere voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf nog steeds nodig.

Coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit

Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) geldt dat ze veel brood- en graanproducten niet kunnen eten. Het gaat hier naar schatting om 1 procent van alle Nederlanders. Zij moeten gluten mijden. Voor deze mensen zijn er speciale voedingsadviezen.

Kun of wil je geen brood eten?

Ervaar je klachten als je brood eet? Ga naar een arts. Deze kan onderzoeken of de klachten komen door een aandoening. Kun je geen brood eten, of wil je het niet? Ons advies is om altijd naar een diëtist te gaan voor begeleiding. Om zelf meer inzicht te krijgen in wat je eet en of je tekorten hebt, helpt het ook om de Eetmeter in van het Voedingscentrum in te vullen.

sluiten
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Er zijn verschillende typen vezels met allemaal andere eigenschappen. Voor volwassenen geldt het advies om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

Vezels zitten in:

 • Volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
 • Groente
 • Fruit
 • Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
 • Noten

5 tips om meer vezels te eten

1. Vervang wit brood, witte pasta en rijst door de volkoren variant

Het zijn vooral de vezels uit volkoren graanproducten die de kans op ziekten verkleinen. Volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst… ze zitten veel voller met vezels dan de witte varianten. Bekijk meer volkoren-tips.

2. Eet minimaal 250 gram groente per dag

Groente kan altijd en overal. Lees hoe je meer groente kunt eten.

3. Eet 200 gram fruit per dag

Lukt het niet altijd om zoveel fruit te eten als je zou willen? Probeer deze tips.

4. Kies vaker voor peulvruchten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen, oogbonen: hun populariteit stijgt. En dat is terecht. Er zitten veel vezels in, en ze zijn een goede vleesvervanger Ze verdienen daarom een plek in ieders weekmenu. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaar kunt maken.

5. Eet elke dag een handje noten

Elke dag een handje ongezouten noten is goed voor de gezondheid. Ze bevatten vezels en gezonde vetten. Eet ze tussendoor of voeg ze toe aan de salade, strooi ze over de pasta of door de stamppot. Lees meer over noten.

En ook belangrijk:

Drink voldoende

Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je ook voldoende drinkt.

sluiten
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van nature in maar weinig producten. In Nederland was een jodiumtekort lange tijd een probleem. Daarom is na de Tweede Wereldoorlog ervoor gekozen om jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

De rol van brood

Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. 4 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten bijna 100 microgram jodium. Dan heb je al een behoorlijk deel van  de dagelijkse aanbeveling van 150 microgram binnen. Het is niet meer verplicht om brood te bakken met bakkerszout. Op het etiket van brood staat of het met bakkerszout gemaakt is.

Andere bronnen van jodium

Dezelfde hoeveelheid jodium als in 4 sneetjes brood kun je binnenkrijgen door het eten van ongeveer:

 • 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
 • 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
 • 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
 • 6 gekookte eieren
 • 450 gram kaas
 • 4-5 glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)
 • 3,5 kilo runderlappen

Dit rijtje geeft een beeld van de hoeveelheid jodium in andere producten. Natuurlijk eet je nooit 450 gram kaas op een dag of 3,5 kilo runderlappen, maar dit rijtje laat vooral zien dat het moeilijk is om iedere dag voldoende jodium binnen te krijgen als je geen brood eet. Bovendien zijn het allemaal dierlijke bronnen, daarom zijn het geen duurzame vervangers voor brood. Als je van alles wat eet heb je samen met je boterhammen genoeg jodium binnen.

Ook in zeewier zit jodium, maar de hoeveelheden variëren sterk. Het gebruik van kelptabletten (zeewiertabletten) wordt daarom afgeraden. Het jodiumgehalte van kelp is namelijk ook erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.

Krijg jij genoeg jodium binnen?

In 2014 heeft het RIVM bekeken of mensen in Nederland genoeg jodium binnenkrijgen. Over het algemeen krijgen de meeste genoeg binnen. Ze vonden 2 uitzonderingen:

 • Mensen die weinig brood eten of die biologisch brood eten. Biologisch brood wordt vooral door ambachtelijke bakkers vaak gebakken zonder bakkerszout en bevat dan bijna geen jodium. Kijk op het etiket of vraag je bakker of het brood met bakkerszout is gemaakt. Als je weinig brood of biologisch brood zonder bakkerszout eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen.
 • Mensen die zelf brood bakken met gewoon keukenzout. Dit is simpel op te lossen door bakkerszout te gebruiken als je thuis brood bakt

Extra aandacht voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. Het is daarom extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om te eten volgens de Schijf van Vijf en daarbij voldoende brood te eten. De aanbevolen hoeveelheden voor brood zijn hoger voor vrouwen die borstvoeding geven. 

Check je jodiuminname in de Eetmeter

Wil je weten of je genoeg jodium en genoeg van alle andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt? Ga dan aan de slag met de Eetmeter via Mijn Voedingscentrum of de app. In dit online eetdagboek houd je bij wat je eet en drinkt op een dag. 

Algemeen - Vrije content  
Het RIVM geeft verder aan dat mensen die brood gebruiken zonder gejodeerd bakkerszout het risico kunnen lopen op een te lage jodiuminname. Het brood wat zij eten bevat te weinig jodium. Daarnaast moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven erop letten dat ze voldoende jodium binnenkrijgen. Zij hebben namelijk een hogere jodiumbehoefte.

Waarom heb je jodium nodig?

Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Jodium is verder nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan leiden tot een verminderd leervermogen. Een jodiumtekort bij kinderen kan verder leiden tot groeiachterstand en dwerggroei (cretinisme).

Brood is een belangrijke bron van jodium

In Nederland wordt jodium toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout om ervoor te zorgen dat Nederlanders voldoende jodium binnenkrijgen. Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Eerder onderzoek van het RIVM gaf aan dat zo’n 40% van de jodium die we dagelijks binnenkrijgen uit brood komt. Om het productaanbod gezonder te maken is de laatste jaren de hoeveelheid zout in brood verlaagd. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid jodium in het brood lager. 

Krijgen we in Nederland nog voldoende jodium binnen?

Het RIVM onderzocht bij Nederlanders tussen de 7 en 69 jaar of de hoeveelheid jodium die ze dagelijks binnenkrijgen nog voldoende is. Ze concluderen dat deze groep over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgt.

Groepen die extra op hun jodiuminname moeten letten

Mensen die volgens het RIVM het risico lopen om te weinig jodium binnen te krijgen zijn:

 • Mensen die weinig brood eten of die biologisch brood eten. Biologisch brood wordt vaak gebakken zonder bakkerszout en bevat bijna geen jodium. Als je weinig brood of biologisch brood eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen, bijvoorbeeld door het eten van extra (magere) zuivelproducten en zeevis. Het gebruik van kelptabletten (zeewiertabletten) wordt afgeraden. Het jodiumgehalte van kelp is namelijk erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.
 • Mensen die zelf brood bakken met gewoon keukenzout. Het is van belang om bakkerszout te gebruiken als je thuis brood bakt.

Extra aandacht voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. In Nederland zijn er geen gegevens over de jodiuminname van deze vrouwen. Dit moet nog verder onderzocht worden. Het RIVM concludeert dat als deze groep hetzelfde zou eten als vrouwen met dezelfde leeftijd, zij de kans lopen op een te lage jodiuminname. Het is daarom extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om te eten volgens de  Schijf van Vijf en daarbij voldoende brood te eten. De aanbevolen hoeveelheden voor brood zijn hoger voor vrouwen die borstvoeding geven. 
Algemeen - Vrije content  
Het RIVM geeft verder aan dat mensen die brood gebruiken zonder gejodeerd bakkerszout het risico kunnen lopen op een te lage jodiuminname. Het brood wat zij eten bevat te weinig jodium. Daarnaast moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven erop letten dat ze voldoende jodium binnenkrijgen. Zij hebben namelijk een hogere jodiumbehoefte.

Waarom heb je jodium nodig?

Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Jodium is verder nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren kan leiden tot een verminderd leervermogen. Een jodiumtekort bij kinderen kan verder leiden tot groeiachterstand en dwerggroei (cretinisme).

Brood is een belangrijke bron van jodium

In Nederland wordt jodium toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout om ervoor te zorgen dat Nederlanders voldoende jodium binnenkrijgen. Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Eerder onderzoek van het RIVM gaf aan dat zo’n 40% van de jodium die we dagelijks binnenkrijgen uit brood komt. Om het productaanbod gezonder te maken is de laatste jaren de hoeveelheid zout in brood verlaagd. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid jodium in het brood lager. 

Krijgen we in Nederland nog voldoende jodium binnen?

Het RIVM onderzocht bij Nederlanders tussen de 7 en 69 jaar of de hoeveelheid jodium die ze dagelijks binnenkrijgen nog voldoende is. Ze concluderen dat deze groep over het algemeen voldoende jodium binnenkrijgt.

Groepen die extra op hun jodiuminname moeten letten

Mensen die volgens het RIVM het risico lopen om te weinig jodium binnen te krijgen zijn:

 • Mensen die weinig brood eten of die biologisch brood eten. Biologisch brood wordt vaak gebakken zonder bakkerszout en bevat bijna geen jodium. Als je weinig brood of biologisch brood eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen, bijvoorbeeld door het eten van extra (magere) zuivelproducten en zeevis. Het gebruik van kelptabletten (zeewiertabletten) wordt afgeraden. Het jodiumgehalte van kelp is namelijk erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.
 • Mensen die zelf brood bakken met gewoon keukenzout. Het is van belang om bakkerszout te gebruiken als je thuis brood bakt.

Extra aandacht voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig. In Nederland zijn er geen gegevens over de jodiuminname van deze vrouwen. Dit moet nog verder onderzocht worden. Het RIVM concludeert dat als deze groep hetzelfde zou eten als vrouwen met dezelfde leeftijd, zij de kans lopen op een te lage jodiuminname. Het is daarom extra belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven om te eten volgens de  Schijf van Vijf en daarbij voldoende brood te eten. De aanbevolen hoeveelheden voor brood zijn hoger voor vrouwen die borstvoeding geven. 
sluiten
Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem, er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Hoe donkerder, hoe gezonder het brood gaat dus niet op.

Hoe donkerder, hoe gezonder het brood gaat niet op. Kies het liefst voor volkoren

Witbrood versus volkorenbrood

Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het veel vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood, wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten belangrijke voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten en voedingsvezel verlaagt de kans op beroerte. Volkorenproducten en vezels hangen ook samen met een lagere kans op diabetes type 2 en darmkanker. De voedingswaarde van witbrood is lager.

Meergranenbrood is niet per se volkoren

De naamgeving en etikettering van volkorenbrood is wettelijk geregeld. Als de term volkoren in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat er volkoren (tarwe)meel is gebruikt. Ook roggebrood is een volkorenproduct en er zijn volkoren varianten van bijvoorbeeld krentenbrood. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Als je zelf brood gaat bakken, kies dan volkorenmeel en geen bloem, want daar zijn alle vezels uitgezeefd.

Hoe herken je volkorenbrood?

Koop je brood bij de bakker en wil je weten of het van volkorenmeel gemaakt is, vraag het dan even. Als het voorverpakt is bijvoorbeeld in de supermarkt kun je het op het etiket zien. Er staat meestal op de voorzijde dat het gaat om volkorenbrood. Je kunt ook kijken op de achterkant bij de ingrediëntenlijst of ze gebruik hebben gemaakt van volkorenmeel. Als er bijvoorbeeld alleen tarwebloem of tarwemeel staat is het niet volkoren.
sluiten
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.