Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Traktaties en kinderfeest

Een fruitspookje, crunchy groentespiesjes, een vrolijke vlinder… Dit is een greep uit onze feestelijke traktaties met een gezonde twist.

Leuk voor op school én thuis!

16 gratis kindertraktaties voor 4-13 jaar

Bekijk hieronder direct de traktaties of download de traktaties (pdf). Tip: print het document uit en leg het neer op school voor andere ouders die gezonde traktatie-inspiratie nodig hebben.? De traktaties zijn niet allemaal 'coronaproof'.

Lees hoe je veilig je traktatie maakt op onze pagina over veilig eten. Want een voedselinfectie, dat is geen feestje.

Trakteren = feest

Kinderen krijgen in een schooljaar al snel 30 traktaties. Trakteren mag ook, want jarig zijn is feest! Maar het is wel goed om traktaties voor op school klein te houden. Probeer ook een traktatie te maken waar weinig calorieën in zitten. en niet te calorierijk te maken. Of geef een klein cadeautje in plaats van iets eetbaars.

Algemene traktatietips

  • Een cadeautje, zoals stickers, bellenblaas, stoepkrijt of klei.
  • Groente en fruit in een leuk jasje.
  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten. Denk aan: een doosje rozijnen, een klein bekertje naturel popcorn, klein koekje of minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.

Gezonde en creatieve traktaties voor als je kind jarig is.

Trakteren tijdens de coronacrisis

Het staat scholen en besturen vrij om te beslissen hoe om te gaan met traktaties nu het coronavirus actief is. Maar veel scholen zien wel graag traktaties die ‘coronaproof’ zijn. Zoals alleen voorverpakte traktaties. Wees gerust: je kunt er nog steeds iets leuks van maken, zonder dat het meteen ongezond hoeft te zijn.

  • Mag je op jouw school groente en fruit trakteren? Kies voor fruit in een ‘eigen verpakking’, denk aan mandarijntjes of een banaan. Die kun je verpakken in een leuk jasje ·
  • Kleine voorverpakte porties gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen
  • Als je op snoep trakteert, houd de portie dan klein en geef een zakje met een paar (suikervrije) snoepjes of dropjes.
  • Wil je op iets anders trakteren dan eten? Kijk bij onze algemene traktatietips hierboven. Laat je fantasie de vrije loop bij het aankleden van deze cadeautjes!

Coronaproof trakteren doe je zo

Is er een schoolbeleid?

Het is mooi als de school een een traktatiebeleid heeft. Daarin staat wat er wel en niet getrakteerd mag worden. Is er geen beleid op jouw school van jouw kind? Laat ze onze pagina zien over het maken van een voedingsbeleid. Met handige tips, suggesties en een voorbeeld.

Feestelijke uitjes voor je kind

Een bezoek aan een museum is een superleuk idee voor een kinderfeestje. En nog leerzaam ook. Zoek je nog ideeën? We hebben een suggesties voor je, in het thema 'voeding'. Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd (9-13 jaar). Dit uitje is een feestje!

Kinderfeestje thuis

Tip: geef eens een themafeest over eten.