Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën?

Ja, flesvoeding en andere babyvoeding kun je veilig aan je kind geven.

Foodwatch gaf aan dat er in hun onderzoek in 2019 resten minerale oliën gevonden zijn in een aantal merken van babymelkpoeder. Foodwatch keek vooral naar de zogenoemde MOAH. Dit is een verzamelnaam van een groep stoffen. Een deel hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid als je er te veel van binnenkrijgt. Maar het is nu nog onbekend welk deel dat precies is. Het is op dit moment niet mogelijk om onderscheid te maken tussen de individuele stoffen van deze groep MOAH’s, omdat de goede analysemethodes hiervoor nog niet bestaan. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.

Minerale oliën die bij de voedselverwerking of bij de productie van het verpakkingsmateriaal worden gebruikt, kunnen onbedoeld toch in producten terechtkomen. Fabrikanten moeten de bron van de gebruikte minerale oliën kennen en voorkomen dat deze stoffen uit ongezuiverde oliën in de flesvoeding zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) monitort de aanwezigheid van minerale oliën in voeding. De metingen van Foodwatch zijn voor de NVWA aanleiding om extra analyses uit te voeren. Ook in andere landen wordt dit verder onderzocht. Verder spreekt de NVWA de betreffende bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze stoffen niet in babymelkpoeder voorkomen.

Er bestaan wel kwaliteitseisen voor minerale oliën maar geen gezondheidskundige en wettelijke normen. Wel wordt hier op nationaal en Europees niveau verder naar gekeken. Het Voedingscentrum ziet geen reden om flesvoeding of andere babyvoeding af te raden.

Meer informatie over minerale oliën en MOAH
Onderzoek RIVM