Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Zwangerschap en baby Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben? Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s? Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Is een sabbelzakje geschikt voor mijn baby? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën? Gezond gewicht voor baby's Welk kinderservies kan ik gebruiken voor mijn baby, dreumes of peuter? Hoeveel koffie en thee kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben? Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby?
Zwangerschap en baby

Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby?

Donormoedermelk is afgekolfde moedermelk van een vrouw die niet de biologische moeder is van de baby die de melk drinkt. Het bevat, net als moedermelk van een biologische moeder, beschermende stoffen die goed zijn voor de baby. Je kunt donormoedermelk gebruiken als je zelf geen borstvoeding kunt of wilt geven.

Het is erg belangrijk dat de donormoedermelk veilig is, aangezien baby’s gevoelig zijn voor voedselinfecties. Donormoedermelk kan ziekteverwekkers bevatten als een donor bijvoorbeeld een bepaalde ziekte zoals hiv of hepatitis B of Hepatitis C heeft. Ook kunnen bepaalde medicijnen of alcohol in moedermelk terechtkomen. Je kunt op een aantal zaken letten bij je keuze voor donormoedermelk.

Hoe kun je nagaan of de moedermelk van een donor veilig is?

Officiële moedermelkbanken hebben richtlijnen en procedures die voor de veiligheid en kwaliteit van donormoedermelk zorgen. Er bestaan ook online netwerken die vraag en aanbod van moedermelk bij elkaar brengen. Bij die netwerken zijn er wel richtlijnen om ervoor te zorgen dat de moedermelk geen bacteriën meer bevat, denk aan het pasteuriseren van de moedermelk en het zorgen voor goede huishoudelijke hygiëne, maar daar is vervolgens weinig tot geen controle op. Vaak gaat het daar op basis van vertrouwen.

Als je moedermelk van een onbekende donor wilt gebruiken, is het lastig zeker te zijn dat de moedermelk veilig te gebruiken is voor je baby. Bij een moedermelkdonor uit je eigen kring, of vanuit een moedermelk- netwerk is dit waarschijnlijk gemakkelijker te controleren.

Wat je kunt vragen over de moedermelk:

Hygiëne en veiligheid

  • Is de donormoeder mogelijk drager van een virus zoals hepatitis of hiv? Dit kan namelijk overgedragen worden via de moedermelk.
  • Is het kolven op een hygiënische manier gedaan? Bekijk hiervoor onze Stappenplan voor kolven met een elektrische- of handkolf en vraag dit na.
  • Is de moedermelk op de juiste manier bewaard, bij 4 °C in de koelkast of in de vriezer? En hoe lang kun je de melk nog bewaren na ontvangst? Bekijk hiervoor onze pagina moedermelk bewaren.
  • Gebruikt de moedermelkdonor medicijnen, kruidenpreparaten alcohol of andere drugs? Sommige medicijnen kunnen in de moedermelk terechtkomen. Dit kan de donormoeder navragen bij haar arts. Het advies is om tijdens het geven van borstvoeding geen kruidenpreparaten en ook geen alcohol of andere drugs te nemen. Mocht een vrouw bij uitzondering toch een glas alcohol hebben gedronken dan is het advies pas te kolven op het moment dat die alcohol volledig uit het bloed verdwenen is. Lees hierover meer op de pagina over eten bij borstvoeding.

Voeding

  • Je kunt vragen stellen over hoe de donormoeder eet of drinkt. Eet ze gezond en gevarieerd? Bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf? En het liefst neemt ze niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag, en drinkt ze geen venkel-, kaneel- of anijsthee. Lees meer over de voedingsadviezen tijdens borstvoeding op de pagina eten bij borstvoeding.

Wat je zelf kunt doen

  • Neem de moedermelk mee naar huis in een koeltas met koelelementen.
  • Twijfel je of de moedermelk wel helemaal veilig is? Gebruik de donormoedermelk dan uit voorzorg niet.

Waar kun je donormoedermelk krijgen?

Prematuur geboren kinderen en pasgeborenen met darmproblemen kunnen via het ziekenhuis donormoedermelk krijgen van officiële moedermelkbanken. Ouders van gezonde voldragen baby’s die donormoedermelk willen, zijn aangewezen op de informele kanalen, zoals vriendinnen/kennissen, virtuele gemeenschappen en initiatieven als Borstvoeding Donormelk en Moedermelk Netwerk.

Wil je zelf moedermelk doneren? Wees je er dan van bewust dat jij ervoor verantwoordelijk bent te zorgen dat de moedermelk veilig is. Weten waar je rekening mee kunt houden? Kijk op de pagina over eten bij borstvoeding geven, en onze informatie over bewaren van moedermelk.