Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is gezond eten met de Schijf van Vijf?

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, neem je vooral producten die gezondheidswinst opleveren. Bijvoorbeeld omdat ze de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Ook krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken die je helpen om gezondere keuzes te maken.

Lees op deze pagina over hoe je gezond eet met de Schijf van Vijf of bekijk de video.

Je eet gezond als je vooral uit de Schijf van Vijf eet

Tips om gezond te eten:

In het kort eet je gezond als je:

Wil je meer inzicht krijgen in wat je eet? En wil je weten hoeveel je eet uit de Schijf van Vijf? Vul online eetdagboek Mijn Eetmeter een tijdje in. Je krijgt ook gelijk tips om gezonder te kiezen.

Wil je weten hoeveel je elke dag ongeveer nodig hebt? Vul de Schijf van Vijf voor jou hieronder in.

Hoe werkt de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is verdeeld in 5 vakken. Door dagelijks te kiezen voor producten die in de Schijf van Vijf staan, eet je producten die passen bij een gezonde voeding. Je kunt eindeloos variëren en dat is ook belangrijk, want in elk product zitten andere voedingsstoffen.

Dus waar heb jij zin in vandaag? Ga je voor broccoli, pompoen of tomaat? En neem je vis, peulvruchten of vlees? Is daar pasta, couscous, aardappelen of bataat lekker bij? Wil je melk, yoghurt of een zuivelvervanger? Al deze producten vind je terug in de Schijf van Vijf.

Gezond en lekker eten: kies wat bij jou past

Of je nu vooral Hollandse pot kookt of helemaal thuis bent in de Surinaamse keuken, of je nu vegetarisch kookt of graag een stukje vlees eet: de Schijf van Vijf is er voor iedereen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Gezond en lekker eten gaan dus heel goed samen. Want je kiest zelf welke producten je eet en welke gerechten je daarvan maakt. Ontdek nu welke producten er in de Schijf van Vijf staan.

Of je nu vooral Hollandse pot kookt of helemaal thuis bent in de Surinaamse keuken, of je nu vegetarisch kookt of graag een stukje vlees eet: de Schijf van Vijf is er voor iedereen.

Wanneer staat een product in de Schijf van Vijf?

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.

Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.

In de tabel hieronder zie je kort per vak waarom ze goed zijn voor de gezondheid. Ook zie je welke voedingsstoffen er onder andere inzitten.

Vak Waarom?
Groente en fruit Verlagen met name het risico op hart- en vaatziekten, en ook op darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Ze zitten vol goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Smeer- en bereidingsvetten Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren vitamines A, D en E.
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel verkleint het risico op darmkanker en levert onder andere calcium en vitamine B12.
Brood, graanproducten en aardappelen Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten leveren energie en onder andere vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Aardappel is geen graanproduct, maar wel een bron van nuttige voedingsstoffen.
Dranken Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.