Fruit
- Fruit staat in de Schijf van Vijf en levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen.
- Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op bepaalde ziekten.
- Het advies voor volwassenen is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten.
- De impact van fruit op het klimaat is laag, het waterverbruik voor fruitproductie kan leiden tot problemen in gebieden waar water schaars is. Nederlands seizoensfruit is een klimaatvriendelijke keuze. Er is ook klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland.
- Topkeurmerken op fruit zijn biologisch, EKO-NL 3 sterren, Demeter, Rainforest Alliance, Fairtrade en Fair for Life.
- Was fruit altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.
Wat is fruit?
Fruit is de
verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze
worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is
een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting.
Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Fruit staat in de Schijf van Vijf.

Welke soorten fruit zijn er?
Er bestaan heel veel
fruitsoorten. Fruit kan worden ingedeeld in families, op grond van plantkundige
kenmerken.
Een andere mogelijke
indeling is:
- Zacht
fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven.
- Steenvruchten,
zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven.
- Pitfruit,
zoals appels en peren.
- Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen.
- Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.
Uit welke landen komt fruit?
Appels zoals Elstar en
Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika.
Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied.
In het Nederlandse
klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld. Belangrijke
teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse
eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei,
Limburg en Noord-Holland. Ook in andere landen op het noordelijk halfrond wordt
dit fruit geteeld. Als het hier niet het seizoen is voor dit fruit, komt het
van het zuidelijk halfrond. Bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, Australië en
Nieuw-Zeeland. De seizoenen zijn daar immers tegengesteld.
Tropisch en
subtropisch fruit, zoals bananen, sinaasappels en druiven, worden het hele jaar
door geïmporteerd. Vooral de bananenteelt is voor veel ontwikkelingslanden erg
belangrijk. Bananen zijn de meest geëxporteerde vrucht.
Waar wordt fruit geteeld?
Fruit wordt in
Nederland vooral in boomgaarden geteeld. De fruitteelt in kassen is beperkt. Peren-
en appelboomgaarden in Nederland beslaan ongeveer 17.300 hectare. Daar komt nog
1.400 hectare bij voor klein fruit, zoals bessen, aardbeien, kersen en pruimen.
Slechts een heel klein deel van de Nederlandse fruitteelt is biologisch. Daarbij
gaat het vooral om appels en peren.
Hoeveel fruit eten we in Nederland?
Gemiddeld eten we in Nederland 135 gram fruit per dag. Appel, banaan, mandarijn, aardbei, druiven, peer en sinaasappel zijn fruitsoorten die veel worden gegeten in Nederland.
Kom meer te weten over deze populaire fruitsoorten:
Aardbei
- Aardbei bevat veel vitamine C. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën.
- Nederland teelt ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien per jaar. Een groot deel daarvan komt uit de kas. Aardbeien worden in Nederland geteeld voor binnenlandse consumptie, maar ook voor de export.
- Van april tot en met augustus zijn aardbeien uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. In de winter kun je beter geen vers zacht fruit, zoals aardbeien, kopen. Ze worden vaak ingevlogen of komen uit verwarmde kassen. Je kunt aardbeien wel het hele jaar uit de vriezer halen.
sluiten
Appel
- Appels bevatten weinig calorieën. Er zit niet veel vitamine C in appel, maar wel veel voedingsvezel en kalium.
- De friszure smaak van appels ontstaat door het appelzuur.
- Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. De helft daarvan wordt geëxporteerd.
- Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Een groot deel van deze groep kan het appelras Santana wel goed eten.
- Het hele jaar door zijn appels uit de Nederlandse volle grond te koop. De meeste appels worden geoogst in het najaar en vervolgens gekoeld bewaard. Van september tot en met mei is appel een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
Banaan
- Bananen bevatten niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Banaan bevat wat meer calorieën dan ander populair fruit.
- Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers. Een rijpere banaan smaakt daarom zoeter dan een groene banaan.
- Er zijn 2 categorieën bananen: zoete bananen die wij als fruit eten, en kook- en bakbananen. Deze bevatten minder suiker en meer zetmeel. Ze worden onrijp gekookt, gefrituurd of gebakken.
- Bananen groeien in trossen aan een plant op bananenplantages. Bananen zijn krom doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien.
- Bananen zijn klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland. Kies banaan bij voorkeur in de winter en het voorjaar wanneer er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop is.
sluiten
Druiven
- Druiven bevatten nauwelijks vitamine C. Ze leveren wel veel voedingsvezel en kalium.
- Druiven groeien in trossen aan een wijnstok. Er zijn witte en blauwe druiven. Sommige druiven hebben pitten, andere zijn pitloos. Druiven bedoeld voor het maken van wijn zijn niet zo lekker om zo te eten. De druiven bedoeld voor de fruitconsumptie zijn zoeter.
- Van augustus tot en met november zijn druiven uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop en dus in het seizoen. Druiven zijn ook klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland.
sluiten
Peer
- In peren zit niet veel vitamine C en een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezel en kalium.
- Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné du Comice, Beurré Alexandre Lucas, Triomphe de Vienne, Migo, Chinese peer en Nashipeer. Stoofperen zijn hard en moeten voor consumptie eerst gestoofd worden. Een bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Kweeperen worden verwerkt in compotes. Ze zijn te hard en te zuur om zo te eten.
- Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van peren. De belangrijkste regio's waar fruitproductie plaatsvindt zijn Zeeland en Gelderland. Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.
- Het hele jaar door zijn peren uit de Nederlandse volle grond te koop. De meeste peren worden geoogst in het najaar en vervolgens gekoeld bewaard. Van september tot en met mei zijn peren een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
sluiten
Sinaasappel en mandarijn
- Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
- Er zijn verschillende soorten sinaasappels: gewone sinaasappels, navelsinaasappels, bloedsinaasappels en perssinaasappels. De tangerine is een soort mandarijn. Andere soorten mandarijnen zijn de gewone mandarijn, satsuma mandarijn, kingmandarijn en mediterrane mandarijn. Een minneola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit.
- Sinaasappels en mandarijnen hebben veel zon nodig en groeien dus het beste in warme gebieden. In het voorjaar, najaar en in de winter komen de sinaasappels en mandarijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn vooral uit het Middellandse Zeegebied. In de zomer worden veel sinaasappels geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
- Sinaasappels en mandarijnen zijn klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland. Kies ze bij voorkeur in de winter en het voorjaar wanneer er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop is. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor sinaasappels en mandarijnen met een topkeurmerk.
sluiten
Hoe bewaar je fruit?
Sommige soorten fruit - zoals aardbeien en appels - bewaar je liever in de koelkast. Andere fruitsoorten - zoals sinaasappels en bananen - bewaar je juist liever buiten de koelkast. Als je fruit op de beste plek bewaart, zijn ze langer houdbaar of de smaak blijft beter behouden.
Hoe langer je fruit wilt bewaren, hoe meer invloed de bewaarplek heeft. Bijvoorbeeld een appel die je snel genoeg opeet, hoeft niet per se in de koelkast.
Gedetailleerde bewaartips per fruitsoort zijn te vinden in de Bewaarwijzer.
Dit fruit bewaar je liever in de koelkast:
- Appels en peren
- Zacht fruit zoals aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, druiven, frambozen, kersen en kruisbessen.
- Voorgesneden en geschild fruit zoals fruitsalades, stukjes meloen, mango en kokos.
Tip: sommige fruitsoorten zijn narijpers, zoals kiwi, nectarine en perziken. Na aankoop laat je deze het beste buiten de koelkast rijpen. Als ze eenmaal rijp zijn kun je ze naar de koelkast verplaatsen om de rijping te stoppen, dan blijven ze vervolgens langer goed.
sluiten
Dit fruit bewaar je liever buiten de koelkast:
- Exotisch fruit zoals ananas,
banaan, mango en meloen.
- Citrusfruit zoals sinaasappel,
mandarijn, grapefruit, citroen en limoen.
Tip: Bewaar verschillende soorten
fruit apart van elkaar.
Appels, bananen, peren en
perziken produceren veel ethyleen. Dat is een stof die de rijping bevordert.
Ander fruit is daar gevoelig voor en kan er sneller door bederven. Het
omgekeerde is ook waar: als je fruit sneller wilt laten rijpen kun je het bij
appels, bananen, peren en perziken leggen.
Als in
de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het
verstandiger om citrusfruit in de koelkast te bewaren. Tropisch fruit bewaar je
liever op een koele plek zoals een koele voorraadkast.
sluiten
Hoe kun je fruit invriezen?
Bijna al het fruit kun je invriezen, soms in blokjes en soms in zijn geheel. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Je kunt het fruit maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk bij invriezen:
- Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.
- Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
- Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.
- Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
- Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
- Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
- Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
sluiten
Wanneer kun je fruit niet meer eten?
Fruit is een levend product. De kwaliteit is daarom steeds anders. Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet het er rimpelig uit. Doordat de stofwisseling blijft doorgaan gebruikt de vrucht zijn reserves op. Het fruit verandert van kleur en structuur. De kans op beschadiging wordt groter. Daardoor is het fruit extra vatbaar voor gisten, schimmels en andere micro-organismen die bederf veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vrucht rotten en kan het niet meer gegeten worden.
Beschimmeld fruit kun je beter weggooien, ook als er maar één plekje zichtbaar is. Schimmel kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden in fruit, vooral in zacht fruit, en is niet altijd zichtbaar. Beurse plekken in het fruit, door vallen of stoten, kunnen wel weggesneden worden. De rest van het fruit is dan nog eetbaar.
Hoe maak je fruit klaar?
Fruit kun je eten met of zonder schil, vers of uit de diepvries. Was vers fruit om vuil en stof te verwijderen.
Daarnaast is fruit geschikt om moes, puree, jam, sap of smoothies te maken. Bij het bereiden daarvan is het belangrijk eerst de schillen en de pitten te verwijderen. Er treedt wel altijd verlies op van vitamine C. Bij het maken van sap gaan ook de vezels verloren. Sappen bevatten veel suiker en weinig vezels en worden beschouwd als suikerhoudende dranken.
Is het nodig om fruit te schillen?
Het meeste fruit hoef je niet te schillen. Er zijn wat uitzonderingen. Bekijk van welke fruitsoorten je de schil beter niet kan eten.
Is alle fruit veilig om te eten?
Kun je ziek worden van bacteriën of virussen op fruit?
Op fruit kunnen
schadelijke bacteriën of virussen voorkomen, zij kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Het is daarom van belang fruit zorgvuldig te
wassen voor gebruik onder stromend water.
Ook als je fruit
schilt, is het belangrijk om vooraf het fruit te wassen. Dit is niet nodig voor
fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen.
Zacht fruit, zoals frambozen, aardbeien en bosvruchten zijn gevoelig voor virussen. Virussen zoals het norovirus en hepatitis A gaan niet dood door invriezen, dus was bevroren fruit ook altijd voor gebruik.
Zitten er schadelijke stoffen in fruit?
Op en in fruit
kunnen
schadelijke stoffen zitten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verontreinigingen, zoals zware metalen die in het milieu zitten en op die manier in ons fruit terecht kunnen komen. Dat zijn er zo weinig dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Door gevarieerd te eten voorkom je dat je te veel van een schadelijke stof binnenkrijgt. Zo is het gezondheidsrisico van mogelijk schadelijke stoffen zeer klein of verwaarloosbaar.
Zitten er bestrijdingsmiddelen op fruit?
Op en in fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert van duizenden monsters per jaar of er niet meer resten op of in fruit zitten dan wettelijk is toegestaan. Verreweg de meeste van deze producten voldoen aan de wettelijke eisen. Het aantal overschrijdingen is gering en de overschrijdingen blijven ver onder de veiligheidsgrenzen voor de volksgezondheid. De positieve effecten van fruit wegen ruimschoots tegen deze eventuele risico’s op. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.
Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, zijn gevoelig voor schimmels. Daarom worden ze behandeld met schimmelwerende middelen. Daarvan kunnen nog wat resten op de schil voorkomen. Voor het maken van citroen- of sinaasappelrasp kun je het beste de vrucht eerst wassen.
Waarom is fruit gezond?
Fruit eten is goed voor de gezondheid. Het eten van 200 gram fruit per dag verlaagt het risico op hartziekten en beroerte. Ook hangt het samen met een lagere kans op type 2 diabetes, darmkanker en longkanker. Er is nog te weinig bekend om het eten van bepaalde fruitsoorten te stimuleren. Verschillende soorten fruit eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.
Het is niet duidelijk op welke manier fruit beschermt tegen ziekten. Waarschijnlijk komt dat door de verschillende mineralen, vitamines, vezels en andere stoffen in fruit. Maar hoe die beschermende werking precies in zijn werk gaat, weten we niet. De manier waarop de verschillende stoffen in fruit met elkaar samenwerken speelt waarschijnlijk een rol.
Fruit levert in verhouding tot het gewicht weinig calorieën. Fruit bevat veel water en voedingsvezels. Deze zorgen voor een vol gevoel. Het eten van fruit verzadigt meer dan het drinken van fruit.
Wat is de voedingswaarde van fruit?
Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker. Daarnaast bevat fruit fruitzuren.
De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende fruitsoorten. Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan. Afhankelijk van het ras, het seizoen, de bodem, de bemesting en het klimaat kunnen de hoeveelheden voedingsstoffen variëren. Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteeld fruit meer voedingsstoffen bevat.
Er zijn aanwijzingen dat sommige fruitsoorten nu minder mineralen bevatten dan vroeger. Dit verschil kan deels verklaard worden door het verschil in meetmethodes. De verschillen tussen vroeger en nu vallen vrijwel in het niet bij de verschillen in variatie tussen fruit van dezelfde soort.
- Vitamine C zit vooral in zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Gedroogd fruit bevat wel de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker.
- Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.
- Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Ongeveer 5 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Er zijn uitzonderingen. Zo bevat citroen circa 2 gram suiker per 100 gram en de dadel meer dan 30 gram per 100 gram. Gedroogd fruit bevat 45 tot 75 gram suiker per 100 gram. Uitgelekt fruit op sap uit blik of glas levert weinig extra suiker. Uitgelekt fruit op siroop uit blik of glas levert over het algemeen wel extra suiker.
- Fruit is een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
- Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.
- De meeste fruitsoorten bevatten weinig of geen vetten. Olijven bevatten veel onverzadigd vet en kokosnoot veel verzadigd vet.
Veelgestelde vragen over fruit en gezondheid
Kun je fruit vervangen door een multivitamine?
Een vitaminepil of multivitamine is geen vervanging voor fruit. Het eten van fruit vermindert het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op deze ziekten verkleint. Het gaat waarschijnlijk om de combinatie van verschillende stoffen in fruit. Met het eten van fruit krijg je ook nog andere belangrijke voedingsstoffen binnen die niet in pillen zitten, zoals vezels en
bioactieve stoffen.
sluiten
Kun je fruit vervangen door vruchtensappen?
Fruit kun je niet vervangen door vruchtensappen. Sap bevat namelijk minder vezels en voedingsstoffen dan fruit. Ook bevatten vruchtensappen veel suiker, waardoor je ongemerkt te veel calorieën kunt binnenkrijgen. Je kunt fruit dus beter eten dan drinken.
Lees meer over sappen en smoothies.
sluiten
Kan ik fruit vervangen door groente in mijn eetpatroon?
Nee, als je weinig fruit eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra groente eten. Fruit en groente bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere voedingsstoffen dan in fruit en in andere hoeveelheden. We adviseren om dagelijks 250 gram groenten en 200 gram (2 porties) fruit te eten.
sluiten
Is vers fruit gezonder dan fruit uit pot, blik of vriezer?
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. Vers fruit en diepvriesfruit staan in de Schijf van Vijf, dit zijn dus allebei gezonde keuzes. Bij fruit uit blik of pot maakt het uit of je kiest voor fruit 'op sap' of 'op siroop'.
Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Bij fruit 'op sap' drijft het fruit in het (eigen) sap, dat bevat over het algemeen minder suiker dan siroop. Daardoor komt er minder suiker terecht in het fruit. Uitgelekt fruit uit blik of pot ‘op sap’ staat daarom wel in de Schijf van Vijf. Het sap staat niet in de Schijf van Vijf.
In onderstaande video leggen we je uit hoe het zit.
sluiten
Kun je allergisch voor fruit zijn?
Overgevoeligheid voor fruit komt niet veel voor. Wel
kunnen mensen met hooikoorts of latexallergie overgevoelig zijn voor bepaalde
vruchten. Het gaat dan vooral om appel, peer, kers en abrikoos. Bij appels
geeft de Santana-appel minder overgevoeligheidsreacties.
sluiten
Hoeveel fruit is gezond voor baby’s en peuters?
Baby’s en peuters krijgen buikpijn
en diarree van te veel fructose. Fructose zit in fruit en in grote hoeveelheden
in appelsap en gemengde vruchtensappen. Zoete dranken zijn sowieso onnodig om
te geven aan kleine kinderen.
sluiten
Hoeveel fruit heb ik per dag nodig?
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Kinderen tot en met 8 jaar krijgen het advies om 1,5 portie fruit te eten (150 gram). Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit kun je beter eten dan drinken. Lees meer over welke soorten fruit(producten) wel en niet in de Schijf van Vijf staan.
Hoe kan ik genoeg fruit eten?
Vind je het lastig om genoeg fruit te eten? Bekijk deze tips.
- Fruit kan altijd en overal. Denk aan plakjes appel, aardbei of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of sinaasappel door de rijst, of als toetje.
- Als je fruit in het zicht zet, zul je sneller een stuk fruit pakken. Zet bijvoorbeeld thuis een schaal met fruit op de eettafel of leg op het werk een stuk fruit neer op je bureau.
- In fruit is er volop keuze. Weet je niet zo goed wat je moet kiezen? Neem dan het fruit in de aanbieding mee of een fruitsoort die je nog niet kent. Zo kun je nieuwe smaken ontdekken.
Ben je benieuwd hoe 200 gram fruit eruit ziet? Bekijk hieronder enkele voorbeelden.
Is fruit slecht voor je tanden?
Fruit en vruchtensappen bevatten zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Als je het aantal eet- en drinkmomenten op een dag beperkt tot maximaal 7, krijgt het tandglazuur voldoende tijd om te herstellen. 2 keer fruit per dag is daarom prima.
Waarop moet je letten bij het etiket?
Eisen voor etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering en de Europese wet voedselinformatie.
Aan
vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, het land
van herkomst en de productiepartij moeten worden genoemd. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder andere de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, de voedingswaarden en het gewicht.
Kijk
naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Welke keurmerken zijn er voor fruit?
Aan keurmerken is te zien hoe fruit is geteeld. Fruit met een keurmerk voldoet aan de voorschriften van de organisatie die het keurmerk verstrekt. Je kunt letten op de topkeurmerken, dat zijn keurmerken die het hoogst scoren op duurzaamheid en controle en transparantie:
- Biologisch
- EKO-NL 3 sterren
- Demeter
- Fairtrade
- Rainforest Alliance
- Fair for life
Hoe duurzaam is fruit?
De milieudruk van het meeste fruit is laag. De teeltfase draagt het meeste bij aan de klimaatbelasting van fruit. Fruit uit verwarmde kassen heeft een hogere broeikasgasemissie dan fruit uit de volle grond, onverwarmde kassen of plastic tunnels, oftewel seizoensfruit. In de seizoenskalender is te zien welk fruit wanneer in Nederland in het seizoen is.
Als fruit per vliegtuig geïmporteerd wordt, zorgt het transport voor grotere broeikasgasemissies, maar dat gebeurt nog nauwelijks. De meeste supermarkten zijn (bijna) gestopt met het invliegen van vers fruit. De productie van fruit vraagt soms veel water. Dit kan leiden tot problemen in gebieden waar water schaars is. Met name citrusvruchten uit Spanje en Marokko kunnen leiden tot waterschaarste.
Om een duurzame keuze te maken kun je ook kiezen voor fruit met een topkeurmerk.
Hoe kan ik meehelpen aan betere arbeidsomstandigheden in de fruitteelt?
In de (sub)tropen is het toezicht op de arbeidsomstandigheden niet altijd goed. Zo worden arbeiders in de bananenteelt vaak slecht betaald. Je kunt daarmee rekening houden door bij de aankoop te letten op herkomst en de Topkeurmerken Rainforest Alliance en Fairtrade.
Meer informatie over fruit
Kijk voor meer informatie over bestrijdingsmiddelen op de website www.allesoverbestrijdingsmiddelen.nl
Voedingskenmerken
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Voedingswaarden
| Energie |
| Energiewaarde in kJ | 238 kJ |
| Energiewaarde in kcal | 56 kcal |
| Vet |
| Vet totaal | 0,2 g |
| Vetzuur |
| Vetzuren verzadigd | 0,0 g |
| Vetzuren trans | 0,0 g |
| Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
| Vetzuren meervoudig onverzadigd | 0,1 g |
| Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,0 g |
| Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 0,1 g |
| Linolzuur | 0,1 g |
| ALA | 0,02 g |
| EPA | 0,00 g |
| DHA | 0,00 g |
| Vezel |
| Voedingsvezel | 2,0 g |
| Eiwit |
| Eiwit plantaardig | 0 g |
| Eiwit totaal | 0 g |
| Vitamines |
| Alfa-caroteen | 1 µg |
| Beta-caroteen | 18 µg |
| Beta-cryptoxanthine | 9 µg |
| Folaat equivalenten | 0,0 µg |
| Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
| Luteïne | 23 µg |
| Lycopeen | 0 µg |
| Niacine | 0,2 mg |
| Retinol activiteit equivalent | 2 µg |
| Vitamine B1 | 0,01 mg |
| Vitamine B12 | 0,00 µg |
| Vitamine B2 | 0,01 mg |
| Vitamine B6 | 0,034 mg |
| Vitamine C | 5 mg |
| Vitamine D | 0,0 µg |
| Vitamine E | 0,3 mg |
| Zeaxanthine | 9 µg |
| Overigen |
| Alcohol | 0 g |
| As | 0 g |
| Cholesterol | 0,0 mg |
| Water | 85 g |
| Koolhydraten |
| Koolhydraten | 12,0 g |
| Polyolen | 0,00 g |
| Mono- en disacchariden | 10,4 g |
| Polysacchariden | 1,7 g |
| Natrium/zout |
| Natrium | 0,001 g |
| Zout | 0,003 g |
| Mineralen |
| Calcium | 4 mg |
| Fosfor | 11 mg |
| IJzer | 0,1 mg |
| Jodium | 2 µg |
| Kalium | 123 mg |
| Koper | 0,03 mg |
| Magnesium | 5 mg |
| Selenium | 0 µg |
| Zink | 0,08 mg |