Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: brood, graanproducten en aardappelen

De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel, volkorenpasta met een lekkere zelfgemaakte tomatensaus. Waar geniet jij het meest van?

In dit vak staan de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 2 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag. Daarnaast leveren graanproducten en brood energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.

Vul hieronder de Schijf van Vijf voor jou in en ontdek hoeveel jij nodig hebt.

Tips voor brood, graanproducten en aardappelen

  • Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Een simpele ingreep, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn. Bekijk hieronder de video over volkorenproducten in de supermarkt.
  • Volkorenbrood eten is een makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Maak je brood elke dag anders met deze tips voor broodbeleg.
  • Brood is de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen. In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, kijk op het etiket of vraag het na bij de bakker. Als je zelf brood bakt, gebruik dan bakkerszout. Lees meer over jodium of over eten zonder brood.
  • Neem een keertje havermout of muesli in plaats van brood. Kies bijvoorbeeld voor een basis muesli en voeg wat rozijnen, ongezouten noten en fruit toe.
  • Aardappel is geen graanproduct, maar wel een goede basis voor de maaltijd en ze bevatten nuttige voedingstoffen. Kook ze, pureer ze of bak ze in een vloeibaar vet.
  • Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, aardappel… ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Doe ze allemaal eer aan door elke warme maaltijd wat anders op tafel te zetten. Bekijk onze volkoren recepten.

Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf

- Volkorenbrood en volkoren bolletjes/broodjes
- Bruinbrood en bruine bolletjes/broodjes
- Volkoren knäckebröd
- Volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood
- Roggebrood
- Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout
- Volkorenpasta
- Volkoren mie en volkoren noedels
- Zilvervliesrijst
- Volkoren bulgur
- Volkoren couscous
- Quinoa
- Aardappel en aardappelproducten zonder toegevoegd zout en niet gefrituurd

- Witbrood en witte bolletjes/broodjes
- Wit knäckebröd
- Beschuit
- Krentenbrood en mueslibrood
- Suikerbrood en croissant
- Ontbijtgranen met te veel suiker of toegevoegd zout, zoals krokante muesli en gezoete cornflakes
- Witte pasta
- Witte mie en noedels
- Witte rijst
- Witte couscous
- Bewerkte aardappel met toegevoegd zout of gefrituurd, zoals kant-en-klare aardappelpuree(poeder) en friet
Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan