Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mag mijn kindje al kruiden hebben?

Baby's en jonge kinderen mogen kruiden eten. Normaal gebruik van kruiden om een gerecht op smaak te brengen is niet slecht voor ze. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Goede kruiden voor je baby om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij

Pittige kruiden

Pas in het begin op met de wat pittigere kruiden zoals kerrie, paprikapoeder en peper. Wacht daarmee tot de mildere kruiden goed gaan. Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid.

Geen zout

Geef jonge kinderen onder de 4 jaar liever geen kruiden waar ook zout in zit. Dat is niet goed voor hun nieren. Ook voor oudere kinderen is te veel zout niet gezond.

Thee

Geef baby’s nog geen kaneelthee, venkelthee of anijsthee. In deze soorten kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten die niet goed voor ze zijn. In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs en soms ook kaneel. Drink als je borstvoeding geeft ook geen (borstvoedings)thee met venkel, anijs of kaneel vanwege de schadelijke plantengifstoffen die hierin kunnen zitten.