Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is vers fruit gezonder dan fruit uit pot, blik of vriezer?

Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan. Vers fruit en diepvriesfruit staan in de Schijf van Vijf.

Is fruit uit pot of blik minder gezond?

Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten ‘op sap’ of 'op siroop'. Fruit ‘op siroop’ betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit.

Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf. Bij fruit ‘op sap’ drijft het fruit in het (eigen) sap. Het sap bevat over het algemeen minder suiker dan siroop. Daardoor komt er minder suiker terecht in het fruit. Uitgelekt fruit uit blik of pot ‘op sap’ staat daarom wel in de Schijf van Vijf. Het sap staat niet in de Schijf van Vijf. Uitgelekt fruit op sap kun je af en toe nemen. Maar het beste is om te kiezen voor vers fruit of diepvriesfruit.

In onderstaande video leggen we je uit hoe het precies zit.

Teaserafbeelding voor video ''

Waarom is fruit belangrijk?

Er is een verband tussen veel fruit eten en een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2 en darm- en longkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen in fruit. Iedere fruitsoort bevat weer andere voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

spiesjes met verschillende soorten fruit