Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Zwangerschap en baby Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben? Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s? Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Is een sabbelzakje geschikt voor mijn baby? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën? Gezond gewicht voor baby's Welk kinderservies kan ik gebruiken voor mijn baby, dreumes of peuter? Hoeveel koffie en thee kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben? Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby?
Zwangerschap en baby

Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s?

Alle baby’s krijgen vlak na de geboorte vitamine K toegediend. Baby’s hebben vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeboren baby’s hersenbloedingen veroorzaken. Dit komt niet vaak voor, maar elke baby die een bloeding krijgt is er één te veel. Vooraf is niet bekend welke baby’s risico lopen op bloedingen. Met extra vitamine K druppels na de geboorte bescherm je jouw baby.

Wat is het huidige advies?

Op dit moment krijgen ouders het advies om borstgevoede baby’s vanaf dag 8, dagelijks vitamine K-druppels te geven. Ouders kopen zelf een flesje met deze druppels en geven de druppels tot hun baby 13 weken oud is. Bij baby’s die flesvoeding krijgen is het niet nodig om extra vitamine K te geven, omdat dat al in de flesvoeding verwerkt zit. Wel is het aan te raden om extra vitamine K te geven wanneer een baby minder dan 500 milliliter flesvoeding krijgt, of wanneer hypoallergene flesvoeding gegeven wordt. Lees meer over vitamines voor je baby.

Gaat er iets veranderen?

De vitamine K-toediening verandert voorlopig niet. Baby's blijven net na de geboorte vitamine K toegediend krijgen van de zorgverlener. En ouders geven zelf druppels vanaf dag 8 aan hun borstgevoede baby. Alternatieve manieren van vitamine K-toediening worden momenteel onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar effectiviteit om bloedingen tegen te gaan.

Wat kan ik nu het beste doen als ouder/verzorger?

Het is nog niet duidelijk of het advies voor toediening van vitamine K gaat veranderen. Het Voedingscentrum past de website en andere informatie aan als dit het geval is.