Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind? (4-13 jaar)

Groente en fruit zijn altijd goede keuzes om tussendoor te geven, zoals tomaatjes, komkommer of een appel. Maar iets kleins te snoepen kan af en toe ook.

Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de maaltijden door. Dat voorkomt tandbederf en helpt om op een goed gewicht te blijven. Wanneer je op vaste momenten wat tussendoor geeft leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Bijvoorbeeld:

  • 1 keer iets tussen het ontbijt en de lunch. Denk aan groente of fruit of iets anders uit de Schijf van Vijf
  • 1 keer iets kleins tussen de lunch en het avondeten.

Top voor tussendoor: groente en fruit

Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn worteltjes, schijfjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes.

Fruit en snackgroenten zijn goede tussendoortjes voor je kind.

Een klein handje noten of pinda's is ook geschikt voor tussendoor. Maar pas wel op met hele noten: ook oudere kinderen kunnen zich hierin verslikken.

Knijpfruit

Is knijpfruit een gezond tussendoortje voor mijn kind?

Fruit is een gezond tussendoortje voor je kind. Maar het is beter om het fruit heel of in stukjes te geven, dan om een pakje knijpfruit of slurpfruit of ander drinkbaar fruit te geven.

Je kunt fruit beter heel geven,dan een pakje knijpfruit.

In gepureerd fruit, zoals in knijp- of slurpfruit, zit vaak alleen?fruit zonder toegevoegde suiker. Dat lijkt goed. Toch is er ook een nadeel. Van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan wanneer je het eet. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en het snel opdrinkt. Dat kan ervoor zorgen dat je ongemerkt veel suiker, en dus veel calorieën, binnenkrijgt, terwijl je er niet vol van raakt. Dat geldt natuurlijk ook voor je kind. Daarom geldt het advies: laat je kind zijn fruit eten in plaats van drinken.?

Tip: maak gezond in huis makkelijk

Zorg ervoor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Als je kind makkelijk toegang heeft tot gezonde producten, eet hij er ook eerder van. Zet bijvoorbeeld stukjes gesneden groente en fruit neer, die makkelijk te pakken zijn uit een bakje. Zo richt je je huis gezond in.

Snoep: houd het klein

Als je kind gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, kan af en toe snoepen best. Het is goed als je zelf ontspannen met snoep omgaat. Roep niet steeds dat snoep en snacks zo slecht zijn. Laat gewoon zien dat je niet te veel en niet te vaak snoept.

Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld 1 lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of te drinken al snel te veel is. Zo zitten er in een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en in een snoepreep al gauw 220 kcal.

Het advies is om kinderen van 4 tot 8 jaar maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven. Ook kun je 1 keer broodbeleg geven buiten de Schijf van Vijf. Is je kind 9 jaar of ouder? Dan gelden onze algemene adviezen over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf.

Wat kun je tussendoor geven? Tussendoortjes in beeld.

Bekijk welke tussendoortjes je het beste kunt geven aan je kind

Van deze afbeelding hebben we een poster gemaakt, om op te hangen op scholen of bij bijvoorbeeld het consultatiebureau. Je kunt de poster bestellen in de webshop, bijvoorbeeld voor de leerkracht van je (basisschool)kind.

Verbied niks, maar stel wel grenzen

Eten verbieden kan ervoor zorgen dat je kind er juist van wil eten. Maar laat kinderen ook niet helemaal vrij kiezen wat zij willen. Daardoor kan het zijn dat ze sneller minder gezonde producten kiezen. Wat kun je wel doen? Geef snoep en frisdrank op vaste momenten en geef niet te veel. Geef bijvoorbeeld ’s middags één keer iets kleins te snoepen. Als je kind wat ouder is kun je duidelijke regels maken over wat hij zelf mag pakken aan snoep en frisdrank en hoeveel.

Afspraken maken met je kind over snoep

Als ouder maak jij de regels. En natuurlijk is jouw kind het daar niet altijd mee eens. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij zal proberen jouw regels te veranderen. Leg uit waarom jouw regels gelden zodat het kind begrijpt waarom hij zich eraan moet houden. Met een ouder kind mag je ook best een beetje onderhandelen. Vraag wat hij een redelijke regel zou vinden en kijk of jullie samen tot een nieuwe regel kunnen komen. Lees ook over afspraken maken op de pagina’s voor pubers.

Gebruik snoep niet als troost of beloning

Als je je kind leert dat snoep troost of een beloning kan zijn, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met snoep. Dat kan leiden tot overgewicht. Geef extra aandacht als troost of beloning.

Etiketten lezen

Door goed etiketten te lezen, kun je een gezondere keuze maken.
Bekijk kritisch de verpakkingen in de supermarkt. Laat je niet foppen door kreten als ‘natuurlijk’, ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘minder vet’. Dat zegt namelijk niet hoeveel calorieën er in een product zitten. Op het etiket kun je bekijken hoeveel calorieën erin zitten per 100 gram.

Soms staat de hoeveelheid calorieën per portie op de verpakking. Let dan op de portiegrootte. De portie die op de verpakking staat, is namelijk niet altijd de portie die je geeft. Een portie is dan bijvoorbeeld 1 koekje, terwijl er 2 koekjes in een pakje zitten. Je kunt producten met elkaar vergelijken als je kijkt naar het aantal calorieën per 100 gram.

Vraag en antwoord

Hoe blijven de tanden van mijn kind gezond?

Het is belangrijk om de tanden en kiezen van je kind goed te verzorgen vanaf het moment dat hij tanden krijgt. Als ouder geef je daarbij natuurlijk graag het goede voorbeeld.

4 tips om het gebit van je kind mooi, gezond en sterk te houden:

  1. Geef maximaal 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Dat houdt in: maximaal 4 keer iets tussendoor naast ontbijt, lunch en avondeten. Want elk eet- of drinkmoment geeft een zuuraanval die het tandglazuur beschadigt. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan. Door niet de hele dag door te eten en te drinken, krijgt het tandglazuur de tijd om te herstellen. Als je eten en drinken combineert, is dit één moment. Water en thee zonder suiker tellen niet mee als drinkmoment.
  2. Laat je kind een zoet drankje of tussendoortje in één keer opeten of opdrinken.
  3. ‘s Avonds en ‘s nachts is het drinken van zoete dranken of melk extra schadelijk. ‘s Nachts is er minder speeksel om je gebit te beschermen.
  4. Poets 2 keer dag de tanden met fluoridetandpasta en bezoek 2 keer per jaar de tandarts.
4 tips om het gebit van je kind mooi, gezond en sterk te houden
sluiten
Kan ik mijn jonge kind al noten en pinda’s geven?

Noten en pinda’s bevatten veel goede voedingsstoffen. Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.

Wat ook kan: maal of hak de noten fijn en strooi ze in de yoghurt of over de warme maaltijd.

Pinda-allergie voorkomen bij baby's

Ons advies om de kans op voedselallergieën bij je baby te verkleinen is: begin zo vroeg mogelijk met het aanbieden van verschillende soorten voedsel, waaronder pindakaas en ei. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is.

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Om voedselallergie te voorkomen is het goed om je kind al jong noten en pinda's te geven

Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind. Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Hier kun je gewoon mee doorgaan.

100% pindakaas zonder stukjes, zonder toegevoegd zout en suiker, is het beste voor je kind. Ei en pindakaas kun je mengen met wat fijngemaakt fruit of gekookte groente.

Vermoedens van allergie? Ga naar de huisarts.

Vermoed je dat jouw baby, dreumes of peuter een allergie heeft voor pinda’s of noten? Of denk je dat jouw kind een hoger risico loopt op een allergie? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Daar kunnen ze uitzoeken of je kind echt allergisch is en hoe erg de allergie is. Als je een sterk vermoeden hebt dat je kind klachten krijgt na het eten van pinda’s of noten, is het beter om je kind geen noten of pinda’s te geven tot uitgezocht is wat er aan de hand is. Hoe kun je een voedselallergie herkennen bij je kind?

Voedselallergieën bij baby’s

Voedselallergieën bij dreumesen en peuters

Notenpasta of gemalen noten

Geef kinderen onder de 4 jaar geen hele pinda’s of noten. Bij jonge kinderen zijn het gebit en de mondspieren nog niet volledig ontwikkeld. In hele noten kunnen ze zich verslikken. Ook oudere kinderen kunnen zich nog verslikken. Eet zoveel mogelijk rustig aan tafel en blijf er altijd bij als je ze hele noten geeft. Ben je onzeker, geef dan gemalen noten of notenpasta.

sluiten
Is pindakaas gezond?
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.

In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd. Maar er zijn ook soorten pindakaas verkrijgbaar zonder toegevoegd zout en suiker. Die zijn beter voor je gezondheid.
kind eet boterham met 100% pindakaas

Noten en pinda’s beschermen tegen hartziekten

Het eten van ongezouten noten waaronder pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Deze effecten komen waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Lees meer over cholesterol.

Notenpasta’s en notenspreads

Er zijn ook andere notensmeersels op de markt, bijvoorbeeld van hazelnoten of amandelen. Vaak vind je die in de wat grotere supermarkten, of speciaalzaken. Die kun je prima gebruiken als afwisseling voor pindakaas. De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor bij de ingrediënten.

Welk broodbeleg staat in de Schijf van Vijf, en wat niet? Zoek het op in onze handige zoektool 'Staat dit in de Schijf?'

Waarom heet het eigenlijk pindakaas?

Nederland is het enige land ter wereld waar het woord ‘kaas’ wordt gebruikt om een spread gemaakt van pinda’s aan te duiden. Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Dat was namelijk een beschermde term: alleen roomboter mocht zo heten. Dit om verwarring met margarine te voorkomen. Het werd ‘kaas’ omdat het leek op leverkaas, een product waar ook geen echte kaas in zit.

Pinda-allergie

Een pinda-allergie kan heel vervelend zijn. Vaak begint het op jonge leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie kan zelfs levensbedreigend zijn. Als je vermoedt dat je een pinda-allergie hebt of dat je kind die een heeft, ga dan niet zelf proberen te experimenteren met andere voeding. Dat kan gevaarlijk zijn. Ga liever naar de huisarts. Deze kan jou of je kind doorsturen.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.
sluiten