Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom is vette vis gezond?

Vis bevat veel nuttige stoffen voor je lichaam. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op sterfte aan bepaalde hartziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren. Voor zwangeren en mensen met hart- en vaatziekten gelden andere adviezen voor vis.

De goede stoffen in vis

Het eten van een portie vis per week hangt samen met een lagere kans op sterfte aan bepaalde hartziekten. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd.

Uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren de kans op sterfte aan bepaalde hartziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit meer EPA en DHA dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Meer dan 1 keer per week vette vis eten is niet nodig.

De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan vitamine B12, vitamine D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B2 en B6 en bevat vitamine A. Vis is rijk aan eiwit. Sommige soorten vis bevatten door bewerking erg veel zout, zoals gerookte zalm en zoute haring. Kies deze gezouten soorten niet elke week.

Wat is vette vis?

We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Uit blik of diepvries gaat het vaak om minder vette zalm uit de Stille Oceaan.

Hoeveel vet de vis bevat kun je voor verpakte vis checken op het etiket. Gefrituurde vis, zoals kibbeling en lekkerbekje, bevat ook meer dan 5 gram vet per 100 gram, maar dit is magere vis. Het frituurvet zorgt ervoor dat het meer vet bevat.

vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardientjes is goed voor je hart en bloedvaten

Alternatief voor vis

Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules met de omega 3-vetzuren EPA en DHA een alternatief. Er zijn ook capsules verkrijgbaar met omega-3-vetzuren op basis van algen. Aangezien vis meer belangrijke stoffen bevat dan alleen vetzuren is het beter om voor vis te kiezen dan capsules te slikken.

Duurzame vis kopen

Om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden, is het goed te letten op de Topkeurmerken MSC en ASC. Bekijk ook de VISwijzer van GoodFish.

Veilig vis eten

Vis wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Dat gebeurt door de NVWA, voordat het in de winkel ligt. Daardoor is het eten van vis in Nederland veilig.

Inspiratie nodig?