
- Benoem een kartrekker voor de eetomgeving waar
jullie op gaan focussen.
- Betrek
de wethouder actief op dit thema voor het creëren van financiële ruimte en het uitdragen
van het belang van een gezonde en duurzame eetomgeving. Bijvoorbeeld vanuit de brede
SPUK. De volgende webpagina’s kunnen hierbij helpen: Invloed fysieke omgeving op eetgedrag en Gezonde eetomgeving. En bekijk ook de video over de invloed van de eetomgeving.
- Begin met informeren en interesseren van betrokkenen, bijvoorbeeld
tijdens een inspiratiesessie. Zo begrijpt uiteindelijk iedereen het belang van
de verandering. Raadpleeg een Adviseur Eetomgevingen en JOGG-Teamfit coach (zie ook bouwsteen 4).
- Betrek
intern binnen de gemeente relevante collega’s uit verschillende beleidsdomeinen
die te maken hebben met de eetomgeving waarop je focust. Hiermee creëer je een integrale
aanpak die domein overstijgend is. JOGG heeft hiervoor een
handreiking gemaakt en kan hulp bieden bij het organiseren van een werksessie.
- Betrek extern relevante stakeholders van de
gekozen eetomgeving: van uitvoerder tot besluitvoerder.
- Laat de betrokkenen meedenken en meedoen om er een
gezamenlijk plan van te maken.
- Plan
periodiek overleg met de betrokkenen om elkaar op de hoogte te houden en het
thema eetomgeving op de agenda te houden en waar mogelijk uit te breiden.
Voorbeeld in de praktijk: gemeentelijk bedrijfsrestaurant
Betrek alle stakeholders, denk aan de wethouder, facilitair
manager, cateringmedewerkers, beleidsmedewerkers, HR-medewerkers, ondernemingsraad,
bezoekers van het bedrijfsrestaurant, en eventueel de JOGG-regisseur.
sluiten